Opplysningskontoret for brød og korn

Nå er pannekakedagen her!

Del
Tirsdagen etter fastelavnssøndag er det tradisjon for å feire pannekakedagen. Denne dagen ble til fordi det var siste dagen før fasten. Da ønsket man å bli kvitt alle de ferske matvarene som melk, egg og smør - som er akkurat det en tradisjonell pannekakerøre inneholder i tillegg til mel, litt salt og sukker.
Russiske blinis kan serveres med både søtt og salt. Foto: brodogkorn.no
Russiske blinis kan serveres med både søtt og salt. Foto: brodogkorn.no

Selv om pannekakene gjerne går for å være alle barns yndlingsmiddag, er de i aller høyeste grad også for voksne.

– Pannekaker kan brukes både som forrett, hovedrett og dessert, alt etter hva du velger som tilbehør. Med alle variasjonsmulighetene som finnes kan du helt fint ha dem til middag hver uke uten å bli ensidig i kosten, påpeker Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn, som slår et slag for norske pannekaker i anledning den internasjonale pannekakedagen tirsdag 5. mars.

Verdens mest populære?

Pannekaker er en populær rett i hele verden, og hvert land har sin variasjon.

I Frankrike spiser de crêpes, en veldig tynn pannekake servert med en rekke ulike typer fyll avhengig om den skal spises til frokost, middag eller dessert.

De små, tykke russiske pannekakene kalles blinis, og lages med bokhvetemel og gjær. Blinis med kaviar, rømme og rødløk er den klassiske måten å servere på.

Sør-Amerikas pannekake er tortilla, som vi kjenner godt fra fredagstacoen. Tortilla lages tradisjonelt av maismel, vann og litt salt og olje, og er en myk, litt tykkere pannekake. En pannekake-variant et lite stykke unna vår.

Amerikanske porsjonspannekaker er nokså tykke og i tillegg til de vanlige pannekake-ingrediensene er det bakepulver i røra. På amerikansk vis serveres pannekaker gjerne som et pannekaketårn toppet med lønnesirup og krem til dessert eller et par kaker ved siden av egg, bacon og bønner til frokost.

Blåbær og bacon

I Norge er pannekakene tynne, store og laget på hvetemel, melk, egg og litt sukker og salt. Tradisjonelt nytes pannekaker med sukker, blåbærsyltetøy eller bacon.

Pannekaker er altså en rett med uendelig variasjonsmuligheter både når det kommer til fyll og topping, hva du putter i røra og hvordan og når du spiser den.

Her finner du gode pannekakeoppskrifter og tips til hvordan man kan variere tilbehøret

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Russiske blinis kan serveres med både søtt og salt. Foto: brodogkorn.no
Russiske blinis kan serveres med både søtt og salt. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Sør-Amerikanske tortilla med laks, salat og avokado. Foto: brodogkorn.no
Sør-Amerikanske tortilla med laks, salat og avokado. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Fine pannekaker med blåbærsyltetøy. Foto: brodogkorn.no
Fine pannekaker med blåbærsyltetøy. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Byggpannekaker. Foto: brodogkorn.no
Byggpannekaker. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Halvgrove pannekaker med bacon og lønnesirup. Foto: brodogkorn.no
Halvgrove pannekaker med bacon og lønnesirup. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Grove pannekaker kan også være dei. Foto: brodogkorn.no
Grove pannekaker kan også være dei. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye