NBBL - Norske Boligbyggelag

Må dugnaden avlyses?

Del

Selv om hverdagen er midlertidig «avlyst», betyr ikke det at dugnaden i borettslaget ikke kan gjennomføres. Hva med å gjøre det til en hyggelig familieaktivitet i stedet?

I snøfattige deler av landet er det snart duket for dugnad. Foto: Nadia Frantsen
I snøfattige deler av landet er det snart duket for dugnad. Foto: Nadia Frantsen

Lysere kvelder, høyere temperaturer, endelig er våren her. Med vårens anmarsj kommer behovet for å rydde vekk vinteren og gjøre boområdene klare for en etterlengtet sommersesong.

– For mange betyr vår dugnad og rydding. Våren 2020 setter dugnadsbegrepet i et helt annet lys. Nå står vi sammen i en nasjonal dugnad for å redde liv. Samtidig er det viktigere enn noensinne å gjøre det trivelig rundt oss. I savnet etter normalitet i hverdagen er dugnaden i borettslag og sameier en vårtradisjon verdt å holde fast ved, mener Tonje Rock Løwer, kommunikasjonsdirektør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Fin familieaktivitet

Såfremt man følger de råd som myndighetene til enhver tid kommer med, er det altså ingenting i veien for å gjennomføre dugnad i de vårlige landsdelene nå. Forskjellen fra tidligere er at ikke alle beboerne kan være ute på en gang, og at oppgavene spres over tid.

– Koronakrisen gjør at vi må holde oss hjemme med våre nærmeste, og mange kjenner på behovet for frisk luft, fysisk aktivitet og litt andre omgivelser enn husets fire vegger. Dugnaden i borettslaget er en helt super familieaktivitet som både store og små kan glede seg til, også får man heller vente til høsten med større dugnadsoppgaver som krever at mange jobber samtidig, sier hun.

Sette opp liste over gjøremål

Et tips til gjennomføringen er at styret henger opp en liste i fellesområdet med oppgaver som skal gjøres, der beboerne selv kan tegne seg til ulike oppgaver. Mange har også egne Facebookgrupper der dugnadsaktiviteter kan avtales. Det er styret som har ansvar for vedlikehold av fellesarealene, og det er de som bestemmer at vedlikehold skal gjennomføres og på hvilken måte det skal skje. 

– Oppgaver som å plukke søppel, renske opp i sandkassa, koste uteområde og liknende trenger jo heller ingen bestilling fra styret for at det skal bli gjort. Det er det jo bare å gjøre. Så er det fremdeles slik at vi kan være ute sammen, men ikke i store mengder eller for nær. Mange borettslag har så store fellesområder at flere kan gjøre oppgaver samtidig. Det handler om å gjøre de oppgavene som kan gjøres nå, påpeker Løwer.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

I snøfattige deler av landet er det snart duket for dugnad. Foto: Nadia Frantsen
I snøfattige deler av landet er det snart duket for dugnad. Foto: Nadia Frantsen
Last ned bilde

Lenker

Om NBBL - Norske Boligbyggelag

NBBL - Norske Boligbyggelag
NBBL - Norske Boligbyggelag
PB 452 Sentrum
0104 Oslo

http://www.nbbl.no

Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.

Følg saker fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NBBL - Norske Boligbyggelag

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom