Mattilsynet har undersøkt innholdet i plantebaserte middagsprodukter og drikker
-Stadig flere forbrukere ønsker veganske eller vegetariske kjøttalternativer og plantebaserte drikker som erstatning for kjøtt og melkeprodukter. Det er derfor viktig med informasjon om næringsstoffene og om uønskede stoffer i disse produktene, sier seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet.
Mer karbohydrater og mindre fett i middagsproduktene
Analysene viste at det var mer karbohydrater i form av stivelse og kostfiber i de plantebaserte kjøttalternativene enn i tilsvarende produkter basert på kjøtt. Det var også i snitt mer fett i kjøttproduktene enn i de plantebaserte produktene. Proteininnholdet var ganske likt. Proteinkildene fra de plantebaserte produktene var fra belgvekster, solsikke og hvete. Innhold av mineraler som jern, magnesium og kalsium var høyere i de plantebaserte produktene. I kjøttproduktene var det mer sink og selen. De plantebaserte produktene inneholdt ikke vitamin B12.
Stor variasjon i næringsinnhold i plantebaserte drikker
I de plantebaserte drikkene var det stor variasjon i næringsinnhold avhengig om de var basert på havre, soya, mandel eller kokos og om de var beriket. En del av de drikkene som ble undersøkt var tilsatt B12, vitamin D og kalsium. De plantebaserte drikkene inneholdt nesten ikke jod, bortsett fra en av havredrikkene som var beriket. De soyabaserte drikkene hadde samme proteinmengde som kumelk.
Få uønskede stoffer
Det var lite tungmetaller og mykotoksiner i de plantebaserte middagsproduktene og drikkene. To av de plantebaserte burgerne inneholdt akrylamid og en av burgerne hadde høyt innhold av glysidylestere (uønskede stoffer som dannes under raffinering av oljer). Mattilsynet følger opp funnet med ansvarlig importør.
Matvaretabellen er oppdatert Resultatene fra prosjektet har bidratt til nye næringsstoffverdier for plantebaserte middagsprodukter og drikker, og til oppdatering av oppskriftene i Matvaretabellens 2021 versjon.
Analysene vil også gi grunnlag for beregning av inntak av ulike næringsstoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker for enkeltpersoner og grupper av befolkningen gjennom de nasjonale kostholdsundersøkelsene.
Om analysene
Analyseprosjektet ble gjennomført i 2021 av Havforskingsinstituttet. Tjuefem plantebaserte middagsprodukter og drikker fra dagligvarebutikker i Norge ble analysert for næringsstoffer, tungmetaller, prosessfremkalte stoffer og mykotoksiner. Prosjektet har fremskaffet analyseverdier for protein, fett, 45 fettsyrer, aske, seks sukkerarter, stivelse, kostfiber, 11 vitaminer, 11 mineraler og sporstoffer, fire tungmetaller, tre prosessfremkalte stoffer og ni ulike mykotoksiner for 16 plantebaserte middagsprodukter og ni plantebaserte drikker.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder
Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Nytt næringsstoff og nye matvarer i Matvaretabellen21.11.2024 09:51:39 CET | Pressemelding
Matvaretabellen har blitt oppdatert med fritt sukker som nytt næringsstoff. Det er oppdaterte næringsstoffverdiar for grønsaker og skaldyr, og det er lagt til fleire nye glutenfrie matvarer, belgfrukter og fryste bær. Til saman er det 107 nye og 378 oppdaterte matvarer i årets versjon, og tabellen gjev dermed eit endå betre grunnlag for å vurdere kor mykje vi får i oss av viktige næringsstoff
Fugleinfluensa påvist i hobbyfuglehold i Trøndelag16.11.2024 10:00:14 CET | Pressemelding
Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune i Trøndelag. Det er også påvist fugleinfluensa hos døde ville fugler som har skylt i land i Nord-Troms.
Bedre plantehelse med Mattilsynets digitale sunnhetssertifikater14.11.2024 09:19:31 CET | Pressemelding
– De nye digitale sertifikatene gjør det enklere for myndigheter og plantenæringen å kontrollere importen, og reduserer muligheten for at skadedyr og plantesykdommer blir med til Norge. Dette vil bedre plantehelsen, og viser at digitalisering gir samfunnet gevinster.
Angrep av perlesnormanet flere steder – oppdrettsfisk må beskyttes mot langvarig lidelse31.10.2024 10:19:40 CET | Pressemelding
Mattilsynet mottar meldinger om perlesnormanetangrep og mye død fisk. Nå ber de oppdretterne oppdatere beredskapen og være klare til å sette inn tiltak.
Blåtunge: Mest smitte i tiltakssonen11.10.2024 15:00:12 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har sjekket utbredelse av blåtunge i Sør-Norge. De fleste positive anleggene befinner seg i den allerede etablerte tiltakssonen. Vi antar derfor at det i hovedsak er sviknott fra utlandet som er smittekilden til norske anlegg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom