NORSK E-FUEL AS

Lux-Airport investerer i Norsk e-Fuel konsortium

Del

Lux-Airport, Luxembourgs svar på Avinor, går foran i flybransjen med en banebrytende investering som bidrar til oppstarten av Norges første produksjonsanlegg for bærekraftig flydrivstoff. De viser dermed offisielt sin tillit til Norsk e-Fuels teknologi som konverterer fornybar strøm, vann og CO2-fangst fra luft til drivstoff.

Med sin eierandel i Norsk e-Fuel bidrar lux-Airport til oppstarten av det første produksjonsanlegget, med planlagt produksjonsstart i 2024. Anlegget er planlagt i Mosjøen i Norge, og vil kunne sikre mellom 50 og 70 arbeidsplasser. Det skal etter planen produsere 25 millioner liter drivstoff i starten.

«Vi er stolte over at lux-Airport viser tillit til vår teknologi og våre produksjonsplaner med denne investeringen. Sammen skal vi lage et bærekraftig drivstoff som vil kunne realisere en klimanøytral flysektor», sier daglig leder Karl Hauptmeier i Norsk e-Fuel.

Norsk e-Fuel er et av de ledende selskapene innen utvikling av e-Fuel-produksjon, med sine erfarne aksjonærer og relevante teknologier. De er godt posisjonert for å utvikle og oppnå den nødvendige produksjonsskalaen for Power to Liquid (PtL) e-Fuel som er det optimale bærekraftig flydrivstoffet (Sustainable aviation fuels - SAF) for å redusere CO2-utslipp gjennom hele produktets livssyklus.

Med denne investeringen slutter lux-Airport seg til de fire partnerne i konsortiet som utgjør Norsk e-Fuel: Sunfire, Climeworks, Valinor og Paul Wurth.

Utvider miljøengasjementet

Lux-Airports investering i produksjon av e-Fuel understreker den sterke forpliktelsen til å støtte målene for en klimanøytral luftfartssektor.

Etter å ha oppnådd sertifiseringen "karbonnøytral" (nivå 3+) av ACI, utvider lux-Airport sitt miljøengasjement med denne investeringen. e-Fuel er en viktig komponent i SAF, og vil bidra til å oppfylle "Fit for 55" retningslinjene fra EU-kommisjonen, som har som mål å redusere klimagasser med 55 % innen 2030.

Å bidra til EUs «Fit for 55»-mål er et av nøkkelelementene i lux-Airports bærekraftinitiativer, og selskapet vil målrette sine investeringer i prosjekter som støtter dette initiativet.

Flyplassen oppnådde sertifiseringen som «karbonnøytral» med ACI Airport Carbon Accreditation-programmet i mars 2022, og beviser resultatene av felles innsats fra flyplassens største interessenter.

Prosjekter som smart bruk av fornybar elektrisitet, optimalisering av oppvarming, reduksjon av vannbruk inkludert gjenvinning av avisingsvann for å redusere miljøpåvirkninger, implementering av grønne områder for å øke biologisk mangfold, investering i smart LED-belysning, bruk av elektriske kjøretøy, forsterkning av avfallssortering og resirkulering bidrar alle til en mer bærekraftig flyplassdrift.

Kontakter

Samuel Schuster, Business Development Manager, info@norsk-e-fuel.com

Bilder

Om NORSK E-FUEL AS

NORSK E-FUEL ASOm Norsk e-Fuel (www.norsk-e-fuel.com):

Norsk e-Fuel AS er et ledende industrikonsortium som har gått sammen for å lage et bærekraftig drivstoff som vil kunne realisere en klimanøytral transportsektor, spesielt i sektorer som er vanskelig å elektrifisere – som luftfartsindustrien. Selskapets første produksjonsanlegg vil være lokalisert i Mosjøen, Nord-Norge, og skal produsere fornybart drivstoff fra CO2 (fanget fra luft) og vann ved bruk av 100 % norsk fornybar elektrisitet. Selskapet holder til i Snarøyveien 20, 1360 Fornebu like utenfor Oslo.

Norsk e-Fuel ble grunnlagt i 2019 som et prosjektutviklingsfirma og har i dag 6 ansatte. Ytterligere ingeniør- og planleggingsressurser tilbys gjennom konsortiets partnere.

Fellesforetaket består av fem partnere: Sunfire GmbH, verdens ledende PtL-teknologileverandør; Climeworks AG, pioneren innen CO2-luftfangstteknologi; Paul Wurth SA (SMS group), et ledende internasjonalt EPC-selskap for stålprodusenter; det norske Clean-Tech-investeringsselskapet Valinor, morselskap til Norsk Vind; og lux-Airport, flyplassoperatør for Luxembourg flyplass.

Om lux-Airport (www.lux-airport.lu):

lux-Airport er driftsselskapet til Luxembourg flyplass. Flyplassen tilbyr direkteflytjenester til mange forretnings- og fritidsdestinasjoner og er et viktig europeisk fraktknutepunkt. lux-Airport sysselsetter mer enn 330 personer.

Kontakt: Rebecca Pecnik-Welsch, lux-Airport press service (+352) 24 64 23 02 eller communication@lux-airport.lu