Arbeidstilsynet

Nå må innkvartering ved innreisekarantene forhåndsgodkjennes

Del

Ved innreise til Norge er det krav om karantene for utenlandske arbeidstakere, og som hovedregel skal karantenen foregå på karantenehotell. Arbeidsgivere som selv ønsker å tilby innkvartering for innreisekarantene, må nå få lokalene forhåndsgodkjent av Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynets høyeste prioritet er nå å begrense koronasmitte i arbeidslivet. Vi avdekker mange brudd på smittevernreglene når vi kontrollerer innkvartering for utenlandske arbeidstakere. 

 Målet med godkjenningsordningen er å redusere risikoen for at utenlandske arbeidstakere sprer koronasmitte på arbeidsplassene og i lokalsamfunnene i karantenetiden, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim. 

Karantenehotell eller forhåndsgodkjent karanteneinnkvartering 

Arbeidsgivere kan tilby godkjent innkvartering for innreisekarantene på to måter. Den ene - og hovedregelen - er å innlosjere utenlandske arbeidstakere på et godkjent karantenehotell straks de kommer til norskegrensen. Den andre er åfå godkjent innkvarteringen av ArbeidstilsynetI søknaden til Arbeidstilsynet må de dokumentere at innkvarteringen de stiller til rådighet for arbeidstakerne i karantenetiden, oppfyller kravene for å hindre smitte mellom arbeidstakere. 

For å kunne hente arbeidstakere over grensa, må arbeidsgiver 

  • søke Arbeidstilsynet om forhåndsgodkjenning av innkvartering som arbeidsgiver stiller til rådighet i karantenetiden. Arbeidstakere som bor på forhåndsgodkjent karanteneinnkvartering, er unntatt fra plikten til å bo påkarantenehotell. 
  • søke om unntak fra innreiserestriksjonene for enkelte kategorier arbeidsreisende. Søknaden sendes Sjøfartsdirektoratet. Godkjenningen fra Arbeidstilsynet skal legges ved søknaden. 

Dette er kravene til innkvartering i innreisekarantenetiden 

Kravene til innkvartering i karantenetiden er strengere enn de ordinære kravene til innkvartering. 

Dette er tilleggskravene ved innreisekarantene: 

  • mulighet til å unngå nærkontakt med andre 
  • enerom med TV og internett 
  • eget bad 
  • eget kjøkken eller matservering 

søknaden til Arbeidstilsynet må arbeidsgiver dokumentere at lokalene oppfyller kravene.  

Arbeidsgivere som har flere innkvarteringslokaler, må sende egne søknader for hver adresse.  

– Fortsatt skal all innkvartering som arbeidsgiver stiller til rådighet, oppfylle krav som gjør det mulig å følge de ordinære smittevernreglene og dermed hindre smitte mellom arbeidstakerne, sier Trude Vollheim.  

Arbeidstilsynet vil føre tilsyn med forhåndsgodkjent innkvartering 

For å kontrollere om arbeidsgiver oppfyller kravene til karanteneinnkvartering, kan Arbeidstilsynet både før og etter godkjenningen gjennomføre tilsyn med lokalene.Hvis lokalene ikke oppfyller kravene, kan vi trekke tilbake godkjenningen. 

Arbeidstilsynet vil også opprette et register over virksomheter som får forhåndsgodkjent innkvarteringssted for innreisekarantene. 

Søknad sendes via Altinn 

Veiledning til kravene og lenke til søknadsskjemaet i Altinnhttps://www.arbeidstilsynet.no/innkvartering-godkjenning 

Arbeidsgivere og oppdragsgivere kan søke om forhåndsgodkjenning fra mandag 22. februar kl. 12.00. 

Mer informasjon

Se nyhet fra regjeringen: Innkvartering skal godkjennast på førehand

Sjøfartsdirektoratet forvalter søknadsordningen om innreiserestriksjoner på vegne av Nærings- og fiskeridepartementet. Se www.sdir.no

Regelverk

Godkjenningsordningen blir regulert i nytt kapittel 2A i covid-19-forskriften.

Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss i Arbeidstilsynet dersom du lurer på noe om smittevern i arbeidslivet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet
Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet
Last ned bilde

Lenker

Om Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet
Prinsens Gate 1
7013 Trondheim

73 19 97 00http://www.arbeidstilsynet.no

Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og sosialdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.

Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom