Høgskolen i Innlandet

Milliondryss til nytt forskningsprosjekt på Høgskolen i Innlandet

Del

Institutt for bioteknologi i Hamar har fått 30 millioner kroner fra Forskningsrådet for å forske sammen med regionalt næringsliv på fagfeltet. Totalbudsjettet for det seksårige prosjektet er på 63 millioner kroner.

Elisabeth Kommisrud, prosjektleder (Foto: Espen Kristiansen, HINN)
Elisabeth Kommisrud, prosjektleder (Foto: Espen Kristiansen, HINN)

– At vi fikk innvilget denne søknaden er virkelig en fjær i hatten til oss!

Det sier Elisabeth Kommisrud, professor på Institutt for bioteknologi i Hamar og leder for prosjektet «Zygote – Kapasitetsløft innen bærekraftig avl og anvendt bioteknologi for Innlandet.»

Forskningsrådet fikk inn 39 søknader fra institusjoner og organisasjoner som ønsket støtte til å styrke kompetanse og forskning for regionalt næringsliv.

Kun 8 fikk innvilget søknaden sin – i dag ble tildelingene offentliggjort.

– Det var en veldig høy kvalitet på disse søknadene så at vi får innvilget dette her er jo en anerkjennelse av der vi står, men også en mulighet for å bli bedre på forskning, sier en meget fornøyd prosjektleder.

– Jeg vil gratulere næringslivet og institusjonene med å nå opp i en åpen og svært hard konkurranse. Jeg er spesielt opptatt av at distriktsnæringslivet får nyte godt av den forskningen og kompetansen som skapes i disse prosjektene. Jeg ønsker alle lykke til med videre arbeid og ser fram til å se resultatene, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram.

Løfte Innlandet sammen

Prosjektet som har fått støtte fra Forskningsrådet handler om å legge til rette for å drive bedre og mer relevant forskning for næringslivet i regionen.

– Dette prosjektet er forankret i næringslivet. Hva er det de trenger forskning på, er spørsmålet vi har stilt oss, forteller Kommisrud.

Høgskolen i Innlandet og forskerne på Bioteknologi skal altså være verktøyet.

– Poenget er at vi skal bli bedre og mer innovative på forskningssiden. I neste runde skal dette gjøre bedriftene bedre i stand til å konkurrere internasjonalt, forteller Kommisrud.

Og det er mange som er med på laget sammen med Høgskolen i Innlandet.

De to virkelig store næringsaktørene innen avl på storfe og svin, Geno og Norsvin, er med. I tillegg skal det samarbeides med Cryogenetics og SpermVital, som er relativt nyetablerte aktører innen bioteknologi.

Klosser Innovasjon og NCE Heidner Biocluster skal bidra inn i prosjektet, og det samme skal de akademiske partnerne Oslo universitetssykehus, OsloMet, SimulaMet, SINTEF og Sveriges Landbruksuniversitet.

Bioteknologi i sentrum

Dette er et stort prosjekt som altså skal gå over seks år med mange involverte.

Innlandet fylkeskommune er en meget sentral partner – ikke bare økonomisk. De har vært en viktig pådriver - bioøkonomi er et satsingsområde for fylkeskommunen og Innlandet.

Nå skal det forskes for å løfte hele regionen.

– Vi skal tilrettelegge for rekruttering av nærings-ph.d.-er, postdoker, gi master- og ph.d.-studenter oppgaver med tema knyttet til prosjektet, etablere næringstilpassede kurs og mobilisere bedrifter og gründere til forskning og innovasjon via nettverket til NCE Heidner Biocluster og Innlandet fylkeskommune, sier Kommisrud.

Her er det man konkret skal forske på:

«Prosjektet vil adressere detaljerte problemstillinger innenfor fire faglige tematiske områder: Betydningen av dyrenes fysiologi, pubertet og alder for effektiviteten ved avl; Prediksjon av in vivo fruktbarhet; In vitro fertilisering og vellykket embryoutvikling, og Preserveringsteknologier for gameter og embryo.»

Nøkkelord

Kontakter

Elisabeth Kommisrud, professor
Institutt for bioteknologi, Hamar
E-post: elisabeth.kommisrud@inn.no
Telefon: 62 51 72 47 eller 901 60 254

Bilder

Elisabeth Kommisrud, prosjektleder (Foto: Espen Kristiansen, HINN)
Elisabeth Kommisrud, prosjektleder (Foto: Espen Kristiansen, HINN)
Last ned bilde
Biohuset, campus Hamar (Foto: Espen Kristiansen, HINN)
Biohuset, campus Hamar (Foto: Espen Kristiansen, HINN)
Last ned bilde

Om Høgskolen i Innlandet

Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Innlandet
Postboks 400
2418 Elverum

62 43 00 00http://www.inn.no

Følg pressemeldinger fra Høgskolen i Innlandet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Høgskolen i Innlandet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Høgskolen i Innlandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom