Meteorologisk institutt skal bidra til bedre overvåkning av luftkvalitet i Europa
EU gir 8 millioner Euro til et prosjekt som skal øke kvaliteten på overvåkning av luftkvalitet i Europa. Meteorologisk institutt er med som partner i prosjektet, og fra Norge deltar også Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Prosjektet RI-URBANS vil fokusere på nanopartikler og atmosfæriske partikler, deres størrelser, bestanddeler, kilder og gassformige forløpere. Prosjektet skal også implementere nye serviceverktøy som bidrar til å forbedre luftkvaliteten i europeiske byer.
– Dette passer naturlig inn i Meteorologisk institutts arbeid med å overvåke luftkvalitet, forteller Hilde Fagerli, som leder avdeling for klimamodellering og luftforurensning.
Hun forteller at prosjektet vil gi tilgang til observasjoner som kan fortelle hvilke kilder som bidrar til luftforurensningen i ulike byer og områder i Europa. – Disse dataene vil vi bruke for å evaluere og forbedre luftkvalitsmodellene våre som vi bruker for å lage analyser som grunnlag for politiske beslutningstakere. Vi bruker for eksempel modellene våre i arbeid med revisjonen av EUs Luftkvalitetsdirektiv og gjennomgangen av Gøteborgprotokollen under Konvensjonen for Langtransportert Luftforurensning, sier Fagerli.
– Gylden mulighet
– Dette er en gylden mulighet til å bruke avansert luftkvalitetsforskning for å vurdere helseeffekter av luftforurensning og kostnadseffektive måter å redusere forurensningen på. Det gjelder ikke bare den konvensjonelle luftforurensningen, men også den ikke-regulerte, sier forsker og prosjektkoordinator Xavier Querol.
Forkortelsen RI-URBANS står for Research Infrastructures Services Reinforcing Air Quality Monitoring Capacities in European Urban & Industrial AreaS. Prosjektet skal samle lokale nettverk for luftkvalitetsovervåkning og europeisk forskning om atmosfærisk sammensetning. Sammen skal de utvikle og teste nye serviceverktøy og harmonisere datastrømmer i virkelige bymiljøer med en paneuropeisk dekning.
RI-URBANS vil også forbedre modellering og verktøy som skal hjelpe politiske beslutningstakere til å redusere utslipp.
Prosjektet er finansiert av EU-kommisjonen og blir koordinert av det spanske instituttet for Spanish Institute of Environmental Assessment and Water Research (IDAEA-CSIC) og Universitetet i Helsinki (UHEL). Det ledes av Xavier Querol (IDAEA-CSIC) og Tuukka Petäjä (UHEL). Prosjektet skal samle elleve byer og tjueåtte partnere over hele Europa i sitt mål om å implementere avanserte observasjoner av luftkvalitetsovervåkning i byer og noen større industriområder. Prosjektet har mottatt midler fra EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020 under tilskuddsavtale nr. 10103624.
Relaterte lenker:
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Fagerli
Mobil: 920 26 597
hildef@met.no
Prosjektkoordinatorer:
Xavier Querol (xavier.querol@idaea.csic.es)
Tuukka Petäjä (tuukka.petaja@helsinki.fi)
Kommunikasjon:
Alicia Arroyo (alicia.arroyo@idaea.csic.es)
Giulia Saponaro (Giulia.Saponaro@fmi.fi)
Bilder

Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Rekordvarm juni1.7.2022 14:34:43 CEST | Pressemelding
Juni ble den tiende varmeste junimåneden i Norge som helhet. Den varmeste dagen ble registrert i Troms og Finnmark, mens Svalbard satte flere rekorder.
Roar Skålin fortsetter som MET-direktør30.6.2022 09:47:04 CEST | Pressemelding
Styret for Meteorologisk institutt (MET) har ansatt Roar Skålin som direktør ved MET for en ny åremålsperiode på seks år fra 1. januar 2023. Han har hatt stillingen siden 2017.
Oppvarmingen på Svalbard er høyest i verden15.6.2022 12:13:53 CEST | Pressemelding
Ingen steder i verden går oppvarmingen raskere enn på Svalbard. Nå viser en fersk studie at temperaturøkningen er dobbelt så stor som forskerne hittil har observert.
Ny definisjon av hetebølger i Norge14.6.2022 14:11:22 CEST | Pressemelding
Meteorologisk institutt prøver ut en ny definisjon av norsk hetebølge som innebærer at den gjennomsnittlige minimumstemperaturen ikke kryper under 16 grader.
Gode forhold for solceller i Norge3.6.2022 11:37:19 CEST | Pressemelding
Forutsetningene for å bruke solen som energikilde i Norge er bedre enn mange tror. Ytre Oslofjord byr på noen av de beste stedene i Norge for å sette opp solcellepaneler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom