Michael Sars-senteret hedrer pionér med nytt navn
I løpet av sin produktive karriere beskrev den bergenske marinbiologen Michael Sars (1805 – 1869) mer enn to hundre marine arter som han hadde samlet i vestlandsfjordene. Michel Sars var Norges mest betydningsfulle naturforsker i første halvdel av 1800-tallet, og grunnla landets sterke akademiske tradisjon innen havforskning.
For å hedre Michael Sars’ ekstraordinære bidrag til vitenskapen, endrer Sars internasjonale senter for marin molekylærbiologi navn til Michael Sars-senteret.. Samtidig blir senteret innlemmet i Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.
– Med sitt nye navn har Michael Sars-senteret som mål å bygge bro mellom arven fra en norsk lysende og banebrytende marin zoolog og 2000-tallets marine biovitenskaper som bruker banebrytende teknologi for å adressere grunnleggende spørsmål som har bred innvirkning på presserende moderne utfordringer," sier direktør for Michael Sars-senteret, Lionel Christiaen.
– I den samme brobygger-ånden har senteret som mål å åpne dørene og være et lokalt, nasjonalt og internasjonalt knutepunkt med et levende og mangfoldig miljø for forskere på marint liv," sier han.
Michael Sars-senteret ble etablert i 1997 som et selvstendig forskningssenter, og ble 1. januar 2023 innlemmet i Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (Mat.nat.) ved Universitetet i Bergen. Senteret studerer den unike molekylære og cellulære biologien til marine organismer innenfor det brede feltet av marin biovitenskap, alt fra molekylær-, cellulær- og utviklingsbiologi til nevrovitenskap, genomikk, systembiologi og evolusjon. Som en av de første partnerne til European Molecular Biology Laboratory (EMBL) i 2003, fungerer Michael Sars-senteret som et nasjonalt strategisk aktivum for norsk marin biovitenskap.
– Michael Sars var en pioner innen sitt felt. I dag gjenspeiles Sars' nysgjerrighetsdrevne marinforskning i Michael Sars-senterets engasjement for marin molekylærbiologi, inkludert dets prestisjetunge eksternt finansierte prosjekter. Tilføyelsen av Michael Sars-senteret til Mat.nat. er i seg selv et viktig tillegg til vår forskningsportefølje. I tillegg styrker det også fakultetets satsing på marin forskning, et forskningsfelt der UiB har fått en global lederrolle. Det er en stor glede å ønske senteret velkommen til oss, sier Gunn Mangerud, dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.
Navneendringen vil bli feiret på Michael Sars-senteret ved Høyteknologisenteret 31. januar 2023. Under arrangementet åpner vi en utstilling av Michael Sars’ illustrasjoner, som nylig ble oppdaget i Manuskript- og librarsamlingen ved UiB. Sars brukte fine kobberplategraveringer for å dokumentere organismene han studerte.
Michael Sars-senteret
- 1997: Sars International Centre for Marine Molecular Biology ble etablert
- 2003: Første partner av European Molecular Biology Laboratory (EMBL).
- 2015: Senteret ble innlemmet I Universitetet i Bergen som et uavhengig forskningssenter
- Senteret har seks forskningsgrupper og en assosiert forskningsgruppe og har 58 ansatte fra 22 nasjonaliteter.
- Studerer arter som tunikatene Oikopleura og Ciona, sjøanemonen Nematostella og leddormene Malacoceros fuliginosus og Dimorphilus gyrociliatus.
- 2023: 1. januar ble senteret en del av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen.
Michael Sars (1805 - 1869)
- 1805: Michael Sars ble født i Bergen
- 1818-1823: Elev ved Bergen katedralskole
- 1823: Startet utdanningen ved Det kongelige Frederiks Universitet i Christiania
- 1829: Publiserte sitt første arbeid, Bidrag til Søedyrenes Naturhistorie
- 1835: PubliserteBeskrivelser og Iagttagelser over nogle mærkelige eller nye i Havet ved den Bergenske Kyst levende Dyr, der han for første gang beskriver livssyklusen til stormaneten.
- 1854: Utnevnt til ekstraordinær professor i zoologi ved Det kongelige Frederiks Universitet i Christiania
- 1856: Utnevnt til ridder av St. Olavs orden.
- 1865: publiserte en artikkel som beskrev en art funnet på 550 meters dyp i Lofoten. Sammen med beskrivelsen av en annen art av Peter Christen Asbjørnsen, beviste dette at det var liv på dypere nivå enn antatt, noe som første til den berømte Challenger-ekspedisjonen.
- Æresdoktor ved universitetenne i Zurich og Berlin, og medlem av mer enn 20 vitenskapelige forbund i Europa og USA.
- Ga navn til mer enn 250 arter. Fem slekter ble oppkalt etter ham, inkludert maneten Sarsia og algen Michaelsarsia.
- 1869: Død i Christiania
- 1961: Første utgave av det marinbiologiske tidsskriftet Sarsia ble publisert. Fra 2004 byttet tidsskriftet navn til Marine Biology Research.
Kontakter
Kommunikasjonsrådgiver Melanie Burford, 41485547/ m.burford@uib.no
Bilder

Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Forsker fra Bergen med på viktig gjennombrudd om nevropsykiatriske lidelser16.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
UiB-forsker Sadaf Ghorbani er del av internasjonalt forskerteam med banebrytende funn om nevropsykiatriske lidelser. Funnene er publisert i Nature og kan gi verdifull innsikt i utviklingen av ny medisin.
UiB 200 år: Inviterer til jubileumsfest11.4.2025 14:53:41 CEST | Presseinvitasjon
Fredag 25. april er det offisiell markering med bl.a. statsminister Jonas Gahr Støre og forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Gjerløw Aasland i Universitetsaulaen. Søndag 27. april inviteres alle til Kunnskapsfest på museet.
Team Hagen er vinner av rektorvalget på UiB27.3.2025 15:28:52 CET | Pressemelding
Margareth Hagen er valgt til rektor for fire nye år sammen med prorektor Sigrun Eliassen. Team Hagen fikk 57 prosent av stemmene.
Professor emeritus Steinar Hunskår utnevnes til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden21.3.2025 13:26:35 CET | Pressemelding
Hunskår får utnevnelsen for sin mangeårige innsats for norsk allmennmedisin.
Holbergprisen til indisk litteraturforsker og aktivist.13.3.2025 09:20:00 CET | Pressemelding
(Bergen, 13. mars 2025) Det ble i dag kunngjort at Holbergprisen 2025 tildeles indiske Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom