Medietilsynet fikk tydelige innspill til nasjonal strategi for trygg digital oppvekst

Den nye strategien skal legge grunnlaget for at barn og unge får en aktiv og trygg digital hverdag, og koordinere offentlig innsats og tiltak. Medietilsynet skal på oppdrag fra Barne- og familiedepartementet utforme strategien, i samarbeid med et bredt utvalg aktører og i dialog med barn og unge selv. Onsdag ble oppstarten på arbeidet markert på et nettmøte, med diskusjon og innspill.
Barne- og familieministeren mener det er viktig med en nasjonal strategi
– Våre ungers oppvekst er i stor grad på nett, og jeg brenner for at vi skal se på internett som en integrert del av oppveksten til barn og unge. Derfor er det viktig at vi nå er i gang med å lage en strategi for trygg digital oppvekst, sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på møtet.
– Det å jobbe for å utvikle kompetente og trygge mediebrukere som selv er i stand til å ta gode valg, er en viktig del av Medietilsynets samfunnsoppdrag. Vi har lenge vært opptatt av å styrke den offentlige innsatsen, samarbeidet og koordinering på feltet. Derfor er vi veldig glad for at vi nå har fått i oppdrag å utvikle en nasjonal strategi, sa Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Ella Fyhn (16): - Tydelige råd og kompetente foreldre en nøkkel
Trebarnsmamma Live Nelvik, som har laget en episode om barn og skjerm i TV-programmet «Lives oppdragelsesreise», er skeptisk til barns bruk av skjerm. Hun mener mange foreldre er usikre.
– Jeg tror mange foreldre kaver litt og opplever å bli overlatt til seg selv, så jeg er glad for at dere er i gang med en slik strategi, sa Nelvik.
Psykolog Peder Kjøs anerkjente at det digitale livet representerer utfordringer både for barn og foreldre, men var likevel mer positiv til ungdoms digitale liv.
– Det er jammen godt ungdom har digitale kanaler med de koronarestriksjonene vi lever under. Det er klart det er noen utfordringer med det digitale, men jeg er optimist på ungdommens vegne, sa Kjøs.
Ungdomsrepresentant Ella Fyhn (16) pekte på foreldre og lærere som viktige målgrupper for å trygge barn og unge på nett.
– Det er viktig å huske på at nettet er en positiv del av livet til barn og unge, men kompetanse og kunnskap, særlig blant foreldre og lærere, er nøkkelen for å skape en tryggere digital hverdag. For at vi barn og unge skal være trygge på nett, krever det at voksne har en forståelse for og kunnskap om hvordan det er å være på nett, sa Fyhn.
Tydelige råd for en god strategi
Barneombudet hadde fire tydelige råd til strategiarbeidet.
– Barn og unge må involveres, det må brukes tid til forankring, dere må samarbeide med organisasjoner og med aktørene underveis og dere bør utvikle en opptrappingsplan som er forankret i Stortinget, sa Inga Bejer Engh.
Helsedirektoratet, Datatilsynet, Jon Wessel Aas, som ledet Medieskadelighetsutvalget, Utdanningsdirektoratet og Kripos kom i tillegg med innspill under møtet.
Hele innspillmøtet kan sees her
Bred involvering viktig for å lykkes
Medietilsynet har også gjennomført en rekke intervjuer med relevante fagfolk i direktorater, etater og organisasjoner for å få innspill til strategiarbeidet. I tillegg inviteres flere til å delta i en spørreundersøkelse.
– Vi er spesielt opptatt av å involvere barn og unge i arbeidet. Derfor kommer vi til å gjennomføre fokusgrupper og ha dialog med ungdom via sosiale medier, slik at målgruppen blir hørt, sier Velsand.
Medietilsynet skal utarbeide den nasjonale strategien for trygg digital oppvekst i tett samarbeid med Barne- og familiedepartementet, som på vegne av regjeringen har det overordnede ansvaret for strategien.
Strategien skal blant annet ha følgende innsatsområder:
- Øke barn og unges kunnskap og håndteringskompetanse på digitale flater
- Beskytte barn mot skadelig innhold, reklame og kommersiell utnyttelse
- Forebygge internettbasert vold, overgrep, mobbing, krenkelser og trakassering
- Sikre og tilgjengeliggjøre kunnskap, forskning og evaluering av innsatsen
- Legge til rette for god koordinering og styring
- Sikre barn og unges medvirkning
Arbeidet med den nasjonale strategien er beskrevet i Norges første stortingsmelding om barne- og ungdomskultur, les mer om den her
Her kan du lese oppdraget fra regjeringen
Nøkkelord
Kontakter
Nina BjerkeRådgiver, avdeling for kommunikasjon, rådgivning og analyse
Tel:41934154nina.bjerke@medietilsynet.noBilder

Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Medietilsynet får nytt tilsyns-ansvar når lov om digitale tjenester innføres i Norge2.7.2025 16:30:32 CEST | Pressemelding
Medietilsynet får ansvar for flere viktige tilsynsområder gjennom den nye loven om digitale tjenester, som regjeringen nå har sendt på høring. – At EUs forordning om digitale tjenester (DSA) nå blir innført i Norge, er et viktig skritt mot et tryggere internett, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
Flere unge tar kontakt med Hjelpelinjen for spilleavhengige - nå vil myndighetene gi dem bedre beskyttelse23.6.2025 13:00:08 CEST | Pressemelding
Norske tilsynsmyndigheter vil samarbeide for å beskytte de unge bedre mot spillavhengighet. Blant Hjelpelinjens brukere sier 64 prosent at kasinospill, altså spillautomater på nett, er det største eller eneste spillet som gjør at de har spilleproblemer.
Medietilsynet får utvidet ansvar i kampen mot desinformasjon16.6.2025 12:54:39 CEST | Pressemelding
Et mer omfattende mandat, nye oppgaver og økte ressurser til Medietilsynet foreslås i regjeringens nye strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom