Michael Sars-senteret hedrer pionér med nytt navn
I løpet av sin produktive karriere beskrev den bergenske marinbiologen Michael Sars (1805 – 1869) mer enn to hundre marine arter som han hadde samlet i vestlandsfjordene. Michel Sars var Norges mest betydningsfulle naturforsker i første halvdel av 1800-tallet, og grunnla landets sterke akademiske tradisjon innen havforskning.
For å hedre Michael Sars’ ekstraordinære bidrag til vitenskapen, endrer Sars internasjonale senter for marin molekylærbiologi navn til Michael Sars-senteret.. Samtidig blir senteret innlemmet i Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.
– Med sitt nye navn har Michael Sars-senteret som mål å bygge bro mellom arven fra en norsk lysende og banebrytende marin zoolog og 2000-tallets marine biovitenskaper som bruker banebrytende teknologi for å adressere grunnleggende spørsmål som har bred innvirkning på presserende moderne utfordringer," sier direktør for Michael Sars-senteret, Lionel Christiaen.
– I den samme brobygger-ånden har senteret som mål å åpne dørene og være et lokalt, nasjonalt og internasjonalt knutepunkt med et levende og mangfoldig miljø for forskere på marint liv," sier han.
Michael Sars-senteret ble etablert i 1997 som et selvstendig forskningssenter, og ble 1. januar 2023 innlemmet i Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (Mat.nat.) ved Universitetet i Bergen. Senteret studerer den unike molekylære og cellulære biologien til marine organismer innenfor det brede feltet av marin biovitenskap, alt fra molekylær-, cellulær- og utviklingsbiologi til nevrovitenskap, genomikk, systembiologi og evolusjon. Som en av de første partnerne til European Molecular Biology Laboratory (EMBL) i 2003, fungerer Michael Sars-senteret som et nasjonalt strategisk aktivum for norsk marin biovitenskap.
– Michael Sars var en pioner innen sitt felt. I dag gjenspeiles Sars' nysgjerrighetsdrevne marinforskning i Michael Sars-senterets engasjement for marin molekylærbiologi, inkludert dets prestisjetunge eksternt finansierte prosjekter. Tilføyelsen av Michael Sars-senteret til Mat.nat. er i seg selv et viktig tillegg til vår forskningsportefølje. I tillegg styrker det også fakultetets satsing på marin forskning, et forskningsfelt der UiB har fått en global lederrolle. Det er en stor glede å ønske senteret velkommen til oss, sier Gunn Mangerud, dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.
Navneendringen vil bli feiret på Michael Sars-senteret ved Høyteknologisenteret 31. januar 2023. Under arrangementet åpner vi en utstilling av Michael Sars’ illustrasjoner, som nylig ble oppdaget i Manuskript- og librarsamlingen ved UiB. Sars brukte fine kobberplategraveringer for å dokumentere organismene han studerte.
Michael Sars-senteret
- 1997: Sars International Centre for Marine Molecular Biology ble etablert
- 2003: Første partner av European Molecular Biology Laboratory (EMBL).
- 2015: Senteret ble innlemmet I Universitetet i Bergen som et uavhengig forskningssenter
- Senteret har seks forskningsgrupper og en assosiert forskningsgruppe og har 58 ansatte fra 22 nasjonaliteter.
- Studerer arter som tunikatene Oikopleura og Ciona, sjøanemonen Nematostella og leddormene Malacoceros fuliginosus og Dimorphilus gyrociliatus.
- 2023: 1. januar ble senteret en del av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen.
Michael Sars (1805 - 1869)
- 1805: Michael Sars ble født i Bergen
- 1818-1823: Elev ved Bergen katedralskole
- 1823: Startet utdanningen ved Det kongelige Frederiks Universitet i Christiania
- 1829: Publiserte sitt første arbeid, Bidrag til Søedyrenes Naturhistorie
- 1835: PubliserteBeskrivelser og Iagttagelser over nogle mærkelige eller nye i Havet ved den Bergenske Kyst levende Dyr, der han for første gang beskriver livssyklusen til stormaneten.
- 1854: Utnevnt til ekstraordinær professor i zoologi ved Det kongelige Frederiks Universitet i Christiania
- 1856: Utnevnt til ridder av St. Olavs orden.
- 1865: publiserte en artikkel som beskrev en art funnet på 550 meters dyp i Lofoten. Sammen med beskrivelsen av en annen art av Peter Christen Asbjørnsen, beviste dette at det var liv på dypere nivå enn antatt, noe som første til den berømte Challenger-ekspedisjonen.
- Æresdoktor ved universitetenne i Zurich og Berlin, og medlem av mer enn 20 vitenskapelige forbund i Europa og USA.
- Ga navn til mer enn 250 arter. Fem slekter ble oppkalt etter ham, inkludert maneten Sarsia og algen Michaelsarsia.
- 1869: Død i Christiania
- 1961: Første utgave av det marinbiologiske tidsskriftet Sarsia ble publisert. Fra 2004 byttet tidsskriftet navn til Marine Biology Research.
Kontakter
Kommunikasjonsrådgiver Melanie Burford, 41485547/ m.burford@uib.no
Bilder
Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
UiB bidrar i Netflix-dokumentar19.11.2024 12:25:29 CET | Pressemelding
Universitetet i Bergen er vitenskapelig rådgiver på ny Netflix-serie om havene våre. Serien «Our Oceans» har premiere 20. november.
Nå trives også jentene mindre på skolen12.11.2024 19:00:00 CET | Pressemelding
En ny rapport viser at jentenes trivsel på skolen svekkes, både i Norge og internasjonalt, og at helseplagene øker dramatisk. Resultatene i undersøkelsen overrasker forskerne.
Arkeologens 150 år gamle flaskepost er åpnet11.11.2024 18:00:00 CET | Pressemelding
Da arkeologen fra Bergens museum lukket gravhaugen på Myklebust i 1874, ville han gi en beskjed til sine etterfølgere. Der glemte han noen av de viktigste funnene, men husket å hylle kjæresten.
Are Sandbakken skal holde Aarebrotforelesningen 20258.11.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Den syvende Aarebrotforelesningen går av stabelen søndag 19. januar og skal holdes av professor i kammermusikk ved Norges musikkhøgskole, Are Sandbakken.
Svært glade for SV-støtte til nybygg7.11.2024 11:39:53 CET | Pressemelding
I sitt alternative budsjett, har SV lagt inn 25 millioner kroner i oppstartsmidler for nytt bygg til Griegakademiet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom