Mange blir kvitt tvangslidelser
I fjor var det flere enn 800 pasienter som fikk behandling for tvangslidelser i Helse Sør-Øst. Ved hjelp av eksponeringsterapi i fire intensive dager, er det et stort flertall av pasientene som blir kvitt lidelsene sine.

– Fantastisk og magisk! Slik beskriver Beate Bauer firedagersbehandlingen som tilbys mennesker med tvangslidelser (OCD). Hun er psykologspesialist ved OCD-teamet i Telemark, og sier at mange får livet tilbake etter fire dager med terapi.
– Når en ungdom bruker 2 ½ time på leggeritualer hver dag i flere måneder, preger det en hel familie. Det føles meningsfylt å kunne tilby denne behandlingen, sier Bauer. Hun forteller at tvangslidelser ofte går ut over skole, jobb, sosiale aktiviteter og parforhold.
Tvangslidelser kan fremstå på mange ulike måter. Som regel handler det om påtrengende og hyppig tilbakevendende tanker som gir betydelig angst og ubehag. En person med tvangstanker forsøker å kontrollere eller bli kvitt tankene ved å utføre mentale eller fysiske ritualer.
Totalt var det flere enn 800 pasienter i Helse Sør-Øst som fikk behandling med den konsentrerte firedagersbehandlingen i 2021. I tillegg er mange pasienter som har fått individuell behandling.
Firedagersbehandlingen har vist seg å være svært effektiv. Ved oppfølging etter én uke, opplever 90 prosent en klar bedring. Fire år etter behandlingen, er nesten 70 prosent kvitt lidelsen.
– Behandlingen av tvangslidelser er ett av områdene hvor det har skjedd en stor utvikling de siste årene, sier direktør for psykisk helsevern og rusbehandling i Helse Sør-Øst RHF, Cecilie Skule. Hun synes det er gledelig å se at det er så mange som får hjelp.
Etter den intensive behandlingen, blir pasientene fulgt opp etter ti dager, tre måneder og ett år.
– Vi har standardiserte verktøy hvor vi måler og dokumenter resultatene, sier psykolog Benedikte Wiig Bøen. Hun mener det er viktig å kartlegge effekten av behandlingen.
Spesialsykepleier Ole Anders Bakk var en av de første som startet med firedagersbehandlingen etter at han ble godkjent terapeut. Han sier at eksponeringsterapi ikke er nytt innenfor OCD-behandling.
– Det nye er at behandlingen skjer konsentrert over fire dager, og at mye av behandlingen foregår i pasientens omgivelser, sier Bakk. Han forteller at behandlerne bruker mye tid på forberedelser, og at det legges vekt på motivasjon og ønske om endring.
Under behandlingen er det også gruppeterapi hvor pasientene kan utveksle erfaringer.
– Når pasientene deler med hverandre, ser vi at de ofte kjenner seg igjen. Da skjønner de at de ikke alene, og det reduserer mye av skammen pasientene føler, sier klinisk sosionom Lene Høstmark Løve Lippert. Hun er imponert over hvor godt pasientene jobber, og hvor mye humor de også har.
– Denne behandlingen er ikke tung og trist. Her er det er også mye latter, sier Høstmark Løve Lippert. Hun og kollegaene i Telemark mener at firedagersbehandlingen har overføringsverdi til andre terapeutiske områder i psykisk helsevern.
Ved Sykehuset Innlandet benytter de samme behandling for panikklidelse og sosial fobi. Så langt viser behandlingen de samme gode resultatene for disse gruppene, og pasienter forteller at de foretrekker denne behandlingen framfor ordinær behandling gitt ukentlig over lengre tid.
Firedagersbehandling fordelt på helseforetak i Helse Sølr-Øst (2021)
Helseforetak |
Antall pasienter |
Oslo universitetssykehus |
238 |
Akershus universitetssykehus |
136 |
Sykehuset Innlandet |
94 |
Sykehuset Telemark |
54 |
Sykehuset i Vestfold |
177 |
Sykehuset Østfold |
8 |
Sørlandet sykehus |
81 |
Vestre Viken |
22 |
Kilde: Bergen Brain Plasticity Center
Nøkkelord
Bilder


Om Helse Sør-Øst RHF
Helse Sør-Øst RHF (regionalt helseforetak) er er av fire regionale helseforetak i Norge og eier de 11 statlige helseforetakene i regionen.
Helse Sør-Øst RHF sørger for spesialisthelsetjenester til 2,9 millioner mennesker i fylkene Agder, Oslo, Innlandet, Vestfold og Telemark og Viken.
Følg pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Helse Sør-Øst RHF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF
Styrker rådgivning om spiseforstyrrelser4.7.2022 09:43:58 CEST | Pressemelding
Helse Sør-Øst RHF tildeler én million kroner for å styrke arbeidet med rådgivning og veiledning om spiseforstyrrelser. – Midlene skal gå til tiltak som retter seg mot brukere og deres pårørende, sier viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Jan Frich.
Nyutdannede leger skal lære mer om psykisk helse1.6.2022 12:01:45 CEST | Pressemelding
I tildelingen av nye LIS-1 stillinger til helseforetakene stiller Helse Sør-Øst RHF krav om at disse fra 2022 skal gjennomføres som tre-delt tjeneste der psykiatri inngår i tillegg til medisin og kirurgi.
Ber pasientene møte opp31.5.2022 10:32:31 CEST | Pressemelding
Hittil i år er det flere enn 92 000 pasienter som ikke har møtt opp til behandling ved sykehusene i Helse Sør-Øst. – Hvis sykehusene skal klare å ta igjen den behandlingen som ble utsatt under pandemien, er det viktig at pasientene kommer til avtalt time, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt.
Nor-Trials - Nytt partnerskap for forskning om pasientbehandling19.5.2022 12:30:35 CEST | Pressemelding
Over tid er antall kliniske studier i Norge blitt redusert. For å snu denne trenden er det nå lansert et unikt samarbeid mellom den offentlige helsetjenesten og legemiddelindustrien i Norge – NorTrials.
Ansatte strekker seg langt for å hjelpe barn og unge10.5.2022 11:29:16 CEST | Pressemelding
De ansatte i barne- og ungdomspsykiatrien opplever stor pågang av pasienter. Den siste tiden er det derfor iverksatt flere tiltak for å kunne håndtere et økende antall henvisninger. – De ansatte gjør en meget god jobb og strekker seg langt, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom