NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Lunsjseminar: Kan Europa kutte avhengigheten av russisk energi?

Del

På dette seminaret ser vi nærmere på utfordringene, mulighetene og konsekvensene som knytter seg til at Europa ønsker å kutte sin avhengighet av russisk energiforsyning. Innledning ved sjefsøkonom i Equinor, Eirik Wærness og panelsamtale med Eirik Wærness, Jakub M. Godzimirski, Marie Byskov Lindberg og Kjetil Wiedswang.

REGISTRER DEG HER!

Det russiske angrepet på Ukraina har igjen vist at energi- og sikkerhetspolitikk henger tett sammen. Avhengigheten av russisk olje og gass er nå et sikkerhetspolitisk problem og presset for å frikoble europeiske land fra russisk energiforsyning øker.

EU-kommisjonen la allerede i mars frem en plan for å redusere etterspørselen etter russisk gass med 2/3 innen utgangen av året. Fra et energipolitiskperspektiv er dette svært ambisiøst, samtidig som det sikkerhetspolitisk er utilstrekkelig.

Analytikere har beregnet at Europa daglig betaler rundt 1 milliard dollar for russisk olje og gass, inntekter som bidrar til å finansiere Russlands krigføring i Ukraina. Flere sanksjonspakker er nå iverksatt for å ramme russisk økonomi, men det ene grepet som virkelig vil svi uteblir.

Hvorfor er en boikott av russisk energiforsyning så vanskelig å få på plass? Er det ønskelig? Bør det gjøres i form av en boikott eller i form av en justerbar skatt på russisk gass? Hvordan skal byrden fordeles mellom europeiske land? På dette seminaret ser vi nærmere på de utfordringene, mulighetene og konsekvensene en boikott av russisk energiforsyning har for Europa.

Program:

Vi serverer en lett lunsj fra 11.30!

Seminarstart kl. 12.00

Hvor raskt kan Europa frigjøre seg fra Russisk gass?

Innlegg av Eirik Wærness, sjefsøkonom i Equinor

Eirik Wærness vil gi en analyse av mulighetene og begrensingene for en europeisk boikott fra et energimarkedsperspektiv. Han skal snakke om hvordan markedsaktører nå jobber for å frigjøre seg fra eksisterende forpliktelser og finne erstatninger for russisk gass, hvilke begrensninger som finnes i den eksisterende infrastrukturen, og hvordan energimarkedet påvirkes av en dreining bort fra russisk olje og gass.

Er en boikott av russisk energiforsyning mulig og ønskelig?

Panelsamtale med Eirik Wærness, Jakub M. GodzimirskiMarie Byskov Lindberg og Kjetil Wiedswang. Diskusjonen modereres av NUPI-direktør Ulf Sverdrup.

En boikott av russisk energiforsyning vil både ha økonomiske og politiske konsekvenser i Europa og Russland. Hvordan ser mulighetsrommet for en boikott ut når vi analyserer energimarkedet i samspill med det realøkonomiske og politiske? Enkelte land i Europa er mer avhengig av russisk energiforsyning enn andre, hvordan påvirker dette EUs handlekraft? Hva slags konsekvenser vil en boikott ha i Russland?

Seminaret finner sted på NUPI, og vi serverer lett lunsj fra klokken 11.30. Selve seminaret varer fra 12.00 til 13.30. Om du ikke har mulighet til å delta i våre lokaler, kan du også følge hele arrangementet direkte på vår YouTube-kanal. Du trenger ikke å registrere deg om du følger oss digitalt.

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Kontakter

Bilder

Om NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt
NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt
C. J. Hambros plass 2 d
0130 Olso

22 99 40 04https://www.nupi.no

NUPI tilbyr tjenester innen forskning, analyse og utredning, i tillegg til undervisningsrelaterte tjenester rettet mot skolen.

Følg pressemeldinger fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom