Mellom 980 og 1088 jerv i Skandinavia

Jerven er et symbol på villmark over hele den nordlige halvkule. Forskere fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har nettopp publisert de siste resultatene fra et stort internasjonalt overvåkingsprosjekt.
– I stedet for bare tall, lager vi kart over store rovdyrbestander, som jerven, sier Cyril Milleret, forsker ved NMBU og førsteforfatter av rapporten.
– Kart er mye mer nyttige enn bare tall, da de forteller oss både hvor og hvor mange, forklarer Milleret.
– Denne informasjonen gir forvaltningen et mer komplett bilde av bestanden.
En norsk-svensk bestand
– Denne vinteren anslår vi at den totale størrelsen på den skandinaviske jervebestanden er mellom 980 og 1088 individer, sier Milleret.
Dette er en liten nedgang fra i fjor, da bestanden ble anslått til mellom 1028 og 1115 jerver.
Årets kart- og bestandsestimat er de siste i en 9-årig tidsserie. Bestanden har vokst noe i denne perioden, men en nærmere titt avslører at dette skyldes vekst på den svenske siden. Den norske delen av bestanden har holdt seg stabil.
Dyr ser ikke grenser
Det er vanskelig å skille dyrene inn i «nasjonaliteter». Jerv på begge sider av grensen er en del av samme bestand; faktisk tilbringer mange dyr tid i begge land. Det er derfor transnasjonal overvåking og analyse er så viktig.
Milleret påpeker:
– I stedet for bare et enkelt estimat av bestandsstørrelse, gir vi en rekke verdier som sannsynligvis inneholder det reelle antallet jerv i Skandinavia.
– Vi ønsker å gjøre forvaltere, beslutningstakere og publikum oppmerksomme på at estimater basert på modeller alltid inneholder en grad av usikkerhet.
Viltbestander som overflater
– Ville bestander er ikke bare hauger av dyr, sier NMBU-professor Richard Bischof, leder av forskerteamet og medforfatter av rapporten.
– Det er mer nyttig å tenke på dyrebestander som overflater drapert over landskapet: det er steder med høyere tetthet, steder med lavere tetthet eller til og med områder uten dyr.
– Å vite hvordan dyrene fordeler seg i landskapet, og hvordan dette endrer seg over tid, hjelper oss til å forstå hvordan dyrene samhandler med miljøet sitt.
For eksempel kan et rovdyrkart fortelle om risikoen for husdyr i områder. Eller det kan avsløre områder med uvanlig lav tetthet som kanskje krever en nærmere undersøkelser.
Nasjonalt og internasjonalt samarbeid
Det NMBU-ledete prosjektet RovQuant gir kvantitativ informasjon og verktøy for forbedret overvåkning og forvaltning av store rovdyr i Skandinavia.
Teamet samarbeider med viltforvaltere og -forskere i Norge, Sverige, USA, Tyskland og Italia. Rovdata ved Norsk institutt for naturforskning, og viltforvaltningsorganer i Norge og Sverige er sentrale samarbeidspartnere. Arbeidet er finansiert av Miljødirektoratet, Naturvårdsverket og Norges forskningsråd.
Mer informasjon?
Resultatene er publisert i rapporten "Estimates of wolverine density, abundance, and population dynamics in Scandinavia, 2014-2022". Rapporten kan lastes ned gratis via ResearchGate her (ekstern link).
- Faggruppe for anvendt kvantitativ økologi (AQEG)
- Offentlig skytjeneste for deling av resultater i GIS-format og materiale knyttet til analyser utført via prosjektet: https://github.com/richbi/RovQuantPublic
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine GlosliKommunikasjonsrådgiverFakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Tel:95701602Tel:95701602cathrine.glosli@nmbu.noRichard BischofProfessorNMBU / Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Jeg arbeider i skjæringspunktet mellom forskning og anvendelsen av forskningsresultater innen viltforvaltning og bevaring.
Bilder



Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Christian Magnus Falsensvei 30
1433 Ås
67 23 00 00https://www.nmbu.no/
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
NMBU-studenter mest fornøyd16.2.2023 08:56:29 CET | Pressemelding
NOKUTs studiebarometer for 2022 viser at studentene ved NMBU fortsatt er landets mest fornøyde universitetsstudenter. De siste fire årene har NMBU toppet lista.
Professor har laget dataspill for å hjelpe kjemistudenter10.2.2023 07:11:45 CET | Pressemelding
Et nytt dataspill skal gjøre det lettere for studenter å lære kjemi. Ved å ta kunnskap fra laboratoriet inn i spillverdenen, blir kjemifaget lettere tilgjengelig for studentene, håper professoren bak spillet.
Slik skal forskere forhindre neste pandemi1.2.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Hvordan utvikler en pandemi seg, og hvordan kan prosessen unngås eller stoppes i tide? Forskere fra Norge, Thailand og Europa skal undersøke hvordan smittsomme sykdommer overføres mellom dyr, mennesker og miljø og hvordan pandemier oppstår. Funnene skal brukes til å forbedre helsekunnskapen i Thailand og Europa, og forhåpentligvis forhindre neste pandemi.
Se reven vandre i skogen26.1.2023 14:00:11 CET | Pressemelding
NMBUs forskere sporer rødrever. Sist helg vandret en av de merkede revene i skogen bak campus. Se en timelapse av revens bevegelser her.
– Det er kanskje på tide å gjøre noe for å stoppe systematisk segregering i Oslo23.1.2023 11:52:36 CET | Pressemelding
Grunnskolene i Oslo er forholdsvis sterkt segregert sosialt, etnisk og økonomisk sammenlignet med andre byer i Europa. Forskere og myndigheter samarbeider for å gjøre noe med dette.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom