Melk er god folkehelse for under 5 kr glasset. Flere burde huske å legge den i handlekurven.

Fortsatt gode holdninger til melk
Til tross for en nedadgående trend når det gjelder melkeforbruk, er befolkningens holdninger til melk stabil gode. Fortsatt drikker nordmenn i gjennomsnitt 1 glass (2dl) melk hver dag.
– En stor andel av befolkningen mener at melk er sunt, og de er positive til norske bønder og til landbruket. Det at over 90 % av befolkningen har et meieriprodukt i kjøleskapet sier noe om at dette er produkter nordmenn har et godt forhold til, sier Ida Berg Hauge.
Hun er daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), og er glad for at det fortsatt finnes melk- og meieriprodukter i kjøleskapet til de fleste nordmenn.
Forbruket av meieriprodukter økte betraktelig under pandemien i 2020 og 2021, men etter normaliseringen av samfunnet i første kvartal 2022 ser vi en gjennomgående nedgang av forbruket i alle meierikategoriene.
Størst nedgang var det for vanlig hvit melk. Hver nordmann inntok 75 liter melk i 2022 mot 80 liter året før. Lederen i Opplysningskontoret mener det er bekymringsfullt for folkehelsen om vi glemmer den sunne og gode melken i hverdagskostholdet.
– Vi har lange tradisjoner for å drikke melk her i landet, og meieriprodukter har vært og er fortsatt en viktig del av et sunt, norsk kosthold. Glemmer vi melken, mister vi også en viktig næringskilde, og ikke minst gjelder dette næringsstoffet jod som melk er en av få gode kilder i det norske kostholdet, sier Berg Hauge.
Melk i kjøleskapet er et billig helsebidrag
I en tid hvor prisene på matvarer har skutt i været er det også lurt å minne om hvor mye helse man får for pengene i et glass vanlig hvit melk.
– For under 5 kroner glasset får du enkelt i deg næringsstoffer som proteiner, kalsium, jod og B-vitaminer. Myndighetene anbefaler at vi drikker melk hver dag fordi det er veldig godt for helsen, avslutter Berg Hauge.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noIda Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Unge jenter dropper melk og frokost17.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Færre unge jenter spiser frokost og drikker melk. Det kan gjøre at de får i seg for lite av næringsstoffene som trengs for å bygge sterke bein.
Matpress gjør mange unge stresset8.10.2025 11:00:41 CEST | Pressemelding
Ungdom kjenner på stadig mer press rundt mat og kropp. En ny landsdekkende undersøkelse, gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), viser at mange mister matgleden og blir stresset av alt fokuset på kosthold.
Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår4.9.2025 05:13:00 CEST | Pressemelding
Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
Yoghurt, helmelk og smør løfter meierisalget27.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kjøpte merkbart mer yoghurt, helmelk og smør i første halvår 2025. Målt i volum økte yoghurt med nær åtte prosent, helmelk med 4,8 prosent og smør med 4,9 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom