NOAS

Moria: For lite for sent

Del

NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere, mener regjeringen har sviktet barna i Moria-leiren i Hellas. Situasjonen i leiren har vært graverende over svært lang tid, og barn har ikke fått grunnleggende menneskerettigheter ivaretatt. Etter den katastrofale brannen i leiren, skal regjeringen endelig evakuere sårbare ut av den inhumane situasjonen. Men det burde vært langt flere enn 50.

Norge har sviktet barna i Moria-leiren (foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis)
Norge har sviktet barna i Moria-leiren (foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis)

- Det er på høy tid at regjeringen handler. Men det er for lite, for sent, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

Hun påpeker at Norge har et ekstra ansvar, siden vi bidro med EØS-midler til opprettelsen av Moria-leiren. Leiren har endt opp som et interneringssenter for å beskytte Europa fra flyktninger og migranter – og som smitte-isolat etter at det første utbruddet av Covid-19 ble påvist i leiren. Situasjonen har vært uholdbar, og det er åpenbart at Norge og andre europeisk lands flyktningpolitikk har feilet.   

- Norge har medansvar for behandlingen av flyktninger i Hellas, og burde ta imot langt flere enn 50 for å bidra til europeisk ansvarsfordeling og en varig løsning for flyktningene. Norge har kapasitet: asylankomstene er rekordlave, og kommunene er klare til å ta imot. Ikke alle internasjonale utfordringer kan løses ved at Norge sender penger og forventer løsninger i nærområdet, sier Austenå.

Kontakter

Bilder

Norge har sviktet barna i Moria-leiren (foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis)
Norge har sviktet barna i Moria-leiren (foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis)
Last ned bilde

Om NOAS

NOAS
NOAS
Torggata 22
0183 Oslo

22 36 56 60https://www.noas.no

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er en uavhengig medlemsorganisasjon som arbeider for å fremme asylsøkeres rettssikkerhet i Norge. NOAS bistår asylsøkere i ulike faser av asylprosessen: 

NOAS’ informasjons- og veiledningsprogram tilbyr informasjon og veiledning til asylsøkere som nylig har kommet til Norge

NOAS tilbyr rettshjelp og veiledning i asylsaker og i forbindelse med søknad om familieinnvandring, permanent oppholdstillatelse, statsborgerskap og ved avslag på søknad om assistert retur

NOAS forsøker å påvirke regelverk og asylpraksis. Vi har kontakt med politikere og ansatte i forvaltningen, og arbeider for at norske myndigheter skal følge FNs anbefalinger og respektere menneskerettighetene. Vi skriver rapporter om temaer vi mener krever ekstra oppmerksomhet.

Følg pressemeldinger fra NOAS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NOAS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NOAS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom