Mattilsynet advarer mot å spise fisk og drikke vann fra ferskvann nær flyplasser
Mattilsynet advarer mot å spise fisk og drikke vann fra ferskvann og vassdrag i nærheten av flyplasser. Årsaken er at fisken og vannet kan være forurenset med fluorholdige stoffer (PFAS) fra brannslukkingsskum. PFAS er ikke akutt helsefarlig, men kan over tid øke risikoen for skadelige effekter på immunsystemet.

PFASer er syntetiske stoffer. De er vann-, flekk- og fettavvisende og brukes i mange ulike produkter som blant annet stekepanner, tekstiler, brannslukningsskum, kosmetikk, matvareemballasje og maling.
Flere av dem brytes svært langsomt ned i naturen, hoper seg opp i kroppen og kan være helseskadelige. De kan blant annet svekke vaksineresponser og beskyttelsen mot infeksjoner.
De fleste får i seg mest PFAS gjennom mat og drikke.
Vi tåler mindre PFAS enn antatt
Nye beregninger fra det europeiske mattrygghetsorganet EFSA viser at vi tåler mindre PFAS enn tidligere antatt, og at mer enn halvparten av den europeiske befolkningen får i seg PFAS-mengder gjennom mat og drikke som overskrider tålegrensen. Folkehelseinstituttets beregning for norsk kosthold bekrefter EFSAs vurdering.
- Å få i seg vann eller fisk som er forurenset med PFAS etter avrenning fra flyplasser vil derfor øke risikoen ytterligere for helseskade, sier seksjonssjef Marie Louise Wiborg i Mattilsynet.
PFAS brukt i brannslukkingsskum på flyplasser
PFAS er brukt i brannslukkingsskum på flyplassene. PFAS spres med grunnvann og overflatevann fra brannøvingsfeltet til nærliggende vassdrag. Selv om flere av stoffene nå er forbudt, kan de være i miljøet rundt flyplassene i lang tid.
- Det er ikke gjort målinger i ferskvann rundt alle flyplasser, men det finnes nok data til at Mattilsynet er bekymret for nivåene rundt flyplasser generelt, sier Wiborg.
Trygt vann i springen
Advarselen gjelder ikke for drikkevann fra vannverk. Her er det krav til behandling og kontroll, og vannet skal være trygt å drikke.
Advarselen gjelder heller ikke saltvannsfisk i sjø nær flyplasser.
- Når PFAS renner ut i sjø og havområder vil det fortynnes, og vi har ikke grunnlag for å advare mot saltvannsfisk, sier Wiborg.
Generell advarsel erstatter spesifikke flyplassadvarsler
Frem til nå har Mattilsynet advart mot å spise fisk eller drikke vann fra områder nær Evenes lufthavn, Fagernes lufthavn og Rygge flyplass (Vansjø).
- Siden vi nå kommer med en generell advarsel som gjelder rundt alle flyplasser, tar vi bort de spesifikke. Advarselen mot å spise fisk og drikke vann nær Evenes, Fagernes og Rygge gjelder fortsatt, sier Wiborg.
Utvider advarsel for Tyrifjorden og advarer mot all fisk
Kunnskapen om at vi tåler mindre PFAS enn tidligere antatt får også betydning for advarselen som gjelder for Tyrifjorden. Frem til nå har Mattilsynet advart mot abbor og gjedde. Med den nye og lavere tålegrensen utvides advarselen til å gjelde all fisk.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder

Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg saker fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Mattilsynet
Fortsetter med restriksjoner pga fugleinfluensa8.1.2021 12:49:42 CET | Pressemelding
Det er fremdeles en risiko for spredning av fugleinfluensa i Norge. Derfor forlenger Mattilsynet tiltakene inntil videre for å forebygge spredning av smitte. Fjørfe må fremdeles holdes inne, og det er forbudt å jakte enkelte fugler i alle fylker sør for Nordland
Slik hjelper du hunden på nyttårsaften28.12.2020 12:00:00 CET | Pressemelding
Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, men du kan gjøre en slitsom kveld enklere for familiens firbente venn.
Unngå helsefarlige stoffer i julematen23.12.2020 09:57:18 CET | Pressemelding
Julemat kan være en kilde til uønska kjemiske stoffer. De kan også dannes i maten når du lager den. Her er noen tips til hvordan få en høytid med færre uønska stoffer i julematen.
Slik gir du hunden en fin jul22.12.2020 10:21:07 CET | Pressemelding
Gode rutiner, riktig mat og nok hvile i familieselskapet, gjør at kjæledyret får det like koselig som deg i høytiden.
God mathygiene i julestria21.12.2020 10:45:43 CET | Pressemelding
Selv om smitteverntiltak vil legge kraftige begrensninger på årets julefeiring, er fortsatt god mat og god drikke en viktig av høytiden. Her er noen gode tips fra Mattilsynet om både tilberedning og oppbevaring av julematen.
Ranavassdraget med Tverråga er friskmeldt for parasitten Gyrodactylus salaris17.12.2020 12:03:23 CET | Pressemelding
Mattilsynet har friskmeldt Ranavassdraget med Tverråga, en av Norges mest kjente lakseelver, for parasitten Gyrodactylus salaris.
Lave nivåer av radioaktivitet i sau høsten 202015.12.2020 10:28:05 CET | Pressemelding
Årets kontroll av radioaktivitet i levende sau og kjøttprøver fra slakteri viser generelt lave nivåer. Det har i høst ikke vært gitt pålegg om nedforing av sauene. Nivåene er omtrent som tidligere år.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom