Melk er god folkehelse for under 5 kr glasset. Flere burde huske å legge den i handlekurven.

Fortsatt gode holdninger til melk
Til tross for en nedadgående trend når det gjelder melkeforbruk, er befolkningens holdninger til melk stabil gode. Fortsatt drikker nordmenn i gjennomsnitt 1 glass (2dl) melk hver dag.
– En stor andel av befolkningen mener at melk er sunt, og de er positive til norske bønder og til landbruket. Det at over 90 % av befolkningen har et meieriprodukt i kjøleskapet sier noe om at dette er produkter nordmenn har et godt forhold til, sier Ida Berg Hauge.
Hun er daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), og er glad for at det fortsatt finnes melk- og meieriprodukter i kjøleskapet til de fleste nordmenn.
Forbruket av meieriprodukter økte betraktelig under pandemien i 2020 og 2021, men etter normaliseringen av samfunnet i første kvartal 2022 ser vi en gjennomgående nedgang av forbruket i alle meierikategoriene.
Størst nedgang var det for vanlig hvit melk. Hver nordmann inntok 75 liter melk i 2022 mot 80 liter året før. Lederen i Opplysningskontoret mener det er bekymringsfullt for folkehelsen om vi glemmer den sunne og gode melken i hverdagskostholdet.
– Vi har lange tradisjoner for å drikke melk her i landet, og meieriprodukter har vært og er fortsatt en viktig del av et sunt, norsk kosthold. Glemmer vi melken, mister vi også en viktig næringskilde, og ikke minst gjelder dette næringsstoffet jod som melk er en av få gode kilder i det norske kostholdet, sier Berg Hauge.
Melk i kjøleskapet er et billig helsebidrag
I en tid hvor prisene på matvarer har skutt i været er det også lurt å minne om hvor mye helse man får for pengene i et glass vanlig hvit melk.
– For under 5 kroner glasset får du enkelt i deg næringsstoffer som proteiner, kalsium, jod og B-vitaminer. Myndighetene anbefaler at vi drikker melk hver dag fordi det er veldig godt for helsen, avslutter Berg Hauge.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noIda Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
36 % får dårlig samvittighet for matsvinn i jula18.12.2025 10:22:03 CET | Pressemelding
Nye tall viser at mange nordmenn får en dårlig følelse når mat havner i søpla i jula. Hele 36 prosent oppgir at de får dårlig samvittighet for matsvinn, viser en fersk undersøkelse fra Norstat, gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smørforbruket øker – smaken av norsk jul står sterkt17.12.2025 07:32:00 CET | Pressemelding
Nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at smørforbruket har økt med 4,4 % fra i fjor og hele 6,6 % siden 2021. Fløteforbruket har økt, med 2,1 % fra i fjor.
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
Kvarg vokser 59 % i Q3 – i takt med sterk proteintrend26.11.2025 05:30:00 CET | Pressemelding
Kvarg har gått fra å ligge litt under radaren til å bli en av de tydeligste driverne i ferskostkategorien. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget økte nesten 60 % i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
