Meteorologisk institutt

Lunefull april bekrefter klimaendringene

Del

April ble en varm måned på Østlandet, mens det var forholdsvis kaldt i nord. I landet som helhet ble det vått, med 25 prosent mer nedbør enn normalt.

- Norge som helhet ble 1,5 grader varmere i april enn normalt, og 25 prosent våtere. Mye tyder på at dette er den nye normalen for april. Den globale temperaturøkningen gir seg utslag både i temperatur og nedbør her til lands også, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Kaldt i nord, varmt i sør

Varmest var det i Innlandet, Viken og Vestfold og Telemark, med avvik på tre til tre og en halv grad over normaltemperatur. I nord lå derimot flere værstasjoner i Troms og Finnmark rundt en halv grad under normalt. Månedstemperaturen for hele landet lå ca 1,5 °C over normalen. 

Varmest var det i Lysebotn i Rogaland, i Oslo og på Gullholmen i Viken. Gulsvik i Viken hadde månedens høyest målte temperatur med hele 23,5 grader 22. april.

Kaldest var det i all hovedsak i nord. Den laveste temperaturen målt var -26,1 i Kautokeino i Troms og Finnmark 5. april. De laveste snittemperaturene ble målt på Gamanjunni i Troms og Finnmark, Narvik i Nordland og på Juvvasshøe i Innlandet.

Unormalt mye nedbør

Flere værstasjoner på Vestlandet fikk tre til fire ganger så mye nedbør som normalt. Det var særlig vått på Eide i Møre og Romsdal, Gullfjellet i Vestland og på Eimhjellen i Vestland. 

Den endelige månedsoppsummeringen med rekordoversikt publiseres mandag 4. mai.

 

Nøkkelord

Kontakter

Meteorologisk institutts klimavakt: 480 66 358 (kl 8-15) eller meteorologene:

Sør- og Østlandet: 480 68 447
Vestlandet og Trøndelag: 480 68 406
Nord-Norge: 480 68 191

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg saker fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom