Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Nå skal det bli lettere å reparere elektronikk

Del

Nye krav fra EU skal gjøre det lettere for forbruker å reparere husholdningsprodukter, som tv og kjøleskap. Blant annet skal det bli lettere å få tak i reservedeler i opptil 10 år etter kjøpet.

De nye kravene fra EU skal gjøre det lettere å reparere og resirkulere husholdningsprodukter.

– Når det blir lettere å reparere produktene, reduseres behovet for å kjøpe nytt. Da sparer forbrukeren penger, mens klimagassutslippene og ressursbruken ved å produsere nytt går ned, sier direktør i NVE Anne Vera Skrivarhaug

Økodesign sparer elforbruket tilsvarende 1 million elbiler

EU lanserte nylig en stor regelverkspakke om økodesign og energimerking. De nye kravene skal ikke bare gjøre det lettere å reparere og resirkulere husholdningsprodukter, de skjerper også krav til energieffektivitet. Kjøleskap, frysere, vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, fjernsyn og lyspærer er blant produktene som skal bruke mindre strøm enn i dag.

– Som følge av økodesign og energimerking vil vi i 2030 spare 3 TWh i året sammenliknet med i dag. Det tilsvarer elforbruket til over 1 million elbiler i Norge, sier Anne Vera Skrivarhaug, og viser til en analyse av NVE fra 2018 og 2019 . På toppen av dette kommer besparelsene som de nye EU-kravene til energieffektivitet vil gi.

Andre produkter som også får nye krav til energibruk er elektriske motorer, eksterne strømkilder, krafttransformatorer, kjøleapparater med direktesalgsformål og sveiseutstyr.

Les rapporten om energimerking av produkter og rapporten om økodesignkrav til belysning.

Kontakter

Overingeniør Ingvill Sjøvold Nilsen, tlf. 22 95 91 28
Direktør Anne Vera Skriverhaug, tlf. 22 95 93 50

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom