Frivillighet Norge

Manglende momskompensasjon i regjeringens nye frivillighetsmelding

Del

Regjeringens løfte om opptrapping av momskompensasjonsordningen ligger an til å bli en nedtur. Frivillighet Norge estimerer at det vil mangle mellom 400 og 500 millioner kroner på å fullfinansiere ordningen i 2021.

Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge. Foto: Charlotte Sverdrup / Frivillighet Norge
Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge. Foto: Charlotte Sverdrup / Frivillighet Norge

Kulturminister Trine Skei Grande la fredag 7. desember frem sin nye stortingsmelding om frivillighet. Meldingen, med tittelen "Frivilligheita – sterk, sjølvstendig, mangfaldig", har mange gode tiltak for å sikre framtidens frivillighet. Likevel er de frivillige organisasjonenes viktigste krav om full og rettighetsfestet momskompensasjon ikke innfridd.

I stedet lover regjeringen å øke rammen for momskompensasjonsordningen til 1,8 milliarder kroner innen 2021.

- Opptrappingen kan bli en nedtur

Frivillighet Norge estimerer at dette vil dekke om lag 80 prosent av frivillighetens momsutgifter.

- Opptrappingen kan bli en nedtur dersom organisasjonene ender opp med å betale 500 millioner kroner til statskassen som ikke blir kompensert, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

Håper på regjeringsplattform

Frivilligheten setter nå sin lit til at forhandlingene om en ny regjeringsplattform kan forhindre nedturen.

- Vi skjønner at det er vanskelig å få finansminister Siv Jensen til å forplikte seg til rettighetsfesting av ordningen i en stortingsmelding, men vi tror KrF og Venstre kan få partileder Siv Jensen til å forplikte seg over forhandlingsbordet, sier Slotterøy Johnsen.

Berører 24 000 organisasjoner

I går ble det klart at kompensasjonsgraden for årets utbetaling av momskompensasjon vil være på 74,5 prosent. Mer enn 24 000 lag og foreninger mottar momskompensasjonsmidler fra Lotteritilsynet i løpet av desember, og det totale beløpet er på 1,4 milliarder kroner.

- Disse midlene bidrar til økt aktivitet i frivilligheten over hele landet og gjør det mulig å holde kostnadene ved å delta lavere. Ordningen er enkel og ubyråkratisk. Den støtter frivilligheten uten å legge politiske føringer for organisasjonen, mener Slotterøy Johnsen.

Å fullfinansiere og rettighetsfeste ordningen vil være helt i tråd med målene i den nye Frivillighetsmeldingen om bred deltakelse og en sterk og uavhengig frivillig sektor, avslutter generalsekretæren.

Kontakter

Bilder

Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge. Foto: Charlotte Sverdrup / Frivillighet Norge
Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge. Foto: Charlotte Sverdrup / Frivillighet Norge
Last ned bilde

Om Frivillighet Norge

Frivillighet Norge
Frivillighet Norge
Øvre Slotts gate 2b
0157 Oslo

21 56 76 50http://www.frivillighetnorge.no

Frivillighet Norge er et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner i Norge. Vi arbeider for en helhetlig frivillighetspolitikk for å sikre vekst og utvikling i frivilligheten, som er en hjørnestein i norsk kultur og samfunnsliv. Frivilligheten er mangfoldig og politikken må derfor ha et spekter av ulike grep for å gi alle deler av frivillig sektor bedre rammevilkår.

Frivillighet Norge ble stiftet i 2005 og har i dag mer enn 300 organisasjoner som medlemmer som til sammen representerer over 50.000 lag og foreninger over hele landet. Drøyt 10 prosent av medlemmene er minoritetsorganisasjoner.

Følg saker fra Frivillighet Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frivillighet Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frivillighet Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom