Multinasjonale selskaper betaler mer enn halvparten av Norges selskapsskatt

Skatteetatens kartleggingsarbeid viser at Norge har omtrent 30 000 multinasjonale selskaper, det vil si selskaper som driver virksomhet i flere land. Disse utgjør ni prosent av alle selskaper i Norge, og betaler over halvparten av all selskapsskatt.
- Analysen gir oss et helhetlig bilde av multinasjonale selskapers aktiviteter og bidrag til skattefundamentet i Norge, slik at vi kan se på utviklingen over tid. Arbeidet med å sikre skattegrunnlaget ved internasjonale transaksjoner er en prioritert oppgave for Skatteetaten. Det er et komplekst område men vi har gjennom mange år bygget opp god kompetanse, sier skattedirektør Hans Christian Holte.
Resultatene viser at det i 2016 var 29 600 multinasjonale selskaper i Norge, noe som utgjorde 9 prosent av det totale antallet selskaper. 13 800 av de var norskkontrollerte, og 15 800 var utenlandskontrollerte. De multinasjonale selskapene hadde 50 milliarder i utliknet skatt, noe om utgjør omtrent 60 prosent av all skatt for selskaper i Norge. Multinasjonale virksomheter bidro med 127 milliarder kroner i merverdiavgift, 47 prosent av den totale inntekten fra merverdiavgiften i 2016. Samlet proveny for arbeidsgiveravgift var 64 milliarder fra multinasjonale selskaper, av 107 milliarder totalt i arbeidsgiveravgift betalt av aksjeselskaper, allmennaksjeselskaper og filialer totalt.
- Vi ser ofte at debatten om beskatning av multinasjonale selskaper domineres av omtale om selskapsskatt, som er en mindre andel av de totale skatteinntektene enn merverdiavgift og arbeidsgiveravgift. Det er viktig at hele bidraget til skattefundamentet fra multinasjonale selskaper synliggjøres både for vår egne analyseformål men det er kanskje interessant også for samfunnsdebatten, sier Holte.
Skatteetatens analyse er en del oppfølgingen av et internasjonale prosjekt i regi av OECD og G20 som flere land samarbeider om for å bekjempe uønsket aggressiv skatteplanlegging av multinasjonale selskaper. OECD har estimert at overskuddsflytting og lignende aggressiv skatteplanlegging koster felleskapet til sammen 100-240 milliarder USD i tapt proveny hvert år. Norge og flere enn 60 land samarbeider gjennom prosjektet mot BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), som betyr uthuling av skattefundamentet og overskuddsflytting.
Prosjektet handler om hvordan skatteregler bør utformes for å møte dagens utfordringer med skattlegging av verdiskapning i en global og digitalisert økonomi, blant annet hvordan skatteinntektene fordeles mellom landene. Resultatet er forventet å medføre fundamentale endringer i internasjonale standarder for beskatning basert på tre hovedprinsipper: indre sammenheng, substans og åpenhet.
- Vi ønsker å bidra til å finne omforente løsninger internasjonalt fordi det er nøkkelen til å kunne skattlegge multinasjonale selskaper effektivt, noe som vil hjelpe oss å sikre riktig beskatning i Norge. Analysen vi har gjort nå sier ikke noe om selskapene har betalt rettmessig andel skatt i Norge, men vi etablerer et nyttig grunnlag for videre analyse og for å følge utviklingstrekk fremover, sier Holte.
Les mer om Skatteetatens kartlegging av multinasjonale selskaper og andre artikler blant annet om nordmenns verdier i utlandet på skatteetaten.no/analysenytt.
Bilder

Lenker
Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Skal du gifte deg i sommer? Her er rådene fra Skatteetaten7.6.2023 07:45:00 CEST | Pressemelding
Sommeren er bryllupssesongen fremfor noen. Det er mye å tenke på når man skal planlegge et bryllup. Før du kan gifte deg må du blant annet søke om en prøvingsattest fra Skatteetaten. Uten denne får du nemlig ikke giftet deg.
Skattemelding for næringsdrivende: Snart går fristen ut26.5.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Onsdag 31. mai går fristen for å levere skattemeldingen for næringsdrivende ut. En knapp uke før fristen har over 172 000 enkeltpersonforetak levert skattemeldingen. Det er litt færre enn på samme tidspunkt i fjor.
Start byggeprosjektet med Tettpå-veilederen3.5.2023 08:32:45 CEST | Pressemelding
Våren er tid for oppussing og byggeprosjekter på hus og hytter. I mai kjøres kampanjen “Seriøs håndverker eller seriøse problemer?” som skal hjelpe forbrukere å velge håndverkere - trygt, seriøst og lønnsomt. Seriøse håndverkere er en fordel for forbrukere, byggebransjen og samfunnet.
Skatteetaten vil vurdere å forlenge skattemeldingsfristen1.5.2023 15:47:59 CEST | Pressemelding
Søndag og mandag har det vært ustabilitet ved innlogging på skattemeldingen. Fristen for å sende inn skattemeldingen kan bli forlenget dersom det fortsatt er tekniske problemer tirsdag 2. mai.
Har du fått med deg alle fradragene? Sjekk skattemeldingen før søndag27.4.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fristen for å levere skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister går ut søndag 30. april. – Har du ikke sjekket at opplysningene i skattemeldingen stemmer, bør du gjøre det så snart som mulig, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark. Hun oppfordrer alle til å bruke Skatteetatens fradragsveileder for å sjekke at skattemeldingen blir riktig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom