Myndighetene vil forebygge vold, overgrep og mobbing mot barn med ny læringsressurs

Over 20 prosent av ungdom har vært utsatt for fysisk vold fra foreldrene sine i oppveksten. 15 prosent oppgir å ha vært utsatt for en eller flere former for seksuelle overgrep før fylte 18 år, enten av voksne eller av andre barn og unge. 28 prosent av barn og unge har opplevd at noen har vært slemme eller mobbet dem på nett, spill eller mobil.
- For spredt og tilfeldig informasjon
Barn og unge har rett til alderstilpasset informasjon om vold, overgrep og mobbing, og rett til å få hjelp dersom de utsettes for dette. Inntil nå har det ikke eksistert et nasjonalt og kvalitetssikret læringsopplegg som er tilrettelagt for hele utdanningsløpet fra barnehage til russetid.
Barne- og familiedepartementet ga Bufdir i oppdrag å kartlegge informasjonen barn og unge får i skole og barnehage om vold og overgrep. Målet er et opplæringstilbud av god kvalitet, uavhengig av hvor du bor i landet.
- Informasjonen barn og unge får i dag om grensesetting, rettigheter og hvor de kan få hjelp, er for tilfeldig. Med Jeg Vet legger vi til rette for at det skal bli enkelt for barnehager og skoler å gi dem denne informasjonen, sier Kjetil Ostling, som er divisjonsdirektør for tjenester i Bufdir.
- Lærer best av dem de kjenner
Forskning viser at barn er mest mottagelige for å lære om disse temaene fra menneskene som kjenner dem best. Jeg Vet er derfor tilrettelagt for at lærere og barnehagelærere gjennomfører samtalestunder og opplæring. Forskning viser også at barn trenger å få informasjonen gjentatt. I Jeg Vet legges det opp til at man setter av to timer til opplæringen i halvåret.
- Det er viktig at de som møter barn og unge hver dag, og kjenner dem, blir med på en innsats for at alle barn og unge skal få nødvendig kunnskap. Vi kan ikke pålegge noen å bruke Jeg Vet, men vi oppfordrer alle kommuner, skoler og barnehager sterkt til å bruke opplæringsressursen. Dette er et viktig bidrag til forebygging og livsmestring, og til å oppfylle forpliktelser i Barnekonvensjonen, sier Ostling.
Fakta om Jeg Vet:
- Er en gratis læringsressurs for barnehager og skoler, tilgjengelig på nettsiden www.jegvet.no og www.salaby.no.
- Utviklet av Salaby (Gyldendal) på oppdrag fra Bufdir, i samråd med Utdanningsdirektoratet og Helsedirektoratet.
- Inneholder alderstilpassede læringsopplegg om vold, overgrep og mobbing til barnehage, småskole, ungdomsskole og videregående.
- Innholdet skal oversettes til nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk.
Læringsoppleggene er knyttet opp mot lærerplan og rammeplan. - Inneholder lærerveiledninger og informasjon om hva man kan gjøre dersom man er bekymret for et barn.
- Er et av initiativene fra regjeringens tiltaksplan «En god barndom varer livet ut» (2014 –2017), som skal bekjempe vold og seksuelle overgrep mot barn og unge.
Mediehenvendelser og intervjuer, ta kontakt med:
Ingvill E. Meltvedt, kommunikasjonsrådgiver i Bufdir.
E-post: ingvillelvestad.meltvedt@bufdir.no /472 32 769
Bilder




Om Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Fredrik Selmers vei 3
0663 Oslo
466 15 000https://www.bufdir.no/
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er underlagt Barne- og familiedepartementet , og er et fagorgan på områdene barnevern, barn, ungdom og oppvekst, adopsjon, familievern, likestilling og ikke-diskriminering og vold og overgrep i nære relasjoner.
Følg pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Rekordmange nominasjoner til Årets ungdomskommune1.7.2025 06:01:00 CEST | Pressemelding
Nesten 30 små og store kommuner over hele landet er nominert til prisen som hedrer kommuner som har utmerket seg i arbeidet med ungdomsmedvirkning. Det er flere enn noen gang.
Ny, humoristisk foreldreordbok illustrert av Fredrik Skavlan25.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Kjent på “henteskam”, vært “puteflyktning” eller tatt en “doflukt”? Den digitale Foreldreordboka gir vokabular til de unike situasjonene foreldrelivet bringer med seg.
Inkludering av skeive i idretten: Ny rapport gir verdifull kunnskap24.3.2025 11:32:27 CET | Pressemelding
En ny, omfattende studie avdekker hva som fremmer og hindrer åpenhet og deltakelse blant skeive i breddeidretten, og gir verdifull innsikt på et felt det hittil er forsket lite på i Norge.
Ny forskning om skeives erfaringer i idretten lanseres på Ullevål Stadion18.3.2025 06:30:00 CET | Presseinvitasjon
Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir) og Norges idrettsforbund (NIF) inviterer til frokostseminar den 24. mars, i anledning lanseringen av rapporten «Trygge arenaer? Skeives erfaringer i idretten».
Nasjonal konferanse om rasisme 2025: En antirasistisk førstelinje? Offentlig sektor som pådriver for et inkluderende arbeidsliv og samfunn13.3.2025 07:00:00 CET | Presseinvitasjon
Bufdir og Likestillingssenteret på Vestlandet (KUN) inviterer til nasjonal konferanse mot rasisme i Bergen fredag 21. mars, i anledning FNs internasjonale dag mot rasisme.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom