Nå er vedfyring billigst. De rekordhøye strømprisene er tilbake.
Spotprisen torsdag 7. januar er på 87,44 øre/kWh alle steder unntatt i Nord-Norge. Der er de heldigere – med 29,43 øre. Utover dette kommer nettleie og statlige avgifter. Disse er i snitt på 56 øre, viser oversikten til NVE. Det betyr at den endelige prisen til forbruker i dag er minst på 142 øre, før krafthandlerne skal ha sine påslag.
Strømprisen:
Spotpris, Nord-Pool, 070121, Sør-Norge 87,44 øre
Nettleie og forbruksavgift, i snitt 55,34 øre*
*NVE: 2019-priser. Avgiften er i tillegg økt i statsbudsjettet for 2021 med 0,56 øre.
Det finnes mange gode kalkulatorer for vedprisen på nettet. Disse viser priser på fra 95 til 125 øre i pris per kWh ved vedfyring. I tillegg vet vi gjennom mange undersøkelser at nesten halve befolkningen har tilgang på egen ved.
Bruk rentbrennende ovn
Nesten 60 prosent av alle norske hjem har en rentbrennende ovn, med minimale partikkelutslipp. De som ennå ikke har skiftet, bør skynde seg, oppfordrer styreleder i bransjeforeningen Norsk Varme, Steinar Vigdal. Mange norske kommuner har innført panteordninger eller tilskuddsordninger for å skifte.
- I fjor ble det kaostilstander da kulden kom. Og ved-mangel flere steder i landet. Hvis man ikke ønsker å betale dyre dommer for en liten sekk ved, vil jeg anbefale folk å skaffe et større kvanta ved så raskt som mulig.
Tenn riktig
Man får mer glede og varme per kubbe om man fyrer riktig. Disse rådene er gode å ha med seg:
Bygg bålet riktig
Bruk tørre vedkubber nederst, og en blanding av opptenningsved og to-tre opptenningsbriketter øverst. Tørr ved veier lite og har dype sprekker. Slå kubbene sammen, og få en «hul» lyd. Tørr ved er også mest miljøvennlig.
Tenn fra toppen
Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming, bedre god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur. Flammene på toppen sørger for å varme opp kubbene under. Opptenningsbriketter gjør at opptenningsveden på toppen tar fyr raskere, dermed unngår du unødvendig røyk i opptenningsfasen.
Sørg for nok luft
Nok luft er viktig. Åpne alle ventiler i ovnen, og sett gjerne døren på gløtt i fem minutter til det brenner godt. Kjøkkenvifte og ventilasjonsanlegg som drar luft ut av huset kan redusere trekken i pipa. Etter rundt 15 minutter er ildstedet varmt nok til å regulere ventilene ned. Veden skal alltid brenne med synlig flamme.
Kontakter
Steinar Vigdal
Tel:980 74 151styreleder@norskvarme.orgOm Norsk Varme
NORSK VARME er bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder, skorsteiner og tilbehør, og organiserer produsenter, forhandlere og montører. Vi arbeider for enklere forskrifter, bedre opplæring og en real energi- og miljøpolitikk.
www.norskvarme.org
Følg pressemeldinger fra Norsk Varme
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Varme
Strømprisene øker raskt – Vedfyring billigere enn strøm1.11.2024 10:47:23 CET | Pressemelding
I takt med fallende temperaturer, øker strømprisene. Dermed er det mye penger å spare på å se etter alternative oppvarmingsmetoder til strøm.
Vedfyringens dag 2024: Over 2,7 millioner nordmenn fyrer med ved når det er kaldt ute2.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vedfyring er nordmenns viktigste alternative oppvarmingskilde til strøm. Over halvparten av befolkningen fyrer på vinteren, viser en undersøkelse gjort av Norstat for Norsk Varme. Hvis vedfyring også erstatter oppvarming med strøm i båltimen kl. 20-21 på Vedfyringens dag, kan det spare like mye strøm som hele strømforbruket i Ålesund kommune i et helt døgn.
Skjerpede egenberedskapsråd: Krever ildsted i alle hus29.5.2024 14:02:50 CEST | Pressemelding
Mens de nye beredskapsrådene anbefaler å fylle opp lageret med ved er det ikke krav til ildsted i nye hus. En av tre husholdninger har ikke mulighet til å fyre når strømmen forsvinner.
Nå kommer hardkulda: Vedfyring er svært viktig for Norges energiforsyning3.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Flere steder i landet er det de neste dagene varslet sprengkulde helt ned mot 35 minusgrader. Vedfyring blir helt avgjørende for å holde varmen.
Regjeringen diskriminerer vedfyring6.12.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
De neste månedene sponser myndighetene strømfyring med milliarder, mens de som fyrer med ved må klare seg selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom