NAF

Nå vil det svi å bli tatt for ulovlig mobilbruk i bilen

Del

Fra 1. januar 2021 skyter bøtene for ulovlig bruk av mobil i været. – Det er ikke verdt å risikere 5000 kroner i bot og prikker i førerkortet på toppen av at du kan skape trafikkfarlige situasjoner. Vår klare oppfordring er å unngå ulovlig mobilbruk når du kjører, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i medlemsorganisasjonen NAF.

For mange gjør dette, nemlig bruker mobilen ulovlig i bilen. Derfor skjerpes straffen fra nyttår. (Foto: NAF)
For mange gjør dette, nemlig bruker mobilen ulovlig i bilen. Derfor skjerpes straffen fra nyttår. (Foto: NAF)

Det er klare regler for hvordan mobilen skal være montert dersom du skal snakke i telefonen mens du kjører.

  • Når telefonen er plassert forskriftsmessig i egen mobilholder eller dersom den er koblet til et håndfri-system i bilen, kan telefonen brukes til å ta imot, starte og avslutte samtaler.
  • Når telefonen er koblet til et håndfri-system, kan du i tillegg styre og spille av lydfiler via telefonen.

- Ringer telefonen når den ligger ved siden av deg eller du har den i fanget så har du ikke lov til å trykke på den for å ta imot samtalen, selv om den skulle være koblet til ørepropper eller du bruker høyttaler-funksjonen på mobilen. All form for teksting og surfing på mobiltelefonen er også forbudt, opplyser Ryste.

Skjerpet straff

Myndighetene håper flere vil følge disse reglene i det nye året. Nå skjerpes nemlig straffen for å bruke mobiltelefon ulovlig i bilen kraftig fra 1.januar 2021. Boten for å bruke håndholdt mobiltelefon øker fra 1700 til 5000 kroner. I tillegg øker antall prikker som du blir belastet på førerkortet fra to til tre.

Ifølge Regjeringen skjerpes straffene for ulovlig mobilbruk fordi det er for mange som bryter dagens regler.

- Det kan være svært farlig å kjøre samtidig som prøver å håndtere en mobiltelefon du holder i hånden. Teksting på mobilen kan faktisk sammenliknes med promillekjøring, sier Ryste.

Dom ble omgjort

To dommer fra Borgarting lagmannsrett der sjåførene ble frifunnet for mobilbruk under kjøring fordi bilen sto stille i kø eller på rødt lys har fått mye oppmerksomhet. Dommene ble anket til Høyesterett, som kom til den motsatte konklusjonen.

- Lovverket ble tidligere tolket ulikt siden det heter at forbudet gjelder «under kjøring». Men nå har Høyesterett klargjort, så det er ikke lengre rom for tolkning eller tvil. Kjører du bil må du enten sørge for forskriftsmessig oppkobling av mobilen eller rett og slett la telefonsamtalen vente, avslutter Ryste.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

For mange gjør dette, nemlig bruker mobilen ulovlig i bilen. Derfor skjerpes straffen fra nyttår. (Foto: NAF)
For mange gjør dette, nemlig bruker mobilen ulovlig i bilen. Derfor skjerpes straffen fra nyttår. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom