Nå vil det svi å bli tatt for ulovlig mobilbruk i bilen
Fra 1. januar 2021 skyter bøtene for ulovlig bruk av mobil i været. – Det er ikke verdt å risikere 5000 kroner i bot og prikker i førerkortet på toppen av at du kan skape trafikkfarlige situasjoner. Vår klare oppfordring er å unngå ulovlig mobilbruk når du kjører, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i medlemsorganisasjonen NAF.

Det er klare regler for hvordan mobilen skal være montert dersom du skal snakke i telefonen mens du kjører.
- Når telefonen er plassert forskriftsmessig i egen mobilholder eller dersom den er koblet til et håndfri-system i bilen, kan telefonen brukes til å ta imot, starte og avslutte samtaler.
- Når telefonen er koblet til et håndfri-system, kan du i tillegg styre og spille av lydfiler via telefonen.
- Ringer telefonen når den ligger ved siden av deg eller du har den i fanget så har du ikke lov til å trykke på den for å ta imot samtalen, selv om den skulle være koblet til ørepropper eller du bruker høyttaler-funksjonen på mobilen. All form for teksting og surfing på mobiltelefonen er også forbudt, opplyser Ryste.
Skjerpet straff
Myndighetene håper flere vil følge disse reglene i det nye året. Nå skjerpes nemlig straffen for å bruke mobiltelefon ulovlig i bilen kraftig fra 1.januar 2021. Boten for å bruke håndholdt mobiltelefon øker fra 1700 til 5000 kroner. I tillegg øker antall prikker som du blir belastet på førerkortet fra to til tre.
Ifølge Regjeringen skjerpes straffene for ulovlig mobilbruk fordi det er for mange som bryter dagens regler.
- Det kan være svært farlig å kjøre samtidig som prøver å håndtere en mobiltelefon du holder i hånden. Teksting på mobilen kan faktisk sammenliknes med promillekjøring, sier Ryste.
Dom ble omgjort
To dommer fra Borgarting lagmannsrett der sjåførene ble frifunnet for mobilbruk under kjøring fordi bilen sto stille i kø eller på rødt lys har fått mye oppmerksomhet. Dommene ble anket til Høyesterett, som kom til den motsatte konklusjonen.
- Lovverket ble tidligere tolket ulikt siden det heter at forbudet gjelder «under kjøring». Men nå har Høyesterett klargjort, så det er ikke lengre rom for tolkning eller tvil. Kjører du bil må du enten sørge for forskriftsmessig oppkobling av mobilen eller rett og slett la telefonsamtalen vente, avslutter Ryste.
Nøkkelord
Kontakter
Camilla RysteKommunikasjonssjef
Tel:482 13 216camilla.ryste@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg saker fra NAF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra NAF
Lad opp bilbatteriet og unngå starttrøbbel13.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Hvert år rykker NAFs bilbergere ut til 25 000 medlemmer med flate batterier og startvansker. Dette kan du enkelt unngå ved å vedlikeholdslade batteriet. – Dette er viktig også på nyere biler. Moderne biler har så mye elektronikk at det er ekstra viktig med et toppladet batteri, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF: - Skuffet over manglende ladestrategi i klimameldingen8.1.2021 13:44:08 CET | Pressemelding
- Vi er skuffet og overrasket over regjeringens legger fram en klimamelding uten en strategi for hurtigladere til elbiler. Veksten i antall elbiler er større enn veksten i antall hurtigladere. Uten grep blir det mer kø, mer venting og mer frustrasjon på ladeplasser, slik vi så i store deler av jule- og nyttårshelgen, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.
NAF: Vil ha nasjonal ladestrategi fra Rotevatn5.1.2021 11:02:50 CET | Pressemelding
2020 var nok et rekordår for elbilsalget, men ladeutbyggingen henger etter. - Rekordsalget av elbiler gjør at det blir mer kø, mer venting og mer frustrasjon på ladeplasser, slik vi har sett i store deler av jule- og nyttårshelgen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF: - Teslas ladegrep må ikke bli en sovepute5.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Tesla-gründer Elon Musk åpner ladenettverket sitt for andre bilmerker. I dag er det kun Teslaer som kan lade på Teslas ladestasjoner. - Dette er en positiv nyhet, men må ikke bli en sovepute for videre utbygging av hurtigladenettverket i Norge, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF til samferdselsministeren: - Siste sjanse før valget til å innfri på veivedlikehold30.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Ved inngangen til valgåret 2021 sender medlemsorganisasjonen NAF en tydelig beskjed til samferdselsminister Knut Arild Hareide: - Ta dine egne løfter på alvor og sørg for et vedlikeholdsløft for fylkesveiene. Det ligger mye hverdagstrygghet for folk i å reparere hull og usikre veiskuldre, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.
Kjør trygt til skiløypa med skiene på taket29.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
- Ikke la skistativene stå og samle støv i garasjen. Få dem på taket og ikke la skiene ligge løst inne i bilen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom