Q-Meieriene

Maktdemonstrasjon fra TINE for å skvise Q ut av butikkhyllene. Melkemonopolet er på vei tilbake.

Del

Landbruksdirektoratet har vedtatt å kutte 50 mill. kr i året til Q-Meieriene. Den store taperen vil bli forbrukerne.

Kristine Aasheim og Bent Myrdahl.
Kristine Aasheim og Bent Myrdahl.

TINE har de siste 18 månedene jobbet aktivt for å få Staten til å forverre rammevilkårene kraftig for Q-Meieriene og de andre uavhengige meieriene. Landbruksdirektoratet har nå fattet et vedtak om umiddelbart kutt av hele frakttilskuddet på 50 millioner kroner, som Q-Meieriene mottar for mellomtransport, sier administrerende direktør i Q-Meieriene Bent Myrdahl.

Vedtaket er et varsel om drastisk svekket konkurranse i meierisektoren og et dårligere utvalg i butikkene hvor forbrukerne vil ende opp som den store taperen. Begrunnelsen skal være at TINE nå har en dyrere frakt enn Q-Meieriene, og at tilskuddet derfor må bortfalle. TINE sitt frakttilskudd, på nærmere 500 millioner kroner, er ikke tatt med i direktoratets arbeid. 

— Beregningene fra Landbruksdirektoratet må være feil. Siden vi ikke får innsyn, kan vi dessverre ikke ettergå dem. En sammenligning av to forskjellige verdikjeder er svært komplisert, og krever avklarte retningslinjer, definisjoner og logistikkekspertise. Vi føler oss rettsløse og oppfatter at vedtaket er en klar bestilling fra TINE. Dette er et kaldt gufs fra 2005, da TINE ble beskyldt for å kjøpe ut brysomme konkurrenter fra butikkhyllene. Den gangen slo forbrukerne ring rundt Q-Meieriene. Det håper og tror vi Q-fansen også vil gjøre denne gang, for de vil ikke ha tilbake monopolet. Q-fansen vil ha innovasjon, mangfold, valgfrihet og konkurranse, sier Myrdahl.

Timingen for vedtaket er neppe tilfeldig. Dette skjer når vi står foran innkjøringen av det nye meieriet på Jæren og en rekke nye forbrukerdrevne innovasjoner er på vei ut i markedet. Det er skuffende å oppleve at Landbrukssamvirket vil skvise en liten utfordrer på denne måten, sier styreleder i Q-Meieriene, Kristine Aasheim.

— Vi har investert nær 1 milliard kroner i det nye meieriet, en investeringsbeslutning vår norske eier Kavlifondet tok basert på politiske lovnader om stabile rammevilkår. Nå settes hele investeringen i fare over natten. Q-Meieriene betaler i sum inn ca 100 millioner kroner mer i avgifter til den såkalte PU-ordningen enn vi mottar i støtte. Ingen annen aktør betaler inn så mye netto sett i forhold til sin størrelse.

— Vi vil selvsagt kjempe med det vi har for å få omgjort dette vedtaket, som etter vår mening er fattet på et feil faktagrunnlag og etter en svak prosess. Vi klager vedtaket inn til departementet og vil naturligvis gå rettens vei hvis vi ikke når frem der. Dette er urimelig først og fremst fordi det vil svekke konkurransen i norsk meierisektor enormt, i tillegg vil det være helt kritisk for Q-Meieriene sin eksistens, sier Aasheim.

— Den største delen av tilskudd Q-Meieriene mottar i dag er for å sikre konkurranse på like vilkår og lik melkepris. Det handler om å komme seg frem til samme startstreken, som den superdominerende TINE sier Myrdahl oppgitt, og fortsetter: - Det vi trenger nå er en helhetlig og uavhengig evaluering av hele denne virkemiddelbruken, slik at vi kan få konkurranse på like vilkår. Forbrukerne vil ha sunn konkurranse, innovasjon og utvalg – laget på verdens beste melk.

Kontakter

Bilder

Kristine Aasheim og Bent Myrdahl.
Kristine Aasheim og Bent Myrdahl.
Last ned bilde

Om Q-Meieriene

Q-Meieriene
Q-Meieriene
Sandbrekkveien
5224 Nesttun

+47 55 10 00 00http://www.q-meieriene.no

I Q-Meieriene er forbruker sjefen! Sammen med forbruker skaper vi de beste smaksopplevelsene og de smarteste løsningene. Q-Meieriene eies av Kavlifondet, som deler ut midler til allmennyttige formål innenfor forskning, kultur og humanitært arbeid.

Følg pressemeldinger fra Q-Meieriene

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Q-Meieriene på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Q-Meieriene

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom