Mattilsynet fant fôrblandinger og godteri med ulovlig genmodifisert materiale

Funnene ble gjort i Mattilsynets årlige overvåknings- og kontrollprogram for genmodifisering i mat, fôr og såvarer, og i en egen kontroll av importører av fôr til hester og visse andre dyr.
Av 51 analyserte fôrråvarer og fôrblandinger, inneholdt seks prøver ulovlige mengder genmodifisert materiale, 26 prøver inneholdt lovlige sporforurensninger og i 19 prøver ble det ikke påvist noe genmodifisert materiale.
- I de 19 prøvene av fôrråvarer fant vi lovlige sporforurensninger i fem prøver. De 32 prøvene av fôrblandinger ble tatt ut fra en nisje i fôrmarkedet med antatt høy risiko for innblanding av genmodifisert materiale. Her fant vi at seks prøver av hestefôr inneholdt ulovlige mengder EU-godkjent genmodifisert materiale og 21 prøver inneholdt lovlige sporforurensninger, sier spesialinspektør Inga Torp Nielsen i Mattilsynet.
- I tillegg fant vi 22 fôrblandinger til hest, fugl og kanin som var merket med innhold av genmodifiserte råvarer. Ingen genmodifiserte mat- og fôrprodukter er godkjent i Norge i dag, og alle de totalt 28 produktene ble derfor trukket fra markedet, sier Nielsen.
På matområdet ble kun fire matprøver analysert før denne delen av analyseprogrammet ble avbrutt på grunn av korona-tiltak. Disse prøvene inneholdt ikke genmodifisert materiale. Det gjorde heller ikke de åtte såvarepartiene som ble analysert. Det ble imidlertid funnet flere varianter amerikansk godteri og sjokolade merket med innhold av genmodifiserte ingredienser. Fire importører trakk slike produkter fra markedet.
Analyseresultatene avviker ikke vesentlig fra tidligere år, og til tross for flere funn av ulovlige produkter i 2020 er likevel forekomsten av slike produkter på det norske markedet generelt lav.
Overvåknings- og kontrollprogrammet er et samarbeid mellom Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Mattilsynet er ansvarlig for prøveuttakene og oppfølgingen av resultatene, mens Veterinærinstituttet er ansvarlig for analysene.
Importører av fôrblandinger må få mer kunnskap og bedre rutiner
– Importerte ferdige fôrblandinger til hest, fugl, gnagere og fisk inneholder ofte råvarer av soya, mais, raps eller ris, hvor det kan være risiko for innblanding av genmodifisert materiale. I 2020 ønsket vi å se nærmere på hvilke rutiner importører av slike fôrblandinger har for å hindre import av ulovlige genmodifiserte produkter, sier Nielsen i Mattilsynet.
Dokumentkontrollen viste at importører av såvarer og fôrråvarer generelt har tilstrekkelige rutiner for å unngå import av genmodifiserte produkter. Derimot fant vi at det et forbedringspotensial hos importører av fôrblandinger når det gjelder kunnskap og rutiner for å forebygge innførsel av ulovlige produkter.
- Markedet for importerte fôrblandinger har paralleller til nisjemarkeder for mat, med mange små og mellomstore importører og stadig nye aktører på markedet, sier Nielsen.
Også tidligere kontroller har vist at det er forbedringspotensial hos importører av ferdigpakkede fôrblandinger når det gjelder kunnskap og rutiner for å forebygge ulovlig innførsel av genmodifiserte produkter.
Mer veiledning
Mattilsynet har de senere årene kartlagt ulike deler av mat- og fôrbransjens kunnskap og rutiner for å forebygge ulovlig import av genmodifiserte produkter. Mange har god kontroll, men i bransjer med mange små og mellomstore aktører og stor utskiftning, er behovet for veiledning særlig stort. Mattilsynet vil derfor prioritere å utvikle tydelig, brukervennlig og lett tilgjengelig veiledningsmateriell.
- På den måten håper vi å bidra til økt kompetanse og bedre regelverksetterlevelse i alle bransjer hvor import av genmodifisert materiale er en risiko. Det skal bli enklere å gjøre rett, sier Inga Torp Nielsen.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord (kl. 08.00 – 15.45)
Kl. 08.00–15.00 fra 15. mai til 15. september.
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder

Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom