Moelven

Moelven tar hånd om royalmarkedet - mangedobler kapasiteten

Del

Nordmenn får ikke nok av impregnerte treprodukter. Nå bygges Norges største impregneringsanlegg på Moelven Soknabruket. Moelven satser 170 millioner kroner for å møte etterspørselen etter royal- og CU-impregnerte treprodukter.

Byggingen av det nye anlegget på Moelven Soknabruket AS skal etter planen være ferdig høsten 2021.
Byggingen av det nye anlegget på Moelven Soknabruket AS skal etter planen være ferdig høsten 2021.

- Med det nye impregneringsanlegget skal vi gi kundene våre enda mer av det de etterspør: Et stort utvalg miljøvennlige treprodukter med god holdbarhet. Nå kan kundene få royal- og andre trelastprodukter på én og samme leveranse fra Moelven. Dette er rasjonelt for hele verdikjeden og sikrer kundene høy leveringsservice, sier Bjarne Hønningstad, divisjonssjef i Moelven Wood.

Moelven-konsernet har i 2020 hatt en voldsom vekst i salget av impregnerte produkter, og satte i vår ny terrasserekord.

- Vi ser at etterspørselen etter de vedlikeholdsvennlige royalimpregnerte produktene øker enormt. Det nye impregneringsanlegget på Sokna får en årlig kapasitet på minimum 40.000 kubikkmeter royalimpregnerte produkter i flere farger. Det betyr at vi mangedobler dagens kapasitet og tar et sterkt grep om royalmarkedet. Vi mer enn dobler også kapasiteten på de klassiske CU-impregnerte produktene, sier Hønningstad.

Byggingen av det nye anlegget skal etter planen være ferdig høsten 2021. 

Kortreist og bærekraftig

Det er bare ett år siden Moelven kunne åpne sin nye pelletsfabrikk og bioenergianlegg, plassert rett ved siden av Moelven Soknabruket. Med impregneringsanlegget vegg i vegg, blir de ferdige treproduktene svært kortreiste.

- Tømmeret som kommer hit fra lokale skoger, blir nå foredlet til ferdig impregnerte treprodukter uten å forlate tomta. Råstoff og energi som blir til overs fra produksjonen, bruker vi til å lage pellets. Dermed går ingenting til spille og kunden får et svært bærekraftig produkt, sier Hønningstad.

Når Moelven-konsernet nå investerer på nytt på Sokna, innebærer det også en effektivisering av dagens infrastruktur på Soknabruket, samt modernisering og effektivisering av høvleriet. På den måten vil Moelven øke kapasiteten på Norges største sagbruk.

Royal- og CU-impregnering:

  • CU-impregnerte produkter er laget av furu som trykkimpregneres med kobbersalter. Materialene får økt holdbarhet sammenlignet med ubehandlet tre, og overflaten får en grønntone.
  • Royalimpregnerte produkter er laget av furu som først CU-impregneres, og deretter «kokes» i en spesiell linolje. Under prosessen fjernes overflødig vann fra treets celler, og linoljen presses inn i treoverflaten. Linoljen kan være fargeløs, eller tilsatt pigment for å gi det ferdige produktet ønsket farge. Prosessen gjør at royalimpregnert tre trenger mindre vedlikehold enn materialer som er ubehandlet eller trykkimpregnert.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Byggingen av det nye anlegget på Moelven Soknabruket AS skal etter planen være ferdig høsten 2021.
Byggingen av det nye anlegget på Moelven Soknabruket AS skal etter planen være ferdig høsten 2021.
Last ned bilde
Bjarne Hønningstad, divisjonssjef i Moelven Wood.
Bjarne Hønningstad, divisjonssjef i Moelven Wood.
Last ned bilde

Om Moelven

Moelven
Moelven
Industrivegen 2
2390 Moelv

+47 623 47 000https://www.moelven.com/no

Moelven Industrier ASA er et skandinavisk industrikonsern som produserer og leverer bærekraftige produkter og tjenester til byggebransjen. Konsernet omsetter årlig for rundt NOK 11 milliarder, og har ca. 3350 medarbeidere som hver dag jobber for å gi folk gode rom. Moelvens 34 produksjonsselskaper er fordelt på 42 produksjonssteder i Norge og Sverige, og er organisert i tre divisjoner: Timber, Wood og Byggsystemer.

Følg saker fra Moelven

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Moelven på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Moelven

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom