Mattilsynet i endring

KPMG-rapporten avdekket blant annet alvorlige utfordringer med organisering og styring av tilsynsarbeidet. Administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal, orienterte i dag Landbruks- og matdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet om det omfattende forbedringsarbeidet som pågår.
– Det siste året har vi jobbet hardt for å forbedre oss og utvikle måten vi løser samfunnsoppdraget vårt på. Det handler om å forbedre dialogen med næringene, gi bedre veiledning, ha bedre kommunikasjon og kvalitet på tilsyn, og utnytte digitale teknologier, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har hatt jevnlig dialog med Mattilsynets om oppfølging av granskingen i løpet av 2020.
Forbedringstiltak
Blant tiltakene som gjennomføres er et observasjonsskjema som legges igjen etter tilsyn og viser hva Mattilsynet har observert og hva som ligger til grunn for videre oppfølging.
– Dette bidrar til å fjerne usikkerheten noen kunne ha etter et tilsyn, mens de ventet på rapporten. Tillit skapes gjennom å være åpne, forutsigbare og redelige. Gjennom full åpenhet rundt hvilke observasjoner Mattilsynet har gjort under tilsynet, øker også rettssikkerheten til de vi fører tilsyn med, sier Godal.
Før sommeren opprettet Mattilsynet regionale kontrollteam for å kvalitetssikre inspeksjonsrapportene. En klar og tydelig rapport, er helt avgjørende for god effekt av tilsynsarbeidet. Dette hadde en umiddelbar effekt. Etter noen måneders drift ser Mattilsynet en nedgang på ti prosentpoeng i rapporter som må utbedres.
I september startet Mattilsynet brukerundersøkelser på SMS etter de fleste typer tilsyn. Resultatene så langt viser at et stort flertall er svært fornøyd med informasjonen i forkant av tilsynet, forklaring på hva som ble observert under tilsynet, og på gjennomføring av tilsynet.
Mattilsynet er også i gang med en organisasjonsutvikling ved hovedkontoret for å sikre uavhengighet i klagesaksbehandlingen, samt styrke faglig styring og kvalitet, utviklingsarbeid og brukerorientering.
– Vi har bedt om, og har fått, nyttige innspill fra landbruket, sjømatsektoren og andre vi samarbeider med, om hvordan de opplever måten vi jobber på. Dette er nyttig når vi utvikler Mattilsynet fremover, sier Godal.
Endring og utvikling tar tid
– Vi har jobbet med alle funnene i KPMG-rapporten, og vi ser effekter av arbeidet vi har gjort. Hele organisasjonen bidrar til dette. Vi må også erkjenne at store endringer tar tid. Jobben er ikke gjort bare ved å innføre en ny løsning, vi må følge opp over tid, sier Godal.
Koronapandemien har også påvirket både hverdagen og utviklingsarbeidet til Mattilsynet.
– Noen tiltak har fått økt fart gjennom koronautbruddet, som digitale tilsyn, mens andre har av naturlige grunner bremset litt opp. Vi har sett at måter å jobbe på som vi trodde lå lengre frem i tid, har vist seg å være både mulige og gjennomførbare nå. Som beredskapsorganisasjon både er, og må vi være, dyktige på å endre oss når situasjonen krever det, sier Godal.
– Vi i Mattilsynet skal bli bedre på løpende utvikling i takt med endringene i samfunnet, i næringene vi fører kontroll med og hos forbrukerne, sier Godal.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder

Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom