Nærings- og fiskeridepartementet

Nå starter hvalfangsten

Del

13 båter har meldt seg på til årets hvalfangst. Torsdag går startskuddet.

–Norsk hvalfangst handler om retten til å utnytte våre naturressurser. Fangsten er bærekraftig, og følger strenge regler.  I tillegg er hval sunn og god mat, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Stor bestand

Torsdag starter hvalfangstsesongen. De som ønsker å delta, må melde seg på. 13 båter har så langt registrert seg hos Fiskeridirektoratet.

Norge er ett av få land som driver kommersiell hvalfangst. Bestanden vi driver fangst på, er vågehval. Det finnes mer enn 100 000 vågehval i norske farvann. Kvoten for 2021 er på 1278 vågehval, den samme som i fjor.

– Det er en seiglivet myte at Norge driver fangst av utrydningstruede arter. Dette er ikke tilfelle. Tvert imot. Vågehvalbestanden er stabil, levedyktig og bærekraftig, sier Ingebrigtsen.

Rekordhøy fangst

Norge er langt fremme når det gjelder effektive fangstmetoder og dyrevelferd. Metodene i norsk vågehvalfangst i dag er fullt på høyde med, eller bedre enn, de som brukes i storviltjakten på land.

I 2020 ble det tatt 503 dyr, som var det høyeste på flere år.

– Jeg håper og tror at den oppadgående trenden vil fortsette i år, sier Ingebrigtsen.

Nøkkelord

Kontakter

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom