Nå kan det miljøskadelige kunstgresset komme til nytte
Sammen med bedriften Green Recycling i Rogaland, skal SINTEF undersøke ulike teknologier for å omdanne lavkvalitetsplast fra kunstgress til gjenbrukbare materialer.

Kunstgress har kommet i fokus på grunn av miljøpåvirkningene, og fordi materialet er laget av fossile ressurser. Det er vanskelig å gjenvinne, og det finnes ingen åpenbare returløsninger på markedet enda.
Ender opp i miljøet
Konsekvensen er at noe av plastavfallet sendes til forbrenningsanlegg, mens en del kommer på avveie. Til slutt havner det gjerne i miljøet – enten som klimagass eller som plast.
– Derfor har Green Recycling i Rogaland sammen SINTEF startet opp et forprosjekt hvor vi skal undersøke og validere ulike teknologier som skal kunne omdanne lavkvalitetsplast fra kunstgress og annet avfall til gjenbrukbare materialer, sier SINTEF-forsker Ross Wakelin.
Ved å konvertere kunstgresset til kjemikalier som kan brukes i produksjon av nye plastprodukter, i stedet for å brenne eller bruke det til å produsere drivstoff, reduseres klimagassutslippene og levetiden til de fossile ressursene forlenges.
Hvorfor ikke bare forby kunstgress?
Fra tid til annen har det kommet forslag om å forby kunstgress i Norge. Et alternativ er grusbaner, men da får ikke spillerne utvikle de samme ferdighetene som de ville fått på en gressmatte. Sklitaklinger blir i praksis umulige å gjennomføre, og ballens bevegelse blir annerledes enn på en gressbane.
– Et enkelt svar hadde nok vært å forby bruk av kunstgress, men dette kan føre til andre påvirkninger som også må vurderes. Det norske klimaet gjør slitesterke naturgressbaner vanskelige å vedlikeholde, og disse har også utslipp og miljøpåvirkninger, forklarer Wakelin.
– Tilgang til idrettsbaner som kan brukes i all slags vær er et viktig bidrag til å gi barn fysisk aktivitet og er en forutsetning for lagidrett. Dette er viktig for folkehelsa, legger han til.
Vil bidra til sirkulærøkonomi
Ross Wakelin har flere forslag til tiltak som kan iverksettes for å redusere mengden kunstgress i naturen, i tråd med sirkulærøkonomiske prinsipper.
– Frigjøring av komponenter fra kunstgresset til miljøet, slik som gummigranulat, henger sammen med en undervurdering av kunstgressets verdi. Å anerkjenne den reelle verdien for samfunnet vil kunne forbedre de økonomiske insentivene for å beholde alle komponentene i kunstgresset på banen, samt resirkulering til nye produkter, sier han.
Pantesystemet for plastflasker er et eksempel på effekten av verdsetting av en avfallsressurs. I land som ikke har innført dette, er det fortsatt vanlig å se plastflaskeforsøpling i bymiljøet og naturen.
Men miljøsikringstiltak, mottaksløsninger og panteordninger, er bare en start – man fortsatt må finne en løsning som kan konvertere plastavfall til andre nyttig produkter.
Stor ressursmangel
Bruk av kunstgress er omdiskutert av mange grunner. Men en side av saken blir ofte glemt; at de ressursene som vi har tilgjengelig i dag ikke er uendelige.
– Problemet er ikke kun småpartikler av plast på avveie, deponering, miljøskader og feilhåndtering. Men også at vi konsumerer i dag som om det ikke fantes noen morgen. Forbrenningsanlegg er ofte siste stasjon for kunstgress, men da vil det kreves nye ressurser for å lage nye baner, sier prosjektleder Daniela Lima i Green Recycling.
Hvis vi fortsetter å kaste bort ressursene våre i dagens tempo, vil vi trenge mer enn to planeter innen 2050. Det er den umiskjennelige prognosen fra EU-kommisjonen i sin «Roadmap for a Resource Efficient Europe».
– Vi startet dette prosjektet med SINTEF for å finne en bærekraftig, sirkulær løsning for håndtering av slitte kunstgress. Vi tror på at økonomisk vekst kan skje uten at vi tapper jordens ressurser og belaster miljøet, sier Lima.
Kontakter
Ross Francis WakelinForskningslederSINTEF Narvik
Tel:992 52 485ross.wakelin@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Bilene våre blir større, men parkeringsplassene er like små9.8.2022 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nå skal Byggforskseriens avisninger for parkeringsplasser og garasjeanlegg revideres.
SINTEF Ocean skal lede stort EU-prosjekt om klimarestaurering fra Svalbard til Madeira28.7.2022 15:08:25 CEST | Pressemelding
SINTEF Ocean skal lede CLIMAREST prosjektet (Coastal Climate Resilience and Marine Restoration Tools for the Arctic Atlantic basin). Prosjektet samler europeiske partnere fra Svalbard i nord til Madeira i sør for å undersøke muligheten for restaurering av sårbare økosystemer.
Rekordstort klimaprosjekt til Norge: 270 millioner for å bekjempe klimaendringene19.7.2022 06:00:00 CEST | Pressemelding
EU gir 270 millioner kroner til forskningsprosjekt som skal bedre sårbare områders evne til å håndtere klimaendringene. Klimaprosjektet ledet av SINTEF er den største EU-tildelingen til et norskledet klimaprosjekt noensinne.
Starter karbonfangst med sukkertare17.7.2022 22:23:18 CEST | Pressemelding
Sintef, DNV, Equinor og Lundin har signert en avtale om å realisere verdens første pilotprosjekt for aktiv, naturbasert karbonfangst til havs. Målet er å utvikle teknologi og metoder som kan fange flere millioner tonn CO2 ved hjelp av taredyrking.
Ny materialbruk og produksjonsprosess gir billigere og mer miljøvennlige batterier29.6.2022 16:17:44 CEST | Pressemelding
Et SINTEF-ledet europeisk forskningsprosjekt skal gjøre produksjonen rimeligere og mer miljøvennlig, mens batteriene blir både sikrere og mer effektive.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom