Nå må innkvartering ved innreisekarantene forhåndsgodkjennes

Arbeidstilsynets høyeste prioritet er nå å begrense koronasmitte i arbeidslivet. Vi avdekker mange brudd på smittevernreglene når vi kontrollerer innkvartering for utenlandske arbeidstakere.
– Målet med godkjenningsordningen er å redusere risikoen for at utenlandske arbeidstakere sprer koronasmitte på arbeidsplassene og i lokalsamfunnene i karantenetiden, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.
Karantenehotell eller forhåndsgodkjent karanteneinnkvartering
Arbeidsgivere kan tilby godkjent innkvartering for innreisekarantene på to måter. Den ene - og hovedregelen - er å innlosjere utenlandske arbeidstakere på et godkjent karantenehotell straks de kommer til norskegrensen. Den andre er åfå godkjent innkvarteringen av Arbeidstilsynet. I søknaden til Arbeidstilsynet må de dokumentere at innkvarteringen de stiller til rådighet for arbeidstakerne i karantenetiden, oppfyller kravene for å hindre smitte mellom arbeidstakere.
For å kunne hente arbeidstakere over grensa, må arbeidsgiver
- søke Arbeidstilsynet om forhåndsgodkjenning av innkvartering som arbeidsgiver stiller til rådighet i karantenetiden. Arbeidstakere som bor på forhåndsgodkjent karanteneinnkvartering, er unntatt fra plikten til å bo påkarantenehotell.
- søke om unntak fra innreiserestriksjonene for enkelte kategorier arbeidsreisende. Søknaden sendes Sjøfartsdirektoratet. Godkjenningen fra Arbeidstilsynet skal legges ved søknaden.
Dette er kravene til innkvartering i innreisekarantenetiden
Kravene til innkvartering i karantenetiden er strengere enn de ordinære kravene til innkvartering.
Dette er tilleggskravene ved innreisekarantene:
- mulighet til å unngå nærkontakt med andre
- enerom med TV og internett
- eget bad
- eget kjøkken eller matservering
I søknaden til Arbeidstilsynet må arbeidsgiver dokumentere at lokalene oppfyller kravene.
Arbeidsgivere som har flere innkvarteringslokaler, må sende egne søknader for hver adresse.
– Fortsatt skal all innkvartering som arbeidsgiver stiller til rådighet, oppfylle krav som gjør det mulig å følge de ordinære smittevernreglene og dermed hindre smitte mellom arbeidstakerne, sier Trude Vollheim.
Arbeidstilsynet vil føre tilsyn med forhåndsgodkjent innkvartering
For å kontrollere om arbeidsgiver oppfyller kravene til karanteneinnkvartering, kan Arbeidstilsynet både før og etter godkjenningen gjennomføre tilsyn med lokalene.Hvis lokalene ikke oppfyller kravene, kan vi trekke tilbake godkjenningen.
Arbeidstilsynet vil også opprette et register over virksomheter som får forhåndsgodkjent innkvarteringssted for innreisekarantene.
Søknad sendes via Altinn
Veiledning til kravene og lenke til søknadsskjemaet i Altinn: https://www.arbeidstilsynet.no/innkvartering-godkjenning
Arbeidsgivere og oppdragsgivere kan søke om forhåndsgodkjenning fra mandag 22. februar kl. 12.00.
Mer informasjon
Se nyhet fra regjeringen: Innkvartering skal godkjennast på førehand
Sjøfartsdirektoratet forvalter søknadsordningen om innreiserestriksjoner på vegne av Nærings- og fiskeridepartementet. Se www.sdir.no
Regelverk
Godkjenningsordningen blir regulert i nytt kapittel 2A i covid-19-forskriften.
Kontakt oss
Ta gjerne kontakt med oss i Arbeidstilsynet dersom du lurer på noe om smittevern i arbeidslivet.
Nøkkelord
Kontakter
Heidi MehliKommunikasjonsrådgiver
Tel:95907443heidi.mehli@arbeidstilsynet.noBilder


Lenker
Om Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet vil bidra til at færre frisører blir syke av jobben30.6.2025 12:17:42 CEST | Pressemelding
Arbeidstilsynet gjennomfører nå tilsyn med frisørvirksomheter over hele landet. Målet er å styrke det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet, slik at flere frisører kan bli i yrket over tid.
Nå kommer disse endringene i arbeidsmiljøregelverket30.6.2025 09:41:10 CEST | Pressemelding
Fra 1. juli 2025 og 1. januar 2026 trer flere viktige endringer i arbeidsmiljøregelverket i kraft. Endringene skal blant annet bidra til å styrke Arbeidstilsynets innsats mot arbeidslivskriminalitet, gjøre kravene til det psykososiale arbeidsmiljøet klarere og skjerpe kontrollen i varebilbransjen gjennom innføring av HMS-kort.
Advarer mot farlig praksis i stillasbygging30.6.2025 08:00:25 CEST | Pressemelding
En mann falt nesten 24 meter og fikk store innvendige skader, etter en arbeidsulykke der stillasdeler fra ulike produsenter var blandet sammen. Nå advarer Arbeidstilsynet og Havindustritilsynet (Havtil) mot praksisen.
– Så fint at dere kommer!24.6.2025 07:46:41 CEST | Pressemelding
Hei, god morgen! Eier du restauranten her? Nei, jeg driver bare med renhold. Så bra! Det er akkurat deg vi ønsker å prate med i dag!
1. juli får Arbeidstilsynet nye virkemidler for å bekjempe arbeidslivskriminalitet20.6.2025 15:03:31 CEST | Pressemelding
Stortinget har vedtatt lovendringer som gir Arbeidstilsynet bedre muligheter til å avdekke og bekjempe kriminalitet i arbeidslivet. Endringene trer i kraft 1. juli 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom