NGI

Millioner til prosjekt for å fjerne all plast fra matavfallsbasert biogjødsel

Del
Regionalt forskningsfond Vestfold og Telemark har gitt Reklima AS på Sem 2,4 millioner kroner for å finne ut hvordan plastrester kan fjernes effektivt fra biogjødsel laget av matavfall. NGI - Norges Geotekniske Insitutt er én av prosjektpartnerne.
Mange ønsker å bruke biogjødsel av matavfall. Regionalt forskningsfond i Vestfold og Telemark har gitt 2,4 millioner kroner for å løse  utfordringen med plastrester i det kildesorterte matavfallet fra husholdningene.
Mange ønsker å bruke biogjødsel av matavfall. Regionalt forskningsfond i Vestfold og Telemark har gitt 2,4 millioner kroner for å løse utfordringen med plastrester i det kildesorterte matavfallet fra husholdningene.

Kildesortert matavfall fra husholdning og næring kommer til biogassanleggene i plastposer og plastemballering. Selv om forbehandling fjerner det meste av plasten, følger det likevel med rester inn i biogassanlegget Den Magiske Fabrikken i Vestfold, og dermed også ut i biogjødselen. Målet med forskningsprosjektet er å utvikle metoder som kan fjerne plasten fra avfallet og gjøre det mulig å resirkulere verdifulle bioressurser i sin helhet.

– Selv om presseteknologien som brukes foreløpig ser ut til å være lovende, har man ikke klart å løse utfordringen med at det blir igjen en stor mengde plast i den faste "fiberfraksjonen", som i hovedsak består av større partikler som organisk fiber, iblandet synlig plast, forklarer NGIs prosjektleder, Heidi Knutsen.

SINTEF tester rensemetoder

SINTEF Industri er nå i gang med å teste ut mer avanserte metoder for å separere partikler, muligens i kombinasjon med vermikompostering eller insektdyrking før separasjon.

Prosjektet skal også undersøke om plasten som separeres kan gjenvinnes ved hjelp av pyrolyse, der plast- og fiberblandingen blir omdannet til syngass og biokull.

NGI verifiserer renseteknologien

Inntil nylig fantes det ikke metoder for å analysere plast i faste prøver og grumsete vannprøver med høyt innhold av annet organisk materiale. NGI utviklet i fjor metoder for å analysere plast i biogjødsel og fiberfraksjon.

– Vi testet ut metodene, og resultatet er en lovende analysemetode for plast i flytende biogjødsel og fiberfraksjon, sier Knutsen.

NGIs metoder blir nå tilpasset og brukt for å analysere prøver fra prosjektet og verifisere effekten av renseteknologien.

Tett samarbeid mellom industri, landbruk og forskning

Regionalt forskningsfond Vestfold og Telemark trekker i begrunnelsen fram hvordan prosjektet kan bidra til grønn verdiskaping, svakere miljøavtrykk og bedre sirkulærøkonomi.

– Markedet etterspør i stadig sterkere grad fornybare alternativer til mineralgjødsel og torv. Reklima jobber intenst med å utvikle biogjødsel fra å være et problem til å bli et kvalitetsprodukt. I prosjektet kan vi vise til tett samarbeid mellom industri og landbruk for å forske og utvikle dyrkningsprosesser basert på biogjødsel, sier Knutsen.

Prosjektet vil ta i bruk avansert teknologi for å lage blant annet flytende gjødsel til dryppvanning, som er mye brukt i veksthus, og til fremstilling av biokull. Biokull kan blant annet brukes til jordforbedring, tilsetning i plantejord, fôrinnsats og i flere typer rense- og stabiliseringsprosesser.

I tillegg til NGI og SINTEF Industri har Reklima med Greve biogass AS, Skjærgaarden gartneri AS, Arne Olav Steinsholt og Lindum AS i prosjektet.

– Ingen andre biogassanlegg kan vise til et så tett samarbeid mellom industri og landbruk, spesielt FoU-aktivitet knyttet til nye dyrkningsprosesser basert på biogjødsel, sier Knutsen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mange ønsker å bruke biogjødsel av matavfall. Regionalt forskningsfond i Vestfold og Telemark har gitt 2,4 millioner kroner for å løse  utfordringen med plastrester i det kildesorterte matavfallet fra husholdningene.
Mange ønsker å bruke biogjødsel av matavfall. Regionalt forskningsfond i Vestfold og Telemark har gitt 2,4 millioner kroner for å løse utfordringen med plastrester i det kildesorterte matavfallet fra husholdningene.
Last ned bilde
NGI og SINTEF Industri jobber sammen med industri og landbruk for å  finne  renseteknologi som effektivt fjerner plastrester fra det kildesorterte matavfallet.
NGI og SINTEF Industri jobber sammen med industri og landbruk for å finne renseteknologi som effektivt fjerner plastrester fra det kildesorterte matavfallet.
Last ned bilde
NGI har utviklet metoder for å analysere plast i biogjødsel og fiberfraksjon. Nå skal metoden brukes for å verifisere SINTEFs rensemetode, forklarer NGIs prosjektleder Heidi Knutsen.
NGI har utviklet metoder for å analysere plast i biogjødsel og fiberfraksjon. Nå skal metoden brukes for å verifisere SINTEFs rensemetode, forklarer NGIs prosjektleder Heidi Knutsen.
Last ned bilde

Om NGI

NGI
NGI
Sandakerveien 140
0484 Oslo

22 02 30 00http://www.ngi.no

På sikker grunn

NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.

Gjennom årene har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og internasjonale eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.

NGI har hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, og utenlandskontorer med geoteknisk laboratorium i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.

NGI ble formelt opprettet 1. januar 1953, underlagt Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd (NTNF). I 1985 ble NGI omgjort til en selvstendig stiftelse. Driftsvirksomheten (forskning og rådgivning) ble 1. januar 2024 overført til Norges Geotekniske Institutt AS, et aksjeselskap som eies 100 % av stiftelsen NGI.

Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra NGI

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NGI

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye