Frende Forsikring

Nå ender mange idrettscomeback på sykestua

Del

Etter uker i sommerdvale ender et overivrig comeback i bedriftsidretten ofte på sykestua.

Vær forsiktig når du starter opp igjen med trening etter ferien. Mange comeback ender hos fysioterapeuten.
Vær forsiktig når du starter opp igjen med trening etter ferien. Mange comeback ender hos fysioterapeuten.

- Folk snører på seg skoene og drar i gang med en enorm entusiasme. Det er bra, men vi ser også at det ryker mang en akilles, menisk og kragebein, sier lege Helge Skjerven hos Frende Forsikring.

Topp fem bedriftsidrettsskader

 • Overtråkk og forstuinger
 • Lårhøne
 • Kneproblemer
 • Senebetennelse i skulder eller akillessenen
 • Muskelstrekk (spesielt lyske eller hamstring)
  Kilde: Norges Bedriftsidrettsforbund

Hvis du er 50 år må du bare godta at kroppen ikke er like rask som da du var 20.

Overvurderer egne evner
Ørjan Lillevik er naprapat og daglig leder for Ryggklinikken. Han har mer enn 20 års erfaring med idrettsskader på klinikken og ute på idrettsarenaer.

- Skadene vi ser er ofte knyttet til at utøveren vil mer enn kroppen klarer. De fleste av oss merker med årene at hodet jobber raskere enn kroppen, sier han.

- Altfor mange går på en smell ved å overvurdere egne evner, sier Helge Skjerven.

Det er større skaderisiko i idretter med mye fart og brå bevegelser, som for eksempel fotball, enn i utholdenhetsidretter. Hele 15 prosent av idrettsskadene her til lands skjer i bedriftsfotballen, viser tall fra Norsk Helseinformatikk.

- Når du blir eldre kan en fotballtakling som er perfekt timet i eget hode ende med at vi treffer, og kanskje skader, motspiller istedenfor ballen, sier Ørjan Lillevik.

Mangler treningsgrunnlaget
- De største forskjellene mellom bedriftsidrett og annen idrett er at utøverne er eldre og mange mangler det nødvendige treningsgrunnlaget for å delta, sier legen hos Frende Forsikring.

Alderen er en risikofaktor du ikke får gjort noe med, men treningsgrunnlaget ditt kan du ta tak i.

- Det er veldig viktig med godt treningsgrunnlag før du tråkker til med alt du har. Det er i iveren at mange går på en smell, sier Skjerven.

Tidligere var menn klart overrepresentert på skadefronten innen fotballen.

- De siste årene har vi imidlertid sett at skadefrekvensen i kvinnefotballen er nesten like høy som blant menn, sier Skjerven.

Slik skader vi oss
- Det er flest fotballskader etter kollisjoner med andre spillere. Mange går inn i taklinger med høyt adrenalinnivå. Det går hardt utover ankler og bein, og en av fem fotballskader er faktisk regelrette brudd, sier Helge Skjerven.

- De vanligste idrettsrelaterte skadene vi ser på klinikkene våre er legg- og hælseneproblemer, overtråkk, knesmerter, ryggsmerter og andre muskelrelaterte smerter som overanstrengelser og muskelstrekker. For kastidrett, som håndball, er det skuldersmerter også, sier Ørjan Lillevik ved Ryggklinikken.

Han sier de vanligste idrettsskadene leges i løpet av 3-6 uker.

- Men er det snakk om leddbåndskade i kne- og fotledd kan det ofte gå 8-12 uker før du blir frisk igjen, sier han.

TIPS: Slik unngår du skader

 1. Begynn forsiktig
  Ikke gå ut i hundre hvis du er utrent, selv om du har lyst. Bygg deg opp og gjør treningen til en god rutine. Det er enklere å forebygge en smell enn å reparere skaden når den har skjedd.
 2. Husk å varme godt opp
  Oppvarming kan være gørr kjedelig, men det er superviktig. Gjør det skikkelig, ta deg tid og spurt før du er blitt ordentlig varm.
 3. Varier treningen
  Uansett hvordan treningsgrunnlaget ditt er, er variasjon avgjørende. Ensidig trening over tid gjør deg mer skadeutsatt, reduserer progresjonen og går utover motivasjonen. Finn ulike treningsformer som gir deg styrke, kondisjon og smidighet.
 4. Gi deg i tide
  Vær ærlig med deg selv og vit når kroppen din har fått nok for dagen. Skader oppstår ofte mot slutten av økten, når hode og kropp er sliten.

TIPS: Slik behandler du akutte skader

God behandling de første 72 timene etter en skade kan begrense omfanget av typiske bedriftsidrettsskader som overtråkk eller strekk. Huskeregelen POLICE er grei å ha med seg i treningsbagen.

 • Protection: Beskytt skadeområdet
 • Optimal Loading: Selv en skadet muskel skal belastes og beveges for å unngå tap av muskler og stivhet. Med riktig mengde belastning og kraft blir rehabiliteringen kortere.
 • Ice: Is ned skadestedet for mindre smerte.
 • Compression: Kompresjonsbandasje rundt det skadde området hjelper godt på for å forhindre hevelse.
 • Elevation: Hold den skadde kroppsdelen hevet.
  Kilde: Løplabbet

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vær forsiktig når du starter opp igjen med trening etter ferien. Mange comeback ender hos fysioterapeuten.
Vær forsiktig når du starter opp igjen med trening etter ferien. Mange comeback ender hos fysioterapeuten.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2019). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av 15 lokale sparebanker og har rådgivere landet rundt. Vi har nær 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom