Nå kommer ulvesaken opp til Høyesterett
Etter mer enn tre år i rettssystemet, skal WWFs søksmål mot staten i ulveforvaltningen nå til landets høyeste rettsinstans. – Det er naturens rettssikkerhet som skal prøves for domstolene, sier generalsekretær Karoline Andaur.

– På bare 50 år har mengden ville dyr i verden gått ned med i gjennomsnitt 68 prosent. Da kan vi ikke stå og se på at Norge ikke tar sitt juridiske og moralske ansvar for å ta vare på en art som er kritisk truet og som hører hjemme her, sier Andaur i forkant av den historiske rettssaken.
Onsdag 3. mars starter saken, som vil foregå digitalt på grunn av koronapandemien.
En seier for naturen i lagmannsretten
WWF Verdens naturfond gikk høsten 2017 til søksmål mot staten, ved Klima- og miljødepartementet, med påstand om at den norske rovdyrforvaltningen strider mot Grunnloven, naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. Ulven er totalfredet og står oppført som kritisk truet på den norske rødlisten, med ekstremt høy risiko for å dø ut.
WWF tapte i Oslo tingrett. Ankesaken gikk for Borgarting lagmannsrett i desember 2019, som konkluderte med at felling av ulveflokkene Julussa og Osdalen var ulovlig, og at myndighetene har senket terskelen for å skyte ulv mer enn det lovverket gir dem anledning til. WWF kalte dommen en sårt tiltrengt seier for ulven og naturen.
Begge parter anket
WWF mener likevel dommen fra Borgerting lagmannsrett ikke svarer på de viktige spørsmålene om naturens rettssikkerhet i et større perspektiv, og på hvilket ansvar staten har for å ta vare på alle truede arter som hører hjemme i Norge. Derfor anket WWF dommen helt til Høyesterett, noe også staten gjorde.
– Vi frykter konsekvensene for all sårbar natur hvis ulveforvaltningen kan få lov til å sette presedens for naturforvaltningen ellers. Når ulven kan holdes nede på et varig kritisk truet nivå, hva hindrer staten fra å gi andre arter samme behandling i framtiden? spør Andaur.
– Denne saken handler om mer enn bare ulv. Derfor er saken som kommer opp for Høyesterett viktig. Retten må ta stilling til hvilke forpliktelser Norge har for å ta vare på alle arter og all natur som hører hjemme i Norge, avslutter Andaur.
Saken er berammet til å vare til 9. mars, og dommen ventes i slutten av april.
Nøkkelord
Kontakter
Julie Wentzel Frølandpresseansvarlig og senior kommunikasjonsrådgiver
Tel:988 03 090jwfroland@wwf.noBilder


Om WWF Verdens naturfond
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner. Vi jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. Vi jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Miljøorganisasjoner ut mot regjeringens mineralforslag: – Strider mot all fornuft27.1.2023 09:37:39 CET | Pressemelding
I en felles høringsuttalelse krever en samlet miljøbevegelse at regjeringen snur om gruvedrift på havbunnen og stanser åpningsprosessen på norsk kontinentalsokkel.
Historisk naturavtale i Montreal19.12.2022 09:36:26 CET | Pressemelding
Etter to uker med intense forhandlinger vedtok verdens land en avtale som skal stoppe og reversere naturtapet innen 2030. – Et signal om håp, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
Få fremskritt i Montreal12.12.2022 08:00:00 CET | Pressemelding
Etter én uke med forhandlinger om en ny global naturavtale, har verdens land fortsatt til gode å adressere viktige og vanskelige temaer. Nå haster det med å få fart på arbeidet og sikre ambisiøse naturmål.
Norske næringsaktører vil ha strengere regler for plast1.12.2022 14:28:51 CET | Pressemelding
Norsk næringsliv har høye forventninger til regjeringen når de nå skal forhandle frem internasjonale regler for plast.
6 av 10 bekymret for naturtap29.11.2022 01:01:00 CET | Pressemelding
Det viser en ny global undersøkelse gjennomført av WWF. I forkant av FNs toppmøte som starter neste uke, krever miljøorganisasjonen at verdens ledere sikrer en ambisiøs avtale som reverserer det dramatiske naturtapet og gir oss mer natur.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom