SunnasstiftelsenSunnasstiftelsen

Nå skal Nord-Norge gjøres mer tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne

Del

Nord-Norge er storslagen natur, heftige opplevelser og rik kulturarv. Gjennom programmet «Adapt2Explore – Nord- Norge for alle» vil Sunnaasstiftelsen og Arktis 2030 bidra til å hente ut potensialet i å gjøre Nord-Norge bedre tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne.

-     Det er mange reiselystne både i Norge og internasjonalt som på grunn av sykdom, skader eller alder har redusert bevegelighet. Det er ofte svært lite som skal til for å tilrettelegge slik at de får tilgang til det fantastiske reise- og opplevelsestilbudet Nord-Norge. Derfor samler vi alle gode krefter for å tenke nytt, sier Marianne Holth Dybwad daglig leder i Sunnaasstiftelsen.

Representanter for nordnorsk reiseliv og noen av landsdelens kommuner møter nå brukere og Sunnaasstiftelsen i det nye nettverket. Programmet er treårig og består av seks nettverkssamlinger på ulike destinasjoner i Nord-Norge, blant annet Lofoten, Alta og Tromsø. Den første finner sted på Hamnøy i Lofoten 2. juni.

Om samlingen

Samlingen byr på foredrag med den verdenskjente frikjøreren Anders Backe - kjent blant annet for å hoppe på ski over globen på Nordkapp - og utprøving av «adaptive surf» (parasurfing) på Camp Explore som finner sted samtidig med nettverkssamlingen.

Camp Explore er en av Sunnaasstiftelsens camper for aktiv rehabilitering for personer med ervervet hjerneskade. Campene er erfaringsforum der deltagerne gjennom aktiviteter kan dra nytte av erfaringen og kunnskapen til mentorer med liknende skader. På camp vil deltakerne få prøve surfing/adaptive surfing, kajakkpadling, snorkling gjennom Sundstraumen, fiske, fjelltur, strandaktiviteter og nyte kortreist mat og nord-norske mattradisjoner.

Et vinn-vinn-prosjekt

Adapt2Explore er et nettverk av små og store aktører i reise- og opplevelsesmarkedet – og personer som trenger noe tilrettelegging for å kunne utforske mulighetene i vår nordligste landsdel. Nettverket delfinansieres gjennom et treårig tilskudd fra Arktis 2030. Sunnaasstiftelsen er initiativtaker og koordinator for nettverket.

-   Vårt ønske er å bidra til å etablere arenaer hvor reiselivs- og opplevelsesnæringen skal kunne møtes og motta veiledning og råd fra eksperter på rehabiliteringsfeltet. Deltakerne vil få ny og viktig kunnskap fra helsefaglig ekspertise kombinert med erfaringer og ønsker fra brukerne. Det vil næringen tjene på, og det vil åpne nye muligheter for de gruppene som trenger noe tilrettelegging, og dermed er dette et vinn-vinn-prosjekt, sier Trond Øverås, direktør i NordNorsk Reiseliv.

Store inntektsmuligheter

Manglende eller dårlig tilrettelegging for personer med funksjonsnedsettelser gjør at nordnorsk reiselivsnæring går glipp av millioninntekter. Tall viser at det i EU-området i dag er 140 millioner mennesker som har behov for tilrettelegging for å øke tilgjengeligheten.  Forskere fra Universitetet i Surrey viste i 2014 at europeiske reisemål tapte € 142 milliarder på grunn av manglende tilrettelegging.

«Adapt 2 Explore»-nettverket har søkelys på utviklingspotensialet for reiselivsnæringen i Nord-Norge. Erfaring viser at det ofte ikke er så mye som skal til for å gjøre reise- og opplevelsestilbudet lettere tilgjengelig for reiselystne med nedsatt funksjonsevne og deres familier. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Sunnasstiftelsen

Sunnasstiftelsen
Parkveien 53B
0256 Oslo

971 53 904https://www.sunnaasstiftelsen.no/

Sunnaasstiftelsen er en privat ideell stiftelse som jobber for at mennesker med nedsatt funksjonsevne skal bli i stand til å mestre sin livssituasjon, utvikle seg og leve gode og aktive liv.
Stiftelsens arbeid er landsdekkende, og skal supplere og forsterke tilbudet i den offentlig finansierte helsetjenesten. Vi forener faglig kompetanse med likepersonsarbeid gjennom egne prosjekter som fremmer mestring, innovasjon og utvikling av ny teknologi som gir nye muligheter for våre målgrupper og gjennom forskningsprosjekter i samarbeid med anerkjente forskningsmiljøer som bringer rehabiliteringsfeltet fremover.

I tillegg er stiftelsen en tydelig samfunnsaktør som skal engasjere til debatt, øke kunnskap om muligheter for våre målgrupper og dele informasjon til personer utsatt for alvorlig skade eller sykdom og deres pårørende, kommunehelsetjenesten samt politikere og myndighetsapparatet.

Følg pressemeldinger fra Sunnasstiftelsen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sunnasstiftelsen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.