Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt skal bidra til bedre overvåkning av luftkvalitet i Europa

Del

EU gir 8 millioner Euro til et prosjekt som skal øke kvaliteten på overvåkning av luftkvalitet i Europa. Meteorologisk institutt er med som partner i prosjektet, og fra Norge deltar også Norsk institutt for luftforskning (NILU).

RI-URBANS avanserte serviceverktøy vil forbedre luftkvalitetsovervåking i europeiske byer. Foto: Pixabay
RI-URBANS avanserte serviceverktøy vil forbedre luftkvalitetsovervåking i europeiske byer. Foto: Pixabay

Prosjektet RI-URBANS vil fokusere på nanopartikler og atmosfæriske partikler, deres størrelser, bestanddeler, kilder og gassformige forløpere. Prosjektet skal også implementere nye serviceverktøy som bidrar til å forbedre luftkvaliteten i europeiske byer.

– Dette passer naturlig inn i Meteorologisk institutts arbeid med å overvåke luftkvalitet,  forteller Hilde Fagerli, som leder avdeling for klimamodellering og luftforurensning. 

Hun forteller at prosjektet vil gi tilgang til observasjoner som kan fortelle hvilke kilder som bidrar til luftforurensningen i ulike byer og områder i Europa. – Disse dataene vil vi bruke for å evaluere og forbedre luftkvalitsmodellene våre som vi bruker for å lage analyser som grunnlag for politiske beslutningstakere. Vi bruker for eksempel modellene våre i arbeid med revisjonen av EUs Luftkvalitetsdirektiv og gjennomgangen av Gøteborgprotokollen under Konvensjonen for Langtransportert Luftforurensning, sier Fagerli. 

– Gylden mulighet

– Dette er en gylden mulighet til å bruke avansert luftkvalitetsforskning for å vurdere helseeffekter av luftforurensning og kostnadseffektive måter å redusere forurensningen på. Det gjelder ikke bare den konvensjonelle luftforurensningen, men også den ikke-regulerte, sier forsker og prosjektkoordinator Xavier Querol.

Forkortelsen RI-URBANS står for Research Infrastructures Services Reinforcing Air Quality Monitoring Capacities in European Urban & Industrial AreaS. Prosjektet skal samle lokale nettverk for luftkvalitetsovervåkning og europeisk forskning om atmosfærisk sammensetning. Sammen skal de utvikle og teste nye serviceverktøy og harmonisere datastrømmer i virkelige bymiljøer med en paneuropeisk dekning.

RI-URBANS vil også forbedre modellering og verktøy som skal hjelpe politiske beslutningstakere til å redusere utslipp. 

Prosjektet er finansiert av EU-kommisjonen og blir koordinert av det spanske instituttet for Spanish Institute of Environmental Assessment and Water Research (IDAEA-CSIC) og Universitetet i Helsinki (UHEL). Det ledes av Xavier Querol (IDAEA-CSIC) og Tuukka Petäjä (UHEL). Prosjektet skal samle elleve byer og tjueåtte partnere over hele Europa i sitt mål om å implementere avanserte observasjoner av luftkvalitetsovervåkning i byer og noen større industriområder. Prosjektet har mottatt midler fra EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020 under tilskuddsavtale nr. 10103624.

Relaterte lenker:

Nøkkelord

Kontakter

Hilde Fagerli
Mobil: 920 26 597
hildef@met.no

Prosjektkoordinatorer:
Xavier Querol (xavier.querol@idaea.csic.es)
Tuukka Petäjä (tuukka.petaja@helsinki.fi)

Kommunikasjon:
Alicia Arroyo (alicia.arroyo@idaea.csic.es)
Giulia Saponaro (Giulia.Saponaro@fmi.fi)

Bilder

RI-URBANS avanserte serviceverktøy vil forbedre luftkvalitetsovervåking i europeiske byer. Foto: Pixabay
RI-URBANS avanserte serviceverktøy vil forbedre luftkvalitetsovervåking i europeiske byer. Foto: Pixabay
Last ned bilde

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom