Frende Forsikring

Mangel på arbeidskraft: Dette er bøndenes største koronabekymring

Del

Begrenset tilgang på utenlandsk arbeidskraft er noe av det norske bønder sliter mest med under pandemien.

Det viser en undersøkelse Sentio har gjort for Frende Forsikring om følgene koronaviruset har for jordbrukssektoren.

Regjeringen har innført svært strenge innreiseregler fra midnatt, de strengeste siden 12. mars i fjor. I praksis er grensen stengt for arbeidsinnvandrere de to neste ukene. Regjeringen har også varslet om strengere innreisereiserestriksjoner utover dette. For bøndene skaper dette usikkerhet foran sesongen.

- Bøndene er bekymret for tilgangen på arbeidskraft. Det er vrient å få inn de samme folkene som tidligere. Bøndene uttrykker også bekymring for at arbeidere skal bli syke, for reiserestriksjoner og karantenetider, sier Øystein Øren som er produktsjef med ansvar for landbruk i Frende Forsikring.

Bondelaget merker det samme

1000 som jobber innenfor jordbrukssektoren i Norge er spurt i undersøkelsen. Norges Bondelag sier de har merket den samme frykten.

- Noe av det vi har jobbet mest med under pandemien er sektorene som er avhengige av tilgang på utenlandsk arbeidskraft. Det er viktig å finne gode løsninger for næringene som har behov for utenlandsk arbeidskraft, som grøntnæringa, sier Astrid Solberg, som er organisasjonssjef og beredskapsleder i Norges Bondelag.

- Når fremtiden ikke er like sikker som tidligere er det vanskelig for bøndene å ha sikkerhet for årets inntekt og gjøre store investeringer, sier hun.

Bekymret for egen helse

Mange bønder svarer også at de er bekymret for å få sykdommen selv.

- Bøndene er redde for hvor alvorlig koronasykdom de kan få og om de får tak i avløser. Mange jobber alene og er helt avhengig av å jobbe selv for å få levert det de skal. Uten dem stopper det gjerne helt opp, sier Øren i Frende.

Gode tider for matproduksjon

På den positive siden har mange opplevd at etterspørselen etter produktene deres har økt.

- Matproduksjonen har stort sett gått som før. Mindre grensehandel har gjort sitt til at etterspørselen har økt for mange produsenter av melk og kjøtt. Blant annet er overskuddslagrene på svinekjøtt nå tomme, sier Astrid Solberg.

- Mange har fått øynene opp for hvor viktig norsk landbruk er for matsikkerheten. Det er en trend vi håper varer ved, sier Øystein Øren i Frende.

Nøkkelord

Kontakter

* Astrid Solberg, organisasjonssjef Norges Bondelag, 95760332

Bilder

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom