Lufttrykkbølge fra vulkanutbrudd på Tonga registrert i Trondheimsfjorden

Seniorforsker Emlyn John Davies i SINTEF Ocean registrerte lørdag kveld en blipp på datasensorene som kommer fra forskningsbøyen som SINTEF Ocean nylig plasserte ut i fjorden utenfor Trondheim.
Den undersjøiske vulkanen ligger hele 15170 kilometer unna, men likevel var trykkbølgen fra utbruddet såpass kraftig at den ga utslag på sensorene i bøyen lørdag kveld.
- Det var utrolig overraskende at vi så utslag på målingene våre fra et utbrudd på andre siden av jorden. Det er spennende å se hvordan verden og Trondheimsfjorden kan kommunisere via forskningsbøyen, sier Davies.
Bøyen måler alt man kan tenke seg i havet: vind, vær, bølger, retning og fart på havstrømmen. I tillegg til surhetsgrad, plankton, alger og sedimenter for å nevne noe. At bøyen fikk utslag fra et undersjøisk vulkanutbrudd på Tonga, var derimot overraskende.
- Det at bøyen registrerte trykkbølgen fra et undersjøisk vulkanutbrudd er veldig spennende. Det sier oss at teknologien fungerer, og at vi vil ha god nytte av forskningen som kommer fra bøyen i årene fremover, legger Davies til.
Trondheimsfjordens flytende laboratorium
Den ti tonn tunge bøyen i Trondheimsfjorden skal først og fremst forske på havmiljøet. Bøya fungerer som en slags hav-YR som gir viktige sanntidsdata.
Bøyen skal gi oss svar på tilstanden i havet, hvordan vi kan ta vare på det og hvordan vi kan utvikle ny teknologi. De neste ti årene skal sensorene koblet til bøya samle data som kan lære oss om havets tilstand. Disse dataene kan bli tilgjengelig for forskere i hele verden.
https://oceanlabobservatory.no/
Nøkkelord
Kontakter
Anne Berit HeieraasKommunikasjonssjefSINTEF Ocean
Tel:934 72 177AnneBerit.Heieraas@sintef.noEmlyn John DaviesSeniorforskerSINTEF Ocean
Tel:930 04 319emlyn.davies@sintef.noBilder
Lenker
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom