UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Nå går startskuddet for gigantisk genkartlegging

Del

Titusenvis av arter i Norge skal gensekvenseres i løpet av ti år.

Professor Kjetill S. Jakobsen skal lede arbeidet med å kartlegge norske arter. Foto: Bjarne Røsjø/UiO
Professor Kjetill S. Jakobsen skal lede arbeidet med å kartlegge norske arter. Foto: Bjarne Røsjø/UiO

Forskere fra hele verden samarbeider gjennom Earth BioGenome Project (EBP) for å kartlegge genomene til alle de 1,5 millioner eukaryote artene på jorda. Eukaryoter er organismer som har cellekjerne i cellene, i motsetning til for eksempel bakterier.

Nå har den norske grenen av prosjektet, EBP-Nor, fått 30 millioner kroner fra Norges forskningsråd til å gjøre sin del av den globale jobben.

– Samlet sett er dette det mest gigantiske prosjekt innen biologi og livsvitenskap i et historisk perspektiv, sier prosjektleder Kjetill S. Jakobsen, som er professor ved Institutt for biovitenskap ved Univeristetet i Oslo.

Et genom er hele arvematerialet i en organisme.

– I EBP-Nor tar vi sikte på å helgenomsekvensere alle eukaryote arter i Norge, selvsagt i samarbeid med våre naboland, sier Jakobsen til Titan.uio.no

Forskere fra de fleste norske universitetene og fra flere andre forskningsinstitusjoner skal delta i kartleggingsdugnaden.

Enda bedre genomer

– Hensikten er å lage genomer som er av en helt annen kvalitet enn det som har vært gjort til nå, sier Jakobsen.

Ved UiO har forskerne produsert et titalls slike allerede, men det er store mengder de nå skal gyve løs på. Et estimat sier at det er snakk om 45 000 arter.

– Det tror jeg er altfor lavt, for det er veldig mange arter vi ikke kjenner til. Vi kommer også til å oppdage nye arter, sier Jakobsen.

Han påpeker også at dette prosjektet vil ha stor nytte for samfunnet.

– Det handler om klimaendringer og bevaring av biologisk mangfold. Det handler om kunnskap om livet i havet og på jorda som vi igjen kan bruke til å forvalte.

– Dessuten kan mange av disse genene vi finner i genomene anvendes innenfor andre felter. For eksempel ble det i torskegenomet, som vi allerede har kartlagt, funnet et enzym som i dag benyttes både i covid-19-vaksiner og -tester, sier Jakobsen.

Tekst: Eivind Torgersen/Titan.uio.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Professor Kjetill S. Jakobsen skal lede arbeidet med å kartlegge norske arter. Foto: Bjarne Røsjø/UiO
Professor Kjetill S. Jakobsen skal lede arbeidet med å kartlegge norske arter. Foto: Bjarne Røsjø/UiO
Last ned bilde

Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Sem Sælands vei 24
0371 Oslo

22 85 56 00http://www.mn.uio.no/

Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.

Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.

Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

NORA solidifies its positions with four new partners30.6.2021 06:00:00 CEST | Press release

With University of South-Eastern Norway, Kristiania University College, Østfold University College and Western Norway Research Institute as new members, NORA is without question Norway’s leading Artificial Intelligence (AI) network. NORA’s expansion and the opportunities this entails will bring NORA even closer to fulfilling its vision of International relevance and excellence in AI research, education and innovation for Norwegian universities and research institutions.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom