Mattilsynet jobber med avklaringer for oppdrettsnæringen i forbindelse med koronautbruddet
For å hindre spredning av koronaviruset begrenser Mattilsynet inntil videre tilsynsaktivitet som krever fysisk kontroll. Det vurderes forløpende hvilke tilsyn som kan, og må, utføres. Digitale tilsyn og kontroller fortsetter.
- Vi kommer til å føre færre tilsyn enn vanlig. Nå vurderer vi hvilke fysiske kontroller og prøveuttak som er helt vesentlige for å sikre trygg sjømat, nødvendig håndtering av sykdom og ivareta markedsadgang også etter at koronautbruddet er over, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet.
- Samtidig vil jeg understreke at redusert tilstedeværelse både fra næringen selv, Mattilsynet og fiskehelsetjenesten krever ekstra årvåkenhet i næringen, legger Wilmann til.
Må ivareta biosikkerhet
For å opprettholde matproduksjonen på kort og lang sikt må oppdrettsnæringen fortsatt sørge for nødvendige biosikkerhetstiltak.
Det innebærer tiltak som god helsekontroll, håndtering av dødfisk, slakting av fisk fra anlegg med sykdom eller dårlig velferd, gjennomføre nødvendig lusebehandling og renhold av nøter.
- Oppdrettsnæringen må oppfylle nødvendige internasjonale forpliktelser for å fortsatt kunne produsere og omsette mat også etter at koronautbruddet er over, sier Wilmann.
Jobber med avklaringer
Mattilsynet har daglig kontakt med bransjeforeningene og oppdrettsaktører om beredskapstiltak og hvordan man sammen kan løse situasjonen på best mulig måte.
- Vi jobber med å avklare flere konkrete problemstillinger knyttet til lakselus, fiskehelsetjenesten, brønnbåtinspeksjoner for å nevne noen. Jeg håper vi får avklart disse og andre problemstillinger raskt, avslutter Wilmann.
Målet med forumet er å sikre felles forståelse av situasjonen slik at myndighetene kan iverksette koordinerte tiltak som følge av koronasituasjonen.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Lite rester av plantevernmidler i norskprodusert mat15.12.2025 09:51:45 CET | Pressemelding
Mattilsynets kontrollprogram for plantevernmidler i næringsmidler i 2024, viser at norske matvarer har betydelig færre rester av plantevernmidler enn importerte produkter. Resultatene viser også at nivåene generelt er lave, og svært sjelden utgjør en akutt helsefare for forbrukere. Likevel er det en økning i antall funn sammenlignet med tidligere år.
Mattilsynet lanserer ny statistikkside for slaktet laksefisk14.12.2025 13:20:30 CET | Pressemelding
Mattilsynet lanserer en ny statistikkside som gir oversikt over data for slaktet oppdrettet laksefisk i Norge, helt tilbake til 2018. - Statistikksiden skal bidra til mer åpenhet, gi bedre innsikt og skape et felles faktagrunnlag for næringen, forvaltningen, forskningen, media og samfunnet.
Grønnsaker gir viktige næringsstoffer og lite uønskede stoffer5.12.2025 09:24:08 CET | Pressemelding
Mattilsynet har analysert åtte typiske grønnsaker i norsk kosthold – sellerirot, kålrot, agurk, rødkål, stangselleri, purreløk, isbergsalat og spinat. Resultatene viser at grønnsakene inneholder svært lave nivåer av uønskede stoffer og er gode kilder til viktige næringsstoffer
Helgeland er friskmeldt for PD3.12.2025 12:45:13 CET | Pressemelding
Etter solid innsats fra næringen og fiskehelsetjenestene er Helgeland nå fri for PD (pankreassykdom), og Mattilsynet har opphevet restriksjonssonen. Dette viser at strenge tiltak er nødvendige for å bekjempe smitte, og at samarbeid gir resultater.
16-års aldersgrense for kjøp av energidrikk fra 1. januar1.12.2025 08:15:05 CET | Pressemelding
Fra 1. januar 2026 blir det forbudt å selge energidrikk til barn under 16 år. Aldersgrensen skal beskytte barn mot negative helsekonsekvenser ved inntak av energidrikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
