Moskusstammen på Dovre er nå på 260 dyr

Forvaltningsplanen for moskus har som mål å holde bestanden på rundt 200 vinterdyr i området som er definert som kjerneområdet for moskus på Dovrefjell. Tellingen som ble gjennomført 28. og 29. september viser at tallet på moskus nå er oppe i 260 dyr.
Miljødirektoratet har derfor fattet et vedtak om å ta ut inntil 40 dyr fram til utgangen av mars neste år.
– Ved å redusere bestanden ned mot bestandsmålet, reduseres også risikoen for at dyr vandrer ut av kjerneområdet og blir en trussel for mennesker og allmenn ferdsel. Samtidig vil sykdomsutfordringene i bestanden bli mindre, sier Ivar Myklebust, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet.
Det er Miljødirektoratets feltpersonell i Statens naturoppsyn som gjennomfører uttaket.
– Uttaket gjøres så skånsomt som mulig, og rettes derfor mot små grupper av dyr og enkeltindivid. Det er viktig for oss å gjøre dette på en måte som sørger for at de andre dyrene ikke blir forstyrret og endrer atferd, sier Morten Kjørstad, direktør i Statens naturoppsyn.
Lavere dødelighet blant kalv enn tidligere
– En av grunnene til at antall moskus er økt på Dovre, er at dødeligheten blant moskuskalver har vært en god del lavere enn snittet de siste årene. Vi har i år registrert merkbart mindre sykdom enn tidligere år, noe som også har vært et mål med å holde bestanden på et nivå rundt 200 dyr, sier Morten Kjørstad.
De siste årene har mange moskuskalver dødd av sykdommer som munnskurv eller lungebetennelse mellom juli og oktober. For å få et oppdatert tall på hvor mange dyr vi faktisk har ved inngangen til vinteren, gjøres det derfor en andre kalvetelling på høsten, i tillegg til den første kalvetellingen i juli.
Årets andre kalvetelling viser at det nå er omtrent 65 kalver på Dovrefjell, og rundt 195 voksne dyr.
Kalvetellingene ledes av Statens naturoppsyn. Oppdal Bygdeallmenning, fjellstyrene i Lesja og Dovre og fylkesmannen i Trøndelag bistår også i tellingene.
Fakta om moskus i Norge:
Moskus blir regnet som en introdusert art i Norge, og det ble satt ut moskus fra Grønland i Dovrefjell-området i perioden 1947 til 1953.
Det er ikke påvist at arten har negativ effekt på stedbundne arter i kjerneområdet, og det er lokal aksept for å opprettholde en bestand så lenge de ikke kommer i konflikt med andre samfunnsinteresser.
Fylkesmannen i Trøndelag har det daglige ansvaret for forvaltning av moskusen.
Miljødirektoratet sitt feltpersonell i Statens naturoppsyn (SNO) er ansvarlig for å gjennomføre tiltakene forvaltinga ønsker utført. I tillegg til jobben SNO-ansatte gjør i felt, kjøpes tjenester fra fjellstyrene i Dovre og i Lesja, samt Oppdal Bygdealmenning.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder


Dokumenter
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Fortsatt økt bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Mens salget av fossilt drivstoff faller, øker omsetningen av biodrivstoff. Det har aldri blitt brukt mer biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
Framleis auka bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Medan salet av fossilt drivstoff fell, aukar omsetninga av biodrivstoff. Det har aldri vorte brukt meir biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
Har besluttet å felle bjørn i Jarfjord26.6.2025 14:00:07 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet har besluttet å iverksette felling av bjørnen som angrep en person i Jarfjord mandag. Statens naturoppsyn har fått i oppdrag å felle bjørnen.
Villaksen i krise: Advarer tyvfiskere26.6.2025 13:47:48 CEST | Pressemelding
Etter tidenes svakeste lakseår slår Miljødirektoratet hardt ned på ulovlig fiske og ber publikum bidra i kampen for villaksen.
Villaksen i krise: Åtvarar tjuvfiskarar26.6.2025 13:47:48 CEST | Pressemelding
Etter det svakaste lakseåret i historia slår Miljødirektoratet hardt ned på ulovleg fiske og ber publikum bidra i kampen for villaksen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom