Mattilsynet har avdekket hudblekemidler fulle av kvikksølv og andre ulovlige stoffer

Av de 53 ulike hudkremene med påstått blekende effekt ble uorganisk kvikksølv, hydrokinon eller betametason (en steroidmedisin) påvist i 32 prøver. Disse stoffene er forbudt å tilsette i kosmetikk og kroppspleieprodukter, inkludert hudblekemidler, da de kan forårsake helseskade.
-Selv om det både er helsefarlig og ulovlig, tilsettes uorganisk kvikksølv, hydrokinon eller glukokortikoider i mange hudblekeprodukter for å lysne huden etter regelmessig bruk, eller fjerne pigmentflekker, fregner med mer. Basert på våre funn fraråder vi alle å bruke slike hudblekningsprodukter, og særlig de som ikke har en innholdsdeklarasjon, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.
Store mengder uorganisk kvikksølv
Av de 53 produktene som var med i Mattilsynets undersøkelse, ble det påvist 28 produkter (53 prosent av produktene) med varierende innhold av uorganisk kvikksølv, fra lave og moderate (0,1 – 100 mg/kg) til svært høye konsentrasjoner (opptil 28 500 mg/kg). Uorganisk kvikksølv kan skade huden og gi helseskadelige effekter på nyrene og nervesystemet, avhengig av eksponering. Videre fant vi hydrokinon i fem produkter (10%) og betametason i ett produkt (2%). Stoffene er listet i vedlegg II (forbudslisten) i forskrift om kosmetikk og kroppspleieprodukter.
Uorganisk kvikksølv er både giftig og korroderende. Stoffet er ikke nedbrytbart og utskilles langsomt fra kroppen. Høyest akkumulering av uorganisk kvikksølv er i nyrene. Utfallet av kvikksølvforgiftning er avhengig av kvikksølvform og eksponeringsgrad.
Kjøpt over disk
Hudblekemidlene som Mattilsynet har analysert ble alle plukket fra fysiske butikker i store deler av landet. Langvarig samarbeid med Toll og Posten viser at import av denne type varer har økt. Privatimporten skjer både per post, i privat bagasje, eller som bestillinger til utenlandske leverandører. Her kan det nevnes beslag Tolletaten gjorde på Oslo Lufthavn Gardermoen i sommer:https://www.dagbladet.no/nyheter/tollerne-har-ikke-sett-maken-til-slike-beslag/71220155
De fleste av de ulovlige produktene med høyt eller svært høyt innhold av kvikksølv har opprinnelse utenfor Europa (Sørøst Asia, Midtøsten, Afrika), mens produkter med opphav i Europa inneholder langt lavere konsentrasjoner. De fleste produktene er heller ikke merket i henhold til regelverket for kosmetikk og kroppspleieprodukter.
-De som produserer og omsetter kosmetiske produkter er ansvarlig for at de er trygge og i henhold til regelverket. Mattilsynet ser det som svært alvorlig at det omsettes ulovlig produkter med forbudte, helseskadelige stoffer, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.
Den fullstendige rapporten fra Mattilsynets overvåkings- og kartleggingsprogram (OK program) på kosmetiske produkter er ventet å være ferdig tidlig i 2020.
FAKTARAMME OM DE PÅVISTE STOFFENE:
Uorganisk kvikksølv absorberes gjennom huden via hudblekemidler og kan i tillegg til å skade huden, også forårsake skader på nyrene og nervesystemet. Man trenger ikke å bruke produktet selv for å bli påvirket, spedbarn og små barn kan få i seg kvikksølv dersom de er i kontakt med for eksempel foreldre som bruker slike produkter (Kilde fhi.no)
Hydrokinon hindrer dannelsen av pigmentet melanin i huden, noe som gjør at huden gradvis blir lysere ved regelmessig bruk. Stoffet kan gi hudirritasjoner, allergi og økt risiko for hudsykdom (okronose).
Glukokortikoider (steroider) er binyrebarkhormoner som blant annet har en betennelsesdempende effekt i kroppen, samt vil dempe kroppens immunreaksjoner over tid. Bruk av kosmetiske kremer som inneholder steroider kan gi hudforandringer som akne, eksem eller irritasjoner og/eller gi tynnere huden. Glukokortikoider finnes imidlertid i flere reseptpliktige legemidler som blant annet anvendes til behandling av hudsykdommene psoriasis og eksem. Kilde nhi.no
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noBilder

Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom