SINTEF

Lufttrykkbølge fra vulkanutbrudd på Tonga registrert i Trondheimsfjorden

Del

15. januar 2022 traff en tsunamibølge øystaten Tonga som følge av et undersjøisk vulkanutbrudd. Samme kveld registrere en forskningsbøye i fjorden utenfor Trondheim trykkbølgen.

Seniorforsker Emlyn John Davies i SINTEF Ocean registrerte lørdag kveld en blipp på datasensorene som kommer fra forskningsbøyen som SINTEF Ocean nylig plasserte ut i fjorden utenfor Trondheim.

Den undersjøiske vulkanen ligger hele 15170 kilometer unna, men likevel var trykkbølgen fra utbruddet såpass kraftig at den ga utslag på sensorene i bøyen lørdag kveld.

- Det var utrolig overraskende at vi så utslag på målingene våre fra et utbrudd på andre siden av jorden. Det er spennende å se hvordan verden og Trondheimsfjorden kan kommunisere via forskningsbøyen, sier Davies.

Bøyen måler alt man kan tenke seg i havet: vind, vær, bølger, retning og fart på havstrømmen. I tillegg til surhetsgrad, plankton, alger og sedimenter for å nevne noe. At bøyen fikk utslag fra et undersjøisk vulkanutbrudd på Tonga, var derimot overraskende.

- Det at bøyen registrerte trykkbølgen fra et undersjøisk vulkanutbrudd er veldig spennende. Det sier oss at teknologien fungerer, og at vi vil ha god nytte av forskningen som kommer fra bøyen i årene fremover, legger Davies til.

Trondheimsfjordens flytende laboratorium
Den ti tonn tunge bøyen i Trondheimsfjorden skal først og fremst forske på havmiljøet. Bøya fungerer som en slags hav-YR som gir viktige sanntidsdata.

Bøyen skal gi oss svar på tilstanden i havet, hvordan vi kan ta vare på det og hvordan vi kan utvikle ny teknologi. De neste ti årene skal sensorene koblet til bøya samle data som kan lære oss om havets tilstand. Disse dataene kan bli tilgjengelig for forskere i hele verden.

https://oceanlabobservatory.no/

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2000 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom