Melk er god folkehelse for under 5 kr glasset. Flere burde huske å legge den i handlekurven.

Fortsatt gode holdninger til melk
Til tross for en nedadgående trend når det gjelder melkeforbruk, er befolkningens holdninger til melk stabil gode. Fortsatt drikker nordmenn i gjennomsnitt 1 glass (2dl) melk hver dag.
– En stor andel av befolkningen mener at melk er sunt, og de er positive til norske bønder og til landbruket. Det at over 90 % av befolkningen har et meieriprodukt i kjøleskapet sier noe om at dette er produkter nordmenn har et godt forhold til, sier Ida Berg Hauge.
Hun er daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), og er glad for at det fortsatt finnes melk- og meieriprodukter i kjøleskapet til de fleste nordmenn.
Forbruket av meieriprodukter økte betraktelig under pandemien i 2020 og 2021, men etter normaliseringen av samfunnet i første kvartal 2022 ser vi en gjennomgående nedgang av forbruket i alle meierikategoriene.
Størst nedgang var det for vanlig hvit melk. Hver nordmann inntok 75 liter melk i 2022 mot 80 liter året før. Lederen i Opplysningskontoret mener det er bekymringsfullt for folkehelsen om vi glemmer den sunne og gode melken i hverdagskostholdet.
– Vi har lange tradisjoner for å drikke melk her i landet, og meieriprodukter har vært og er fortsatt en viktig del av et sunt, norsk kosthold. Glemmer vi melken, mister vi også en viktig næringskilde, og ikke minst gjelder dette næringsstoffet jod som melk er en av få gode kilder i det norske kostholdet, sier Berg Hauge.
Melk i kjøleskapet er et billig helsebidrag
I en tid hvor prisene på matvarer har skutt i været er det også lurt å minne om hvor mye helse man får for pengene i et glass vanlig hvit melk.
– For under 5 kroner glasset får du enkelt i deg næringsstoffer som proteiner, kalsium, jod og B-vitaminer. Myndighetene anbefaler at vi drikker melk hver dag fordi det er veldig godt for helsen, avslutter Berg Hauge.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noIda Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom