Nå kommer ulvesaken opp til Høyesterett
– På bare 50 år har mengden ville dyr i verden gått ned med i gjennomsnitt 68 prosent. Da kan vi ikke stå og se på at Norge ikke tar sitt juridiske og moralske ansvar for å ta vare på en art som er kritisk truet og som hører hjemme her, sier Andaur i forkant av den historiske rettssaken.
Onsdag 3. mars starter saken, som vil foregå digitalt på grunn av koronapandemien.
En seier for naturen i lagmannsretten
WWF Verdens naturfond gikk høsten 2017 til søksmål mot staten, ved Klima- og miljødepartementet, med påstand om at den norske rovdyrforvaltningen strider mot Grunnloven, naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. Ulven er totalfredet og står oppført som kritisk truet på den norske rødlisten, med ekstremt høy risiko for å dø ut.
WWF tapte i Oslo tingrett. Ankesaken gikk for Borgarting lagmannsrett i desember 2019, som konkluderte med at felling av ulveflokkene Julussa og Osdalen var ulovlig, og at myndighetene har senket terskelen for å skyte ulv mer enn det lovverket gir dem anledning til. WWF kalte dommen en sårt tiltrengt seier for ulven og naturen.
Begge parter anket
WWF mener likevel dommen fra Borgerting lagmannsrett ikke svarer på de viktige spørsmålene om naturens rettssikkerhet i et større perspektiv, og på hvilket ansvar staten har for å ta vare på alle truede arter som hører hjemme i Norge. Derfor anket WWF dommen helt til Høyesterett, noe også staten gjorde.
– Vi frykter konsekvensene for all sårbar natur hvis ulveforvaltningen kan få lov til å sette presedens for naturforvaltningen ellers. Når ulven kan holdes nede på et varig kritisk truet nivå, hva hindrer staten fra å gi andre arter samme behandling i framtiden? spør Andaur.
– Denne saken handler om mer enn bare ulv. Derfor er saken som kommer opp for Høyesterett viktig. Retten må ta stilling til hvilke forpliktelser Norge har for å ta vare på alle arter og all natur som hører hjemme i Norge, avslutter Andaur.
Saken er berammet til å vare til 9. mars, og dommen ventes i slutten av april.
Nøkkelord
Kontakter
Julie Wentzel Frølandpresseansvarlig og senior kommunikasjonsrådgiver
Tel:988 03 090jwfroland@wwf.noBilder
Om WWF Verdens naturfond
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
742 nye arter oppdaget i Kongobassenget3.12.2024 00:01:00 CET | Pressemelding
Mange av dem er allerede truet av utryddelse. WWF oppfordrer myndighetene til å trappe opp innsatsen for å bevare sårbar natur i regionen.
SV sikrer et langt grønnere statsbudsjett1.12.2024 21:11:07 CET | Pressemelding
Søndag ble SV og regjeringspartiene enige om neste års statsbudsjett. Blant SVs gjennomslag er å stanse første konsesjonsrunde for gruvedrift på havbunnen. – En stor og viktig miljøseier, sier WWF.
Plastforhandlingene i Busan: – En gedigen skuffelse1.12.2024 17:25:12 CET | Pressemelding
Det ble ikke enighet om en ny, global plastavtale. – Vi kunne ha fått en historisk miljøseier som verden sårt trenger. Isteden reiser vi tomhendte hjem, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
WWF: – Statens utredning er så dårlig at den er ulovlig28.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
WWF Verdens naturfond har saksøkt den norske stat i saken om gruvedrift på havbunnen. I dag starter behandlingen i Oslo tingrett.
WWF: – En enestående mulighet til å stanse plastkrisen25.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Når verdens land møtes denne uken for å få på plass en global plastavtale, er det særlig to krav WWF fremhever: at den er både sterk og rettslig bindende.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom