Næringsdrivende: De fleste tror skattejuks blir oppdaget

— Det er bra at så mange som 73 prosent av næringslivslederne oppfatter at det er stor sannsynlighet for at vi oppdager skatte og avgiftsunndragelser. Vi ser også at bare åtte prosent av de spurte mener det er akseptabelt å lure penger unna fellesskapet, sier skattedirektør Hans Christian Holte.
Et flertall småbedrifter
Hvert år undersøker Skatteetaten i samarbeid med Opinion næringsdrivendes holdninger til regeletterlevelse, rapportering og risikoen for å bli oppdaget dersom man jukser. Tre firedeler av de vel 2000 virksomhetene i utvalget har fire eller færre ansatte.
Undersøkelsen viser at norske bedriftsledere har stor tillit til skattemyndighetene. 86 prosent stoler på Skatteetatens informasjonsbehandling, 70 prosent har svært eller ganske stor tillit til at virksomheten deres blir behandlet rettferdig, men bare 32 prosent har stort tillit til at Skatteetaten klarer å stanse de som bevist unndrar skatter og avgifter.
En av tre forstår regelverket
Samtidig er det bare 35 prosent av de spurte som mener regelverket er enkelt å forstå og at skattemyndighetene gjør det enkelt å følge regelverket.
— Undersøkelsen er et viktig signal til oss i Skatteetaten om hvordan næringslivet oppfatter oss, og viser hvorfor det er viktig å ha høyt tempo på arbeidet med å gjøre det enda enklere for næringsdrivende å forholde seg til skattemyndighetene. Forskning tilsier at forenkling av regelverk og informasjon om skatt er et effektivt virkemiddel for å få flere til å etterleve regelverket. Det skal være enkelt å gjøre rett også for bedriftsledere, sier Holte.
Kan være vanskelig å vurdere seriøsitet
28 prosent mener det er vanskelig å finne ut om leverandører de benytter opererer hvitt, men 42 prosent mener det er enkelt.
Næringslivsledere er mer opptatt av å undersøke om deres leverandører overholder lover og regler, får god kundeomtale og ikke har gått konkurs tidligere, enn hvilken HMS-praksis leverandøren har, om leverandøren har revisor, eller hvor mye de betaler i skatt eller merverdiavgift.
Nøkkelord
Bilder

Dokumenter
Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Regjeringen har valgt konsept for videre arbeid med bedre oversikt over eierskap til aksjer3.7.2025 14:11:07 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet gir Skatteetaten og Brønnøysundregistrene i oppdrag å gjennomføre et forprosjekt med utgangspunkt i konseptet samordnet aksjeeierregister.
Kontroll av serveringssteder: Fant feil hos halvparten og tre stakk fra kontroll23.6.2025 08:14:40 CEST | Pressemelding
Skatteetatens skattepatrulje fant vesentlige feil hos 39 av 79 kontrollerte serveringssteder i Trondheim. I tillegg krevde etaten inn i underkant av én millioner kroner i ubetalte skatte- og avgiftskrav.
Dette må du ha på plass før sommerbryllupet!20.6.2025 09:14:39 CEST | Pressemelding
Noen ønsker å gifte seg på Pride-feiringer i hele landet, andre planlegger et perfekt sommerbryllup. En ting er felles: Det blir ikke bryllup uten en gyldig attest fra Skatteetaten. Heldigvis får du en slik attest like etter du har søkt i mange saker.
Derfor trekkes det ikke skatt av feriepengene17.6.2025 15:36:31 CEST | Debattinnlegg
De fleste ser fram til feriepengene som kommer før sommerferien. Men det er en myte og vanlig misforståelse at feriepengene er skattefrie, skriver Regine Hatleskog Vastvedt, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
Politiet og Skatteetaten inngår samarbeidsavtale13.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Politiet og Skatteetaten har inngått den første overordnede samarbeidsavtalen mellom etatene. Avtalen skal styrke samarbeidet på syv hovedområder, blant annet innen bekjempelsen av økonomisk kriminalitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom