Mangler kunnskap om egen pensjon

En undersøkelse utført av Agri analyse for Landkreditt viser at kun 25 prosent av bøndene mener de har oversikt over hva de vil få i samlet, årlig pensjon fra offentlige ordninger, tjenestepensjon og privat pensjonssparing.
Seks av ti svarer nei, mens 15 prosent oppgir at de er usikre.
– Vi har kun spurt om et anslag med en feilmargin på 20000 kroner begge veier. Allikevel viser svarene at tre fjerdedeler av bøndene ikke kjenner sin fremtidige pensjonsøkonomi. Det betyr at kunnskapen er langt lavere enn ønskelig, sier Marianne Kirchoff, banksjef for landbruk i Landkreditt Bank.
Har pengene på bok
Undersøkelsen viser også at bøndene er svært forsiktige med sparepengene sine. Drøyt halvparten benytter en sparekonto i banken. Andelen som benytter seg av andre spareprodukter er beskjeden.
– En tredjedel er inne i aksjefond. 17 prosent sparer i pensjonsprodukter og snaut fem prosent plasserer penger i rentefond. En spareprofil der det vesentlige av midlene er plassert på bankkonto gir begrensende muligheter for avkastning, sier Kirchoff.
30 prosent oppga at de ikke hadde noen sparekapasitet av betydning.
Undersøkelsen avdekker store ulikheter mellom kvinner og menn innenfor bondeyrket, både når det gjelder pensjonskunnskap og spareatferd.
Kvinnene scorer lavest
– Vi ser dessverre at kvinnene scorer langt lavere enn menn på kunnskap om egen pensjonsøkonomi. Samtidig beholder de i større grad sparepengene på bankkonto, der avkastningen blir ytterst liten, sier Kirchoff.
Hun mener at både kvinner og menn i landbruket må ta grep selv for å sikre en romslig økonomi som pensjonister.
– De blir ikke tatt automatisk vare på, i motsetning til mange ansatte i større bedrifter eller offentlig virksomhet. Derfor er det viktig å ha en egen plan, og at sparingen omfatter produkter som gir reell verdiøkning over tid.
I kontakten med næringen og landbrukets organisasjoner ønsker Landkreditt nå å bidra med kunnskap og råd om personlig økonomi for bønder.
– Det viktigste er å få frem hvordan små grep kan gi langsiktig, positiv effekt. Å sette 1000 kroner per måned i aksjefond i tiårsperioden fra man er 25 til man blir 35, vil ved en normal markedsutvikling med stor sannsynlighet gi en sparekapital på opp mot 2 millioner når man blir 70, sier Marianne Kirchoff.
Kontakter
Marianne Kirchoff, banksjef landbruk i Landkreditt Bank, marianne.kirchoff@landkreditt.no / 405 57 817
Line Sollie Karlsen, kommunikasjonsrådgiver i Landkreditt, line.sollie.karlsen@landkreditt.no / 924 91 750
Bilder



Om Landkreditt
Landkreditt er et solid, mellomstort norsk finanskonsern, som tilbyr de produktene du trenger innen bank, fond, forsikring og eiendomsmegling. Kundene våre befinner seg i både person- og næringslivsmarkedet, hvor landbruk utgjør hovedtyngden.
Følg pressemeldinger fra Landkreditt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landkreditt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landkreditt
Gjør lite for å unngå skraper i lakken1.7.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Norske bilister bryr seg lite om risikoen for riper og bulker når de velger parkeringsplass, viser ny undersøkelse. Men én gruppe er langt mer forsiktige enn gjennomsnittet.
Rentekutt gir søknadsboom24.6.2025 12:11:13 CEST | Pressemelding
Etter at Landkreditt Bank i juni satte ned renten for andre gang i år, har antall lånesøknader økt kraftig. – Veldig gøy, også håper jeg søkerne er litt tålmodige med oss sier konsernsjef Ole Laurits Lønnum.
Landkreditt kutter rentene – igjen20.6.2025 15:22:01 CEST | Pressemelding
For andre gang i år setter Landkreditt Bank ned rentene. Alle boliglån og landbrukslån settes ned med 0,25 prosentpoeng.
Anders er God bonde 20255.6.2025 08:43:20 CEST | Pressemelding
Et trygt og inkluderende landbruk starter med folk som engasjerer seg. Anders Løverød fra Vestfold vant prisen God bonde 2025, takket være innsatsen han gjør for både dyr og mennesker.
Mer optimisme blant bøndene20.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Et flertall blant bøndene råder gjerne ungdom til å satse på landbruk som yrkesvalg, viser nye tall. Dermed har stemningen snudd fra negativ til positiv siden forrige måling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom