Medietilsynet har fordelt 36 millioner kroner i støtte til samiske aviser
Dagsavisene Ávvir og Ságat får henholdsvis 19,8 millioner kroner og 14,6 millioner kroner i støtte. Ávvir kommer ut på nordsamisk, mens Ságat i hovedsak skriver på bokmål. Avisene har den samiske befolkningen som hovedmålgruppe. Snåsningen får 663 704 kroner for innstikk på sørsamisk, mens Lokalavisa NordSalten får 765 812 kroner for innstikk på lulesamisk.
– Det er en etablert politikk og forvaltningspraksis som tilsier at aviser kan regnes som samiske og få tilskudd etter ordningen, selv om de skriver på norsk. Dette er blant annet begrunnet med at store deler av den samiske befolkningen ikke kan lese samisk, sier Sekkelsten.
To nye søkere i år – begge får avslag
Kronstadposten og Lokalavisa NordSalten er nye søkere i år, og har søkt om henholdsvis støtte for innstikk på nordsamisk og ordinær støtte. Medietilsynet har konkludert med at begge avisene får avslag.
Kronstadposten får avslag fordi støtteordningen ikke gir støtte til nordsamiske avissider, kun avissider på lule- og sørsamisk. Som en del av en helhetlig utredning om de direkte mediestøtteordningene, foreslo Medietilsynet i begynnelsen av desember endringer i tilskuddsordningen for samiske aviser. Der ble det foreslått å utvide støtteordningen til også å gjelde aviser som har nordsamisk innstikk. Årets vurdering er imidlertid gjort ut fra dagens regelverk.
Lokalavisa NordSalten får avslag fordi Medietilsynets vurdering er at avisen ikke har den samiske befolkningen som hovedmålgruppe.
Medieklagenemnda mener SÁMI ođasmagasiidna ikke skulle hatt støtte
Medieklagenemnda har nylig behandlet en klagesak på vedtak om støtte til SÁMI ođasmagasiidna for 2019 og 2020. Nemnda mener at to påskenummer fra Sámimag ikke kan regnes som utgaver etter forskriften, og konkluderer med at avisen ikke har kommet ut med det nødvendig antall utgaver, som er 48. Nemnda har derfor besluttet at Medietilsynets vedtak for 2019 og 2020 er ugyldige.
– Vi tar nemndas avgjørelse til etterretning, og vurderer nå hvordan vi skal følge opp saken videre, sier Sekkelsten.
SÁMI ođasmagasiidna får i år avslag på sin søknad.
– Avisen får avslag fordi den ikke kommer ut regelmessig, og ikke oppfyller kravet til antall utgivelser, sier Sekkelsten.
Nøkkelord
Kontakter
Nina Bjerkekommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 419 34 154nina.bjerke@medietilsynet.noBilder
Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Norsk tapar terreng i mediekvardagen til barn og unge22.11.2024 08:52:22 CET | Pressemelding
Engelsk er det språket flest barn og unge bruker mest når dei er på sosiale medium, eller når dei ser på film og seriar. Det viser nye tal frå Medietilsynet.
Amedia-aviser fikk ikke medhold i klagesaker15.11.2024 06:50:00 CET | Pressemelding
Medieklagenemnda opprettholder Medietilsynets vedtak om produksjonstilskudd til fem Amedia-aviser. De fem avisene klaget på beregningen av brukerinntekter og hvordan en overgangsregel i ordningen skulle brukes ved fordeling av tilskudd.
Medietilsynet endrer aldergrense på kinofilm14.11.2024 11:03:22 CET | Pressemelding
Aldersgrensen på kinofilmen Red One er endret fra 9 til 12 år etter at Medietilsynet har ført tilsyn med filmen. Filmen, som hadde premiere 8. november, har fra i dag aldergrense 12 år.
Ibelinprisen skal fremme inkludering i dataspill12.11.2024 10:06:20 CET | Pressemelding
Medietilsynet etablerer en pris for å løfte fram unge rollemodeller som bidrar til en trygg, inkluderende og tilgjengelig dataspillkultur. Prisen får navn etter Mats “Ibelin” Steen.
Store kjønnsforskjeller i ungdommers dataspill-vaner12.11.2024 06:50:00 CET | Pressemelding
En større andel gutter enn jenter spiller dataspill daglig, og flere gutter enn jenter opplever spillingen som sosial. Det viser Medietilsynets undersøkelse “Barn og medier 2024”.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom