Forskningsrådet

Midlertidig stans i bruk av malariamedisinen hydroksyklorokin i global WHO-studie

Del

En global WHO-studie, som også gjennomføres på norske sykehus, stanser i en periode bruk av malariamedisinen hydroksyklorokin i studien etter at fersk observasjonsstudie med nesten 100.000 koronasmittede pasienter viser at malariamedisinene ser ut til å ha negativ effekt på total overlevelse.

Dette er en midlertidig stopp i studien i randomisering til hydroksyklorokin slik at vi bruker tid for å vurdere dataene fra både vår studie, andre pågående studier og det som samlet er publisert i litteraturen sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen, som koordinerer den globale studien.  

En studie som nylig ble presentert i The Lancet  fredag 22. mai indikerte mulige bivirkninger som tilsa at medisinen, i motsetning til å gi bedring, ga økt dødelighet.  

– Dette gjør at vi nå midlertidig tar ut denne medisinen fra studien, sier Røttingen. Samtidig er det viktig å påpeke at det kan være skjevheter og usikkerhet i denne ferske studien. Derfor er de fortsatt behov for større randomiserte og kontrollerte studier rundt medisiner mot koronaviruset, sier Røttingen. 

Hydroksyklorokin er en av fire allerede godkjente medisiner som nå testes som behandling mot koronaviruset. Til nå har over 3000 personer deltatt i den globale studien, og nærmere 200 norske pasienter har deltatt.   

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Forskningsrådet

Forskningsrådet
Forskningsrådet
Drammensveien 288
0283 OSLO

22 03 70 00https://www.forskningsradet.no

Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles. 

Følg saker fra Forskningsrådet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Forskningsrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom