Fremtind

Nå blir det vått – slik sikrer du dine eiendeler

Del

Fra mandag kveld det ventet kraftige nedbørsmengder og flomfare i store deler av landet. Her er tiltakene du bør gjøre for å unngå skader.

– Hvis du ennå ikke har sikret eiendelene dine, er det fortsatt tid til å gjøre det, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
– Hvis du ennå ikke har sikret eiendelene dine, er det fortsatt tid til å gjøre det, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Ifølge varsom.no er det ventet perioder med kraftige regnbyger Østafjells og i Rogaland fra mandag kveld. Fra sent tirsdag ettermiddag fortsetter regnet i Hordaland, Trøndelag og Nordland. Det kan i verste fall føre til omfattende oversvømmelser og flomskader hos både folk og bedrifter.

 – Hvis du ennå ikke har sikret eiendelene dine, er det fortsatt tid til å gjøre det, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.


Huseiere plikter å forebygge

Som huseier er du pliktig til å gjøre forebyggende tiltak mot skader som kan inntreffe der du bor. Etter loven er alt som er forsikret mot brann også forsikret mot naturskade, men som huseier er du nødt til å ta noen grep.

– Bor du i utsatte områder er det flere tiltak du kan gjøre. Stikkrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna. Ofte tar regn- og flomvannet med seg gjenstander som tetter avløpssystemet, så rydd bort skrot og kvister fra hagen. Se også til at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og sørg for at vannet har fritt leide inn i avløpskummene, sier skadeforebyggeren.

Overfylte kjellere har et vanlig problem ved store nedbørsmengder. Fjern derfor verdifulle gjenstander fra kjeller og garasje.


– I det minste bør du få gjenstander opp fra gulvet eller i vanntette beholdere. Hold dører og vinduer til kjeller lukket, og i verste fall vurder å tette til med sandsekker, sier Nielsen.

Bør du flytte bil, båt og campingvogn?

Har du eiendeler nær elv eller innsjø i området hvor det er varslet mye nedbør eller flom, bør du vurdere å trekke det lenger unna bredden.

– Når det er styrtregn og flom får vi inn en del skader på biler i parkeringskjellere, og campingvogner som i motsetning til hus kan flyttes. Erfaringsmessig er campingplasser utsatt fordi de ligger langs elvebredder eller innsjøer. Er du i tvil bør du flytte bilen og campingvogna, sier Nielsen.

– Har du vært rammet av flom og tilbakeslag i rør grunnet store vannmengder tidligere bør du være ekstra på vakt. Har det skjedd én gang, kan det skje igjen. Det gjelder både de som bor i utsatte strøk nær elvebredder og innsjøer og personer som bor i byer hvor styrtregnet trenger inn, sier Nielsen. 


Gode råd før det kommer store nedbørsmengder: 

  1. Sørg for at avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide.
  2. Se til at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander.
  3. Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel. Flytt dem til et sted hvor de ikke kan bli tatt av vannet.
  4. Rydd hagen for møbler, løse materialer, grill og gjenstander som kan bli tatt av flomvannet.
  5. Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet. Sett ting i hyller, reoler og plastbokser som tåler vann.
  6. Fjern løse tepper og annet løst gulvbelegg.
  7. Hold dører og vinduer til kjeller og loft lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.
  8. Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved stor hendelse kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene.
  9. Avtal med naboer eller venner om å foreta tiltak og holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– Hvis du ennå ikke har sikret eiendelene dine, er det fortsatt tid til å gjøre det, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
– Hvis du ennå ikke har sikret eiendelene dine, er det fortsatt tid til å gjøre det, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
Last ned bilde

Om Fremtind

Fremtind
Fremtind
Postboks 778 Sentrum
0106 Oslo

http://www.fremtind.no

Fremtind – størst på forsikring i bank

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB, og er et av Norges største forsikringsselskap.

Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.

Fremtind Service er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Fremtind Service finner du kontaktinformasjon her.

Følg pressemeldinger fra Fremtind

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fremtind

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom