Medietilsynet: – Kompensasjonsordning er viktig for medienes samfunnskritiske rolle
Medietilsynet er glad for regjeringens forslag om en midlertidig kompensasjonsordning for redaktørstyrte medier, der de får kompensert deler av omsetningsfallet som følge av korona-utbruddet.

– Redaktørstyrte medier har en svært viktig rolle i en krisesituasjon, både når det gjelder å formidle informasjon, stille kritiske spørsmål og sørge for at ulike synspunkt og vurderinger kommer fram. For å sikre at mediene kan gjøre sin viktige jobb både under krisen og etterpå, er det viktig at de ikke må permittere journalister på grunn av fallet i annonseinntektene. Forslaget om en egen kompensasjonsordning for mediene bidrar forhåpentlig til at journalistene kan holdes i jobb, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Medietilsynet legger opp til en smidig søknadsprosess
Den foreslåtte kompensasjonsordningen omfatter alle redaktørstyrte medier. Lokale og regionale medier kan få støtte dersom de har hatt et omsetningsfall på minst 15 prosent i perioden fra 1. mars til og med 15. juni i år målt mot samme periode i fjor. For øvrige medier er grensen satt til 20 prosent omsetningsfall. Medietilsynet skal forvalte den nye ordningen.
– Vi legger opp til en rask og effektiv søknadsbehandling, slik at utbetaling kan skje snarest mulig etter at søknadene er levert. Medietilsynet kommer med nærmere informasjon om søknadsprosessen så snart som mulig, sier Velsand.
Mediene kan få kompensert inntil 60 prosent av omsetningsfall
Forslaget regjeringen nå har lagt fram, innebærer at mediene kan få kompensert inntil 60 prosent av omsetningsfallet for perioden fra 1. mars til og med 15. juni. Støtten er begrenset oppad til 15 millioner kroner per virksomhet. Kompensasjonen skal justeres for eventuelle permitteringer av journalister og innsparinger/støtte fra andre korona-tiltak. Regjeringen legger opp til at medier som har fått støtte fra den generelle kontantstøtteordningen for bedrifter også kan få støtte fra den midlertidige kompensasjonsordningen, men det blir da gjort en avkortning for dem som har fått annen støtte i forbindelse med korona-utbruddet.
Forslaget til kompensasjonsordning skal nå på høring, og må også godkjennes av ESA (EFTAs overvåkningsorgan).
Mediene taper cirka 930 millioner kroner i inntekter
Tidligere beregninger fra Medietilsynet viser at mediene ligger an til å tape inntekter på om lag 930 millioner kroner i perioden mars til mai i år, målt mot samme periode i 2019. Lokalradioene rammes hardest av inntektsbortfall relatert til korona-situasjonen, viser tallene fra Medietilsynet. Totalt er det anslått et inntektsbortfall for lokalradioene på knappe 33 prosent i perioden mars-mai i år mot samme tid i fjor. Beregningene viser videre at avisene samlet taper vel 500 millioner kroner, noe som utgjør et inntektsbortfall på cirka 17 prosent. For nasjonale tv- og radiokringkastere anslås tapet på vel 18 prosent (cirka 360 millioner kroner) og for fagtidsskriftene cirka 18 prosent (vel 50 millioner kroner).
Nøkkelord
Kontakter
Kristine MeekDirektør kommunikasjon, rådgivning og analyse
Tel:+47 918 85 405kristine.meek@medietilsynet.noBilder

Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg saker fra Medietilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Medietilsynet
Medietilsynet avdekket kun to feil ved tv-kanalenes produktplassering i kontroll6.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Medietilsynet fant bare to mindre regelbrudd hos TV 2 og Matkanalen under en kontroll med produktplassering som nylig er gjennomført. – Resultatet viser at tv-kanalene jevnt over er flinke til å merke program med produktplassering i tråd med regelverket, sier Hanne Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.
Medietilsynet har fordelt nær 37 millioner i støtte til samiske aviser22.12.2020 13:34:11 CET | Pressemelding
De fem avisene Ávvir, Ságat, SÁMI ođasmagasiidna, Snåsningen og Lokalavisen Nordsalten får til sammen 36,6 millioner kroner i støtte fra Medietilsynet i 2020.
Medietilsynet reduserer kompensasjonen til TV 2 med 5,8 millioner etter brudd på lokaliseringskravet18.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Medietilsynet har nå konkludert med at kompensasjonen til TV 2 for å levere allmennkringkastingsoppdraget på tv reduseres med i overkant av 5,8 millioner kroner for 2019. Årsaken er at TV 2 ikke oppfylte kravet om at majoriteten av de redaksjonelle medarbeiderne skal være i hovedredaksjonen i Bergen gjennom hele fjoråret.
Medietilsynet får 1,3 millioner kroner fra EU til å trygge barn og ungdom på nett17.12.2020 14:42:50 CET | Pressemelding
Medietilsynet har fått klarsignal fra EU om nye midler til arbeidet med å gjøre barn og ungdom trygge på nett. – Arbeidet er en videreføring av rollen som Norges «Safer Internet Center», som Medietilsynet har hatt i en årrekke, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Medietilsynet med ny status for avsendermangfoldet: Eierkonsentrasjonen i avismarkedet øker16.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Antall medietilbydere er stabilt, men de de tre største eierne i avismarkedet økte sine markedsandeler fra 2018 til 2019. Det viser en ny rapport fra Medietilsynet.
Nye oppdrag for Medietilsynet: NRK-utredning og gjennomgang av mediestøtten15.12.2020 14:00:00 CET | Pressemelding
Medietilsynet skal neste år utarbeide en ny rapport om NRKs bidrag til mediemangfoldet og hvordan NRKs virksomhet påvirker konkurransesituasjonen i det norske mediemarkedet. Tilsynet skal også gjennomgå de ulike mediestøtteordningene. – Utredningene skal inngå i grunnlaget for Stortingets første behandling av fireårige styringssignaler for NRK og mediestøtten, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Ny mediestøttelov vedtatt i Stortinget14.12.2020 13:44:37 CET | Pressemelding
Den nye mediestøttelova er no endeleg vedtatt i Stortinget, og trer i kraft frå nyttår. Lova skal gjere dei økonomiske rammene for medieverksemdene meir føreseielege og forvaltninga av mediestøtta meir uavhengig. – Lovfesta uavhengigheit for Medietilsynet og Medieklagenemnda er eit godt grep for å sikre armlengds avstand mellom politiske myndigheiter og media, seier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom