Fri Flyt

Nå kommer boka som startet topptureventyret i ny utgave

Del

Skiboka Toppturer i Romsdalen ble en bibel for løssnøentusiastene og inspirerte en rekke tilsvarende guidebøker da den kom i 2008. Nå kommer Halvor Hagens bok i ny og oppdatert utgave.

Bilde av forfatteren Halvor Hagen på topptur
Bilde av forfatteren Halvor Hagen på topptur

 – For 11 år siden var det i hovedsak lokale og regionale entusiaster som utnyttet mulighetene i fjellene her. Om det gikk et spor til en topp kunne vi ofte resonnere oss frem til hvem som hadde gått det. Der er vi ikke i dag, sier forfatter Halvor Hagen.

Tindeveglederen fra Romsdalen skrev Toppturer i Romsdalen som en av landets første lokale skiguidebøker. Forlaget Fri Flyt hadde begynt å gi ut bøker om om snøskred og såkalte «toppturer» på ski. En bok som virket å være for spesielt interesserte, ble en bestselger. Romsdalen kom på kartet som et av de beste stedene å dra på ski.

 –  Mange overnattingsteder som i 2008 var vinterstengte er nå åpne gjennom hele vinteren. Det har også økt markedet for guiding og kursvirksomhet i Romsdalen. Skiturisme har blitt en viktig del av reiselivet i området, sier forfatteren.

Tusenvis av skifolk har siden besøkt fjell som Kyrkjetaket, Blånebba og Smørbottfjellet basert på Hagens råd. Randonee-utstyr, der du går med feller opp og fester hælen som på alpinski på vei ned, er blitt allemannseie. Siden den gang har Fri Flyt gitt ut mer enn 10 slike bøker til for andre deler av landet. De har også jobbet videre med hvordan turinformasjonen formidles. 2008-utgaven av Toppturer i Romsdalen har fått en solid oppdatering med fokus på tilgjengelighet og sikkerhet, for å følge dagens standard for guidebøker.

 – I den nye utgaven ville jeg favne litt bredere. Derfor har jeg blant annet trukket frem turer som kan være fine for dem som har lite erfaring fra tidligere. Her er det mange turer som kan være med på å bygge erfaring. Familieturer er også med, forteller Hagen.

Noe som gjorde Toppturer i Romsdalen til en suksess, var Hagens inngående kunnskap om fjellferdsel som dannet grunnlaget for bokens anbefalinger. Den kom med  vanskelighetsgrader og råd for turene. Dette gjorde det mulig for lesere å gjøre tryggere vurderinger før turen og underveis. Nå er dette ytterligere styrket.

 – I denne utgaven er det med kartutsnitt for hvert område og de ulike turene. Det håper jeg vil gjøre det lettere å bruke boka. I tillegg er alle turene klassifisert i forhold til KAST (klassifisering av snøskredterreng), noe jeg håper vil kunne gjøre det lettere for besøkende å sortere turer som passer i forhold til gjeldende snøskredvarsel og snøforhold, sier Hagen. 

Den nye utgaven av Toppturer i Romsdalen inkluderer også nye bilder, oppdatert informasjon om fjellferdsel og nye kart. I tillegg har boka utvidet omfanget: Nå har også Verma/Bjorli og Eresfjorden kommet med, med fjell og rutebeskrivelser. Blant annet det populære toppturfjellet Skjorta og topper tilgjengelige fra anlegget på Bjorli er inkludert.

Siste opplag av boken ble utsolgt for et år siden og mange har spurt etter den i butikkene. Nå er den endelig tilbake, oppdatert etter den høye standarden Fri Flyt er blitt kjent for.

Boken har offisiell slippdato den 12. desember. Det blir slippfest for boka på Tindesenteret i Åndalsnes klokken 19.00.

Nøkkelord

Kontakter

Halvor Hagen, forfatter, 91 56 52 57, halvor@hagenfjellsport.no
Erlend Sande, ansvarlig redaktør i Fri Flyt, 90 62 20 99 , erlend@friflyt.no
Adam Tumidajewicz, forlagssekretær, 97 65 40 25, adam@friflyt.no

Bilder

Bilde av forfatteren Halvor Hagen på topptur
Bilde av forfatteren Halvor Hagen på topptur
Last ned bilde
Eksempel på rute fra boken
Eksempel på rute fra boken
Last ned bilde
Omslaget for den nye utgaven av boka
Omslaget for den nye utgaven av boka
Last ned bilde
Utdrag fra et av bokens nye kapitler
Utdrag fra et av bokens nye kapitler
Last ned bilde
Nye kart og områder er med i boken
Nye kart og områder er med i boken
Last ned bilde

Lenker

Om Fri Flyt

Fri Flyt
Fri Flyt
Postboks 4767, Nydalen
0473 Oslo

22 04 46 00http://www.friflyt.no

Toppturer i Romsdalen ble opprinnelig utgitt i 2008 og kommer i ny utgave 12. desember 2019.

Fri Flyt er norges ledende blad om ski- og frikjøring startet i 1998. Fri Flyt AS gir også bladene Terrengsykkel, Landevei, Klatring, UTEmagasinet såvel som bøker og kart.

Følg saker fra Fri Flyt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fri Flyt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fri Flyt