Mattilsynet

Mattilsynet har undersøkt innholdet i plantebaserte middagsprodukter og drikker

Del

Det er stor interesse for vegetarisk kosthold i befolkningen, og dette krever kunnskap om plantebaserte matvarer som tilbys på det norske markedet. Mattilsynet har analysert 25 plantebaserte middagsprodukter og drikker for næringsstoffer og uønskede stoffer.

Analysene viser mer karbohydrater og mindre fett i plantebaserte middager enn middager basert på kjøtt. Proteininnholdet var ganske likt.  (Illustrasjonsfoto: Mattilsynet).
Analysene viser mer karbohydrater og mindre fett i plantebaserte middager enn middager basert på kjøtt. Proteininnholdet var ganske likt. (Illustrasjonsfoto: Mattilsynet).

-Stadig flere forbrukere ønsker veganske eller vegetariske kjøttalternativer og plantebaserte drikker som erstatning for kjøtt og melkeprodukter. Det er derfor viktig med informasjon om næringsstoffene og om uønskede stoffer i disse produktene, sier seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet.

Mer karbohydrater og mindre fett i middagsproduktene
Analysene viste at det var mer karbohydrater i form av stivelse og kostfiber i de plantebaserte kjøttalternativene enn i tilsvarende produkter basert på kjøtt. Det var også i snitt mer fett i kjøttproduktene enn i de plantebaserte produktene. Proteininnholdet var ganske likt. Proteinkildene fra de plantebaserte produktene var fra belgvekster, solsikke og hvete. Innhold av mineraler som jern, magnesium og kalsium var høyere i de plantebaserte produktene. I kjøttproduktene var det mer sink og selen. De plantebaserte produktene inneholdt ikke vitamin B12.

Stor variasjon i næringsinnhold i plantebaserte drikker
I de plantebaserte drikkene var det stor variasjon i næringsinnhold avhengig om de var basert på havre, soya, mandel eller kokos og om de var beriket. En del av de drikkene som ble undersøkt var tilsatt B12, vitamin D og kalsium. De plantebaserte drikkene inneholdt nesten ikke jod, bortsett fra en av havredrikkene som var beriket. De soyabaserte drikkene hadde samme proteinmengde som kumelk.

Få uønskede stoffer
Det var lite tungmetaller og mykotoksiner i de plantebaserte middagsproduktene og drikkene. To av de plantebaserte burgerne inneholdt akrylamid og en av burgerne hadde høyt innhold av glysidylestere (uønskede stoffer som dannes under raffinering av oljer). Mattilsynet følger opp funnet med ansvarlig importør.

Matvaretabellen er oppdatert Resultatene fra prosjektet har bidratt til nye næringsstoffverdier for plantebaserte middagsprodukter og drikker, og til oppdatering av oppskriftene i Matvaretabellens 2021 versjon.

Analysene vil også gi grunnlag for beregning av inntak av ulike næringsstoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker for enkeltpersoner og grupper av befolkningen gjennom de nasjonale kostholdsundersøkelsene.

Om analysene
Analyseprosjektet ble gjennomført i 2021 av Havforskingsinstituttet. Tjuefem plantebaserte middagsprodukter og drikker fra dagligvarebutikker i Norge ble analysert for næringsstoffer, tungmetaller, prosessfremkalte stoffer og mykotoksiner. Prosjektet har fremskaffet analyseverdier for protein, fett, 45 fettsyrer, aske, seks sukkerarter, stivelse, kostfiber, 11 vitaminer, 11 mineraler og sporstoffer, fire tungmetaller, tre prosessfremkalte stoffer og ni ulike mykotoksiner for 16 plantebaserte middagsprodukter og ni plantebaserte drikker.

Kontakter

Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord

Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)

Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.no

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Bilder

Analysene viser mer karbohydrater og mindre fett i plantebaserte middager enn middager basert på kjøtt. Proteininnholdet var ganske likt.  (Illustrasjonsfoto: Mattilsynet).
Analysene viser mer karbohydrater og mindre fett i plantebaserte middager enn middager basert på kjøtt. Proteininnholdet var ganske likt. (Illustrasjonsfoto: Mattilsynet).
Last ned bilde

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

Fraråder bruken av alle produkter fra Vernacare merket «OASIS» grunnet smitterisiko9.4.2022 09:31:44 CEST | Pressemelding

Det pågår et utbrudd i landets sykehus med bakterien Pseudomonas aeruginosa. Bakterien stammer fra flere produkter fra Vernacare merket «OASIS». Mattilsynet har avdekket at produsenten og importøren ikke har god nok oversikt over hvilke produkter som potensielt kan være kontaminert, og ber derfor alle helseinstitusjoner og eventuelle privatpersoner om å ikke bruke produktene inntil videre.

Trekker engangs vaskekluter med ulovlig innhold av bakterier23.3.2022 09:14:09 CET | Pressemelding

Mattilsynet har blitt varslet av FHI om at et pågående smitteutbrudd i over 30 sykehus i Norge kan knyttes til en spesiell type engangs vaskekluter som brukes i helsetjenesten. Foreløpige laboratorieanalyser viser at disse kan være forurenset med en bakterie som heter Pseudomonas aeruginosa. Selv om dette er en vanlig bakterie som finnes overalt i naturen, kan den gi alvorlig infeksjon hos intensivpasienter og pasienter med svekket immunforsvar. Derfor trekkes nå produktene fra markedet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom