NRK

Lytt til mysterier fra Norge

Del

Liker du mysterier? Da er den nye podkasten «Mysterier fra Norge» noe for deg.

Mysterier fra Norge. Foto: NRK
Mysterier fra Norge. Foto: NRK

Tirsdag 5. april er det premiere på en helt ny podkast i appen NRK Radio. I «Mysterier fra Norge» jakter vi på sannheten og prøver å løse mysterier fra hele landet.

Temaene blir mange og varierte. Stemmer for eksempel historien om bjørnen som spiste mennesker levende på Nordmøre? Er det en munk som går igjen i verdens nordligste gotiske katedral Nidarosdomen? Og hvorfor tror folk at en UFO har landet på Espevær?

– Jeg elsker mysterier, og Norge er stappfullt av dem. Det har vært kjempespennende å få gjøre et dypdykk i disse historiene, og prøve å skjønne hva som har skjedd. Vi har vært ute på idylliske øyer i havgapet, nede i støvete gravkamre og inne i dype skoger. Det er en ære å kunne få dele disse fortellingene, forteller Kristi Hoel, programleder i podkasten.

Du kan lytte til mer eller mindre uforklarlige mysterier. Andre temaer som tas opp i podkasten er hva som skjedde da ei byheks terroriserte Kristiansund på 80-tallet, og historien bak det mumifiserte liket som ble funnet i ei hytte i Fauske.

Historier fra hele landet

«Mysterier fra Norge» er en dokumentarisk historiefortelling hvor vi oppsøker stedene mysteriene har oppstått. Relevante kilder forteller om historiene og gir oss et innblikk i hva som kan ha skjedd.

Podkasten består av åtte episoder totalt. De to første episodene blir tilgjengelige i appen NRK Radio tirsdag 5. april. Deretter blir det ukentlig publisering av ny episode. Podkasten er produsert av NRK Tyholt i samarbeid med NRKs distriktskontorer.

– Journalister fra distriktskontorene har gjort en kjempejobb med å grave i historier fra hele Norge. Vi har nå gått åtte mysterier fra ulike deler av landet i sømmene, men vi vet at det finnes veldig mange flere der ute! Kjenner du til en spesiell historie, eller har opplevd noe veldig mystisk, vil vi gjerne høre fra deg. Kanskje det er nettopp mysteriet ditt vi skal forsøke å oppklare neste gang, sier Line Gevelt Andersen, programsjef i NRK.Dette er temaene i podkasten:

Mannbjørnen (5. april)

En morderisk bjørn herjer på Nordmøre. Mennesker spises levende. Men er historien sann, eller er det bare en skrøne? Et mysterium fra Bøfjorden i Møre og Romsdal.

Offersteinen (5. april)

En hellig samisk offerstein blir knust i forbindelse med veiarbeid. Så begynner uhellene å skje. Et mysterium fra Porsanger i Finnmark.

Munken i Nidarosdomen (12. april)

Noen har sett munken som går igjen i Nidarosdomen. Andre har kjent den på kroppen. Men kan man tro på dem? Et mysterium fra Trondheim i Trøndelag.

Byheksa (19. april)

Høsten 1981 terroriseres nordmøringer av «den grønne dame». Den avskyelige skikkelsen skremmer vannet av folk i byen. Så forsvinner hun brått. Et mysterium fra Kristiansund i Møre og Romsdal.

Mumien i nabohytta (26. april)

Et mumifisert lik ligger urørt på et hyttegulv, men ingen er meldt savnet. Fem år senere titter noen inn døra, og får seg en overraskelse. Et mysterium fra Fauske i Nordland.

Russerforliset (3. mai)

120 russere omkommer i et blodig skipsforlis utenfor trøndelagskysten i 1760. Eller ble de brutalt drept av lokalbefolkningen, som så plyndrer vraket? Et mysterium fra Hitra i Trøndelag.

Den kongelige hodeskallen (10. mai)

Hodet til kong Sigurd Jorsalfare viser seg å være noe helt annet enn hva man hadde trodd. Et mysterium fra Oslo.

UFO-ringen (17. mai)

Blinkende lys på himmelen. En knurrende hund. En dyp ring i landskapet. Flere er overbevist om at en UFO har landa på øya. Et mysterium fra Espevær i Vestland.Om podkasten

 • Navn: Mysterier fra Norge 
 • Premiere: Tirsdag 5. april 
 • Publisering: To episoder ved premiere i appen NRK Radio. Deretter ny episode hver tirsdag. 
 • Sjanger: Krim 
 • Antall episoder: Åtte 
 • Episodelengde: 25 til 30 minutter 
 • Laget av: NRK Tyholt 
 • Programleder: Kristi Hoel 
 • Produsent: Mari Svenning 
 • Programsjef: Line Gevelt Andersen 
 • Kommunikasjonsansvarlig: Vetle Nielsen 

Kontakter

Bilder

Mysterier fra Norge. Foto: NRK
Mysterier fra Norge. Foto: NRK
Last ned bilde
Kristi Hoel er programleder i podkasten. Foto: Vegard Blakstad/NRK
Kristi Hoel er programleder i podkasten. Foto: Vegard Blakstad/NRK
Last ned bilde

Om NRK

NRK
NRK
Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1
0340 Oslo

23 04 70 00http://www.nrk.no

NRK skal styrke demokratiet, samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er Norges offentlig eide allmennkringkaster med et bredt radio-, TV-, nett- og podkasttilbud, og ni av ti nordmenn bruker minst ett NRK-tilbud daglig. NRK har cirka 3300 ansatte fordelt på om lag 50 kontorer rundt om i landet.

Følg pressemeldinger fra NRK

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom