Markedsførte norsk makrell i Japan

Del

Fiskeriminister Harald T. Nesvik fikk både se og smake makrell fra hjemlige trakter da han besøkte havnebyen Choshi i Japan tirsdag.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik.
Fiskeriminister Harald T. Nesvik.

Japan er Norges desidert største marked for makrell. I fjor eksporterte vi makrell for 1 milliard kroner til Japan. Store deler kommer fra Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Rogaland, som er de største norske makrellfylkene.

Norske råvarer

Mye av makrellen går til i havnebyen Choshi, hvor tusen personer jobber med å bearbeide råvarene for det japanske markedet. Fiskeriministeren er i Japan denne uka og besøkte byen i dag.

Her fikk han blant annet se fryselagre hvor veggene var tapetsert med kasser med makrell fra Niels Sperre, Pelagia og Tranvåg.

- Å se disse selskapene fra mitt eget hjemområde og land gjør at jeg blir varm om hjertet. Det gjør meg faktisk litt stolt. Det viser hvor viktig fiskerinæringa er for distrikts-Norge, sier Nesvik

Supermarked

Nesvik besøkte i tillegg Japans største supermarked-kjede AEON. Også her var den norske makrellen synlig.

- Japanerne er veldig glad i norsk makrell, som de sier har en unik kvalitet. Den er fast og fin, og har en fettmarmorering som de japanske ganene vil ha. Det samme gjelder den norske laksen, som også har en helt spesiell status i Japan, sier Nesvik.

Kokkekunst

Japan er på mange måter det markedet i verden som har hatt størst betydning for det norske lakreseventyret. Samareidet mellom Norge og Japan har gjort sushi og norsk laks til en verdensomspennende mattrend.

-  Jeg har fått smake på utrolig mye god sjømat her i Japan. Norge har råvarer i verdensklasse, men vi har litt å lære når det gjelder tilberedning av sushi og sashimi all den tid vi jevnlig vinner VM for kokker, sier Nesvik.

Kontakter

Bilder

Fiskeriminister Harald T. Nesvik.
Fiskeriminister Harald T. Nesvik.
Last ned bilde

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom