Statens vegvesen

MC-Norge med felles innsats for økt trafikksikkerhet

Del

I dag møtes en lang rekke av aktørene som jobber med trafikksikkerhet og MC for å sette fart i arbeidet med MC-sikkerhet.

I dag møtes mange aktører som jobber med MC sikkerhet. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen
I dag møtes mange aktører som jobber med MC sikkerhet. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen

Mer enn 20 prosent av de omkomne i veitrafikken dør i MC-ulykker, og statistikken viser at andelen er økende. Den teknologiske utviklingen vil ikke påvirke ulykkessituasjonen for MC og moped i samme grad som for personbil.  

- Derfor har vi invitert alle som har en «aksje» i MC-sikkerhet til møter på nasjonalt nivå for felles innsats, sier leder for Trafikksikkerhetsavdelingen i Statens vegvesen, Guro Ranes.

Det nye nasjonale forumet for MC-sikkerhet har sitt første møte mandag 1. november.

Høy risiko på MC og moped

I fjor døde 20 personer i MC-ulykker, og i år er tallet så langt 15. Statistikken viser at risikoen for å bli drept eller hardt skadd per kjørt km er 9 ganger høyere på moped og 18 ganger høyere på tung og mellomtung MC, sammenlignet med personbil.

- Dette er dramatiske tall, som viser at det er behov for enda sterkere og mer samordna innsats for økt motorsykkelsikkerhet. Den høye ulykkesrisikoen gjør dette til et viktig innsatsområde i den nasjonale tiltaksplanen for trafikksikkerhet, sier Guro Ranes.

Det er første gang alle aktørene på landsbasis er samlet, i Nasjonalt forum for MC-sikkerhet, for å få ned tallet på MC-ulykker.

- Vi som engasjerer oss i dette arbeidet er ofte selv motorsyklister, og liker friheten og opplevelsene disse kjøretøyene gir oss., sier Klaus Ottersen. Han skal lede det nasjonale forumet.

- Det er mange som er engasjert i arbeidet allerede, men vi må gjøre mer. Sammen skal vi klare å redusere risikoen for alle som trives på to hjul, sier Ottersen. Han er selv motorsyklist, og jobber med trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Nytt nasjonalt forum for MC sikkerhet samler alle aktørene

På initiativ fra Statens vegvesen møtes i dag 41 deltagere fra sentrale fagmiljøer innen MC-organisasjoner, fylkeskommuner, importører og forhandlere, politi og forsikringsselskap. Dette inngår i arbeidet med Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet for perioden 2022-2025. Det er foreslått en rekke konkrete, forebyggende tiltak som skal følges opp i en gjennomføringsplan. Tiltakene er både på veisiden, trafikantsiden og kjøretøysiden. Tiltakene skal være med å bidra til at vi når det foreslåtte tilstandsmålet om at risikoen for å bli drept eller hardt skadd på MC eller moped skal reduseres med 30 prosent.

Tiltaksplanen for trafikksikkerhet er ute på høring

Arbeidet med å få ned antallet MC-ulykker er et av de 15 innsatsområdene i tiltaksplanen for trafikksikkerhet, som er på høring frem mot årsskiftet. Planen er et samarbeid mellom de sentrale nasjonale trafikksikkerhetsaktørene, fylkeskommunene og storbykommunene. I tillegg bidrar andre statlige etater og en lang rekke interesseorganisasjoner med et bredt spekter av tiltak.

Nå er denne planen på høring ut året. Den endelige planen en vil foreligge i mars 2022.

Kontakter

Bilder

I dag møtes mange aktører som jobber med MC sikkerhet. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen
I dag møtes mange aktører som jobber med MC sikkerhet. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen
Statens vegvesen
Postboks 1010 Nordre Ål
2605 Lillehammer

22 07 30 00http://www.vegvesen.no

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom