Mattilsynet publiserer viktige klagesaksavgjørelser på akvakulturområdet

Det sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet.
Økt åpenhet og forutsigbarhet
Hvert år behandler Mattilsynet i gjennomsnitt 80 klagesaker på akvakulturområdet. Mange av sakene inneholder viktige og prinsipielle tolkninger og avklaringer som har betydning for forvaltningspraksisen.
Ved å publisere et representativt utvalg av klagesakene gjør vi det enklere å holde seg oppdatert. Publiseringen bidrar også til mer åpenhet, veiledning og bedre forutsigbarhet for hvordan Mattilsynet praktiserer og forvalter reglene.
- Nå kan aktører først kontrollere om tilsvarende sak allerede er klagesaksbehandlet før de eventuelt sender inn klage, sier Wilmann.
På sikt håper Mattilsynet publiseringen bidrar til mer åpen og enhetlig forvaltning, færre unødvendige klagesaker og dermed mindre arbeid for både for aktørene og Mattilsynet.
Tre typer saker
Rundt 140 ulike saker er publisert. Blant dem er det både saker der klager har fått medhold og ikke fått medhold.
- Vi har sladdet alle taushetsbelagte opplysninger med mindre vi har fått samtykke fra klagers samtykke til å publisere vedtaket i fulltekst. Vi har også uavhengig av taushetsplikt, sladdet for eksempel personnavn, sier Wilmann.
De publiserte klagesakene er valgt utfra tre kriterier:
- Vedtak som uttrykker gjeldende forvaltningspraksis: Klagesaker som tydelig viser hvordan Mattilsynets praksis er, som synliggjør og avklarer regelverk eller fag.
- Temaer mange klager på: Enkelte saker er sammenlignbare, men kan uttrykke litt forskjellige ting. Faktum kan være ulikt, og det kan være flere ulike momenter og argumenter som er vurdert.
- Saker som er spesielt viktige: Nye problemstillinger som ikke tidligere er behandlet eller ny praksis.
De eldste sakene er fra 2015, og faller sammen med da Mattilsynets hovedkontor ble klageinstans. Når praksis endrer seg eller når saken ikke lenger er relevant, blir sakene slettet og erstattet av nye.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder

Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom