Mer husdyrgjødsel blir til biogass
I 2022 ble det levert ca 107 000 tonn husdyrgjødsel til biogassanlegg i Norge. Bare i løpet av siste året har mengden husdyrgjødsel til biogassanlegg økt med 14 prosent. Reduserte utslipp inngår i klimagassregnskapet til jordbruket.
Landbruksdirektoratet utbetalte 13,1 mill. kroner i tilskudd i 2022. Tilskuddet skal stimulere til at husdyrgjødsel brukes til produksjon av biogass, enten på egen gård eller gjennom leveranse til eksternt biogassanlegg.
–Landbruksdirektoratet har gitt tilskudd for levering av husdyrgjødsel siden 2015. I denne perioden har vi sett en vekst i både antall anlegg og interessen for å søke slikt tilskudd, sier fagdirektør Bjørn Huso i Landbruksdirektoratet. I dag utnyttes 1,3 prosent av husdyrgjødsla i Norge til biogassproduksjon.
Ved å bruke husdyrgjødsel til biogass reduserer vi utslipp av metan og lystgass fra gjødsellager. Dette fanges opp i det offisielle klimagassregnskapet for jordbruket. I tillegg får vi klimagevinster ved at utslippene reduseres når biogass erstatter fossile energibærere og biorest erstatter mineralgjødsel.
Størsteparten leveres til industrielle biogassanlegg
Siste år økte mengden husdyrgjødsel som behandles i biogassanlegg med 14 prosent. Hele 79 prosent ble levert til større industrielle biogassanlegg som behandler gjødsla sammen med matavfall eller fiskeavfall. Det største anlegget er Den Magiske Fabrikken (tidligere Greve biogass) – som i 2022 mottok knapt 72 000 tonn husdyrgjødsel fra 33 jordbruksforetak. Renevo startet i 2022 opp sitt nye anlegg på Stord som produserer biogass basert på husdyrgjødsel og fiskeavfall.
Ni foretak søkte Landbruksdirektoratet om tilskudd for behandling av knapt 18 000 tonn husdyrgjødsel i eget gårdsanlegg. Gårdsbaserte anlegg utgjør foreløpig en liten andel av den totale biogassproduksjonen, og blir hovedsakelig brukt til å produsere strøm og varme til eget forbruk. Bioresten blir utnyttet som gjødsel.
Flere anlegg vil starte opp i 2023 og flere er under planlegging. Landbruksdirektoratet forventer økt søknadsomfang i årene framover.
Nøkkelord
Kontakter
Bjørn HusoLandbruksdirektoratet / Avdeling ressurs og areal
Tel:+47 97976649bjorn.huso@landbruksdirektoratet.noBilder
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Vis ekstra hensyn til reinsdyr i påsken25.3.2024 15:12:02 CET | Pressemelding
I år er det en ekstra krevende beitesituasjon for mange reinsdyr. Det er derfor svært viktig at reinsdyrene får være i fred på beiteområdene. Så styr unna reinsdyr og hold hunder i bånd, oppfordrer Landbruksdirektoratet.
Vær og krig ga ustabilt år for norsk matproduksjon12.3.2024 12:16:56 CET | Pressemelding
2023 var et svært krevende år for korn-, gras- og grønnsaksprodusenter i Norge, mens de internasjonale markedene stabiliserte seg. Dette går fram av Landbruksdirektoratets markedsrapporter for 2023 som ble presentert på Landbruksdirektoratets Kunnskapskonferanse.
-Landbruket har en viktig rolle i beredskapens tid6.3.2024 12:16:27 CET | Pressemelding
På Landbruksdirektoratets Kunnskapskonferanse 7. mars vil flere ressurspersoner dele sine tanker om «Landbrukets rolle i beredskapens tid». En av disse er statsforvalter i Innlandet Knut Storberget.
Skog som klimatiltak6.3.2024 09:25:12 CET | Pressemelding
Skogene våre tar opp én tredel av Norges karbonutslipp. Aktiv skogpleie kan øke dette i årene fremover. Mindre avskoging blir også viktig for å nå klimamålene.
Er du nysgjerrig på klimatiltak, matforsyning og beredskap i landbruket?4.3.2024 12:49:02 CET | Pressemelding
Velkommen til Landbruksdirektoratets konferanse 7. mars. Landbruket er en av Norges viktigste næringer. Det som skjer innen matproduksjon, jordbruk, skogbruk og reindrift er viktig for matforsyning, klima og beredskap.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom